Βασικά λάθη στην προσωπική υγιεινή, που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε όμορφοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση όταν φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Όλοι έχουμε περάσει από εφηβεία και ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε συχνά μπάνιο και να κόβουμε περιστασιακά τα νύχια των χεριών μας.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλές φορές κάνουμε τραγικά λάθη, που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν τα συνειδητοποιούμε και τα οποία μπορούν να μας βλάψουν. Διαβάζοντας τα παρακάτω, θα καταλάβεις και θα δώσεις τέλος σ’αυτά!

1. Στηρίζεις το πρόσωπό σου στα χέρια σου!

προσωπική υγιεινή

Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου, να αγγίζεις ή να στηρίζεις το πρόσωπό σου στα χέρια σου; Κάθε φορά που το κάνεις αυτό, επιβαρύνεις με επιπλέον μικρόβια την επιδερμίδα σου.

“Μην ακουμπάτε τα χέρια σας στο πρόσωπο. Μεταφέρετε βρωμιά και μικρόβια στο δέρμα σας” εξηγεί ο Dr. Neal Schultz, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. “Το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε άγγιγμα συμβάλει στο φράξιμο των πόρων, στο σπάσιμο της επιδερμίδας και στον εγκλωβισμό της λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων. Έτσι το πρόσωπό σας φαίνεται ταλαιπωρημένο”.

Αυτή είναι μία συνήθεια που δύσκολα την σταματάς, επομένως προσπάθησε να παρατηρήσεις πόσο συχνά την κάνεις. Στη συνέχεια απόφυγέ την, ώστε να διατηρήσεις το πρόσωπό σου καθαρό και τους πόρους ανοιχτούς.

2. Πλένεις το πρόσωπό σου μετά από προπόνηση!

προσωπική υγιεινή

Με το να πλένεις το πρόσωπό σου μετά την προπόνηση, νιώθεις καθαρή και αναζωογονημένη. Μοιάζει σαν να είναι το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ρίχνεις λίγο νερό, πριν τη σωματική άσκηση.

“Όταν θέλεις να πλύνεις το πρόσωπό σου, κάν’το πριν και όχι μετά την προπόνηση”, επισημαίνει ο Dr. Schultz. “Όταν γυμνάζεστε, μετά τείνετε να σκουπίζετε το δέρμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι τρίβετε πάνω στην βρώμικη επιδερμίδα και τη λιπαρότητα επιπλέον βρωμιά και μικρόβια κι έτσι επιδεινώνετε την ακμή σας. Το καλύτερο είναι να πλένεστε από πριν.”

3. Κάνεις ζεστό μπάνιο!

προσωπική υγιεινή

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις ένα καυτό, γεμάτο ατμούς μπάνιο, το χειμώνα. Ωστόσο, αν και εσύ νιώθεις υπέροχα, το ζεστό νερό δεν ευνοεί το δέρμα σου.

“Σε όλους αρέσει λίγη θερμότητα, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται το καυτό ντουζ”, εξήγησε ο Dr. Schultz. “Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, κι έτσι προάγει την απώλεια νερού από το σώμα, ενώ ταυτόχρονα ξεπλένει τα προστατευτικά μαλακτικά έλαια του δέρματος, αυξάνοντας περαιτέρω την απώλεια νερού. Όλα αυτά, μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ξηροδερμία και φαγούρα. Γι’αυτό, είναι προτιμότερο το χλιαρό ντουζ και όχι το ζεστό”.

Αν οπωσδήποτε θέλετε ζεστό μπάνιο, ρυθμίστε την βρύση σας αρχικά στο κρύο και στη συνέχεια, σιγά σιγά γυρίστε την προς το ζεστό.

4. Εφαρμόζεις την κρέμα σώματος πολύ αργά μετά το μπάνιο!

προσωπική υγιεινή

Αν το κάνεις, σταμάτησέ το! Αφού λοιπόν έχεις σηκωθεί το πρωί, έχεις κάνει το μπάνιο σου και είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την ημέρα σου γεμάτη ενέργεια, παραμελείς να βάλεις κρέμα σώματος, πιστεύοντας ότι μπορείς να το κάνεις και αργότερα. Χμμ… σου θυμίζει κάτι; Σου έχουμε άσχημα νέα! Αν το αφήσεις για αργότερα δε θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό, απ’ότι αν βάλεις μετά το μπάνιο.

” Σχετικά με το θέμα των ντουζ, φροντίστε να μην περάσει πολύ ώρα μέχρι να εφαρμόσετε τις κρέμες σας”, προτείνει ο Dr. Schultz. ” Καθαρίστε το δέρμα, μην το τρίψετε και στη συνέχεια βάλτε μια ενυδατική κρέμα, ώστε να κλειδώσετε την υγρασία. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καθαριότητα και φρεσκάδα”.

5. Χρησιμοποιείς σαπούνι κάθε μέρα!

προσωπική υγιεινή

Ο χειμώνας είναι μια εποχή, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξηρό δέρμα. Έχεις βάλει κάθε είδους κρέμα και τα χέρια σου εξακολουθούν να είναι σκληρά και άσπρα από την ξηρότητα. Ίσως τελικά η λύση να μην είναι η ενυδατική κρέμα, αλλά το λιγότερο σαπούνι.

“Αν παλεύετε με το ξηρό δέρμα, κατά τη διάρκεια των κρύων και των σκληρών χειμώνων, δοκιμάστε λιγότερο συχνή χρήση του σαπουνιού στο μπάνιο (εκτός από τις προσωπικές περιοχές που θα πρέπει να καθαρίζονται σε καθημερινή βάση)”, αναφέρει ο Dr. Schultz.

6. Κάνεις μπάνιο μόνο το πρωί!προσωπική υγιεινή

Ένα πρωινό μπάνιο είναι ότι πρέπει για να ξυπνήσεις όμορφα από τον βραδινό ύπνο. Αν και δεν υπάρχει κάτι λάθος στο μπάνιο πριν τη δουλειά, είναι πιο υγιεινό το ντουζ στο τέλος της ημέρας.

“Το μπάνιο, το βράδυ κι έπειτα από μια κουραστική μέρα, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και να κρατήσεις τα σεντόνια σου πιο καθαρά. Το ξέπλυμα όλων των ρύπων, της λιπαρότητας και των μικροβίων που έχουν συγκεντρωθεί στο δέρμα σου κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, θα συμβάλει στον ομορφότερο ύπνο”, εξηγεί ο Dr. Schultz. ” Το να ξεκινήσετε το βράδυ με καθαρό τρόπο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους πάσχοντες από αλλεργίες, επειδή ξεπλένει τη γύρη και τις άλλες ακαθαρσίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας”.

7. Ποτέ δεν καθαρίζεις τα πινέλα του μακιγιάζ!

προσωπική υγιεινή

Το να καθαρίζεις τα πινελάκια και τα σφουγγαράκια του make-up, ακούγεται αυτονόητο στη θεωρία, αλλά ποτέ δε γίνεται στην πράξη. Ένας βαθύς καθαρισμός διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να γλιτώσει το δέρμα σου διαχρονικά από βακτήρια.

“Αν δεν καθαριστούν σωστά, τα βουρτσάκια του μακιγιάζ μπορεί να μεταφέρουν ορδές μικροβίων, που θα προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα σας”, δήλωσε ο Dr.  Schlessinger. Προσθέτει ότι “τα μικρόβια που συγκεντρώνονται στα πινέλα αυτά ,αναπτύσσονται γρηγορότερα, επηρεάζοντας την εφαρμογή του μακιγιάζ. Επομένως, ο καθαρισμός είναι το σημαντικότερο βήμα για ένα άψογο αποτέλεσμα”.

8. Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα!προσωπική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη.

“Τα στοματικά διαλύματα που έχουν ως βάση το αλκοόλ, τείνουν να αφυδατώνουν το στόμα”, δηλώνει ο Dr. Chris Kammer. ” Έτσι η ξηρότερη ύλη αποτελεί γόνιμο έδαφος αναπαραγωγής κακών βακτηρίων. Γι’αυτό, προτιμάται το ξέπλυμα του στόματος με προϊόντα που δεν περιέχουν αλκοόλ και που συμβάλλουν στην παραγωγή σάλιου, το οποίο απομακρύνει τα στάσιμα μικρόβια”.

9. Πλένεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ!

προσωπική υγιεινή

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές δεν κάνει καλό στα δόντια μας και εκνευριζόμαστε όταν ο οδοντίατρος επισημαίνει τους μαύρους λεκέδες. Επομένως, αποφασίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας λίγο μετά τον καφέ, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο!

“Αν και συνιστάται να καθαρίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 20 λεπτά μετά το φαγητό και τα ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες και σάκχαρα, χρειάζονται επιπλέον δέκα λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας αφού φάτε ή πιείτε κάτι όξινο“, μας είπε ο οδοντίατρος Danica Lacson.

“Η κατάλληλη στιγμή για να αρπάξετε την οδοντόβουρτσα σας και να δώσετε στα δόντια σας ένα αναζωογονητικό βούρτσισμα δύο λεπτών είναι 30 λεπτά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν όξινα όπως πορτοκάλια, λεμόνια και άλλα. Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο και να προκαλέσει βλάβη στο προστατευτικό στρώμα που μπορεί να κάνει τα δόντια ευαίσθητα στις κοιλότητες και στις παθήσεις των ούλων”.

Μπορεί να είναι έντονη η επιθυμία σας, μετά τον πρωινό καφέ, να βουρτσίσετε να δόντια σας, αλλά κρατηθείτε και αρκεστείτε στο ξέπλυμα με νερό.

10. Ξεχνάς να καθαρίσεις τα νύχια σου!προσωπική υγιεινή

Πιθανότατα να πλένεις τακτικά τα χέρια σου όλη την ημέρα, αλλά πόση ώρα περνάς στο νεροχύτη; Πολλοί από εμάς κάνουμε βιαστικά τη διαδικασία του πλυσίματος για να επιστρέψουμε στη δουλειά. Είναι ζωτικής σημασίας να καθαρίσεις σχολαστικά τα χέρια σου, και αυτό περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των νυχιών σου.

“Έχω δει πολύ όμορφα και περιποιημένα νύχια, που από κάτω είναι γεμάτο μικρόβια”, προειδοποιεί ο Dr. Trattner. “Τα βακτήρια παραμένουν στην περιοχή κάτω από τα νύχια, κι αν τυχόν βάλεις τα χέρια σου στο στόμα, τότε μεταφέρονται γρήγορα στο πεπτικό σύστημα”. 

Πηγή: Τhe list

 

Σχόλια