Γνωρίστε τους Грибы, το ουκρανικό hip-hop συγκρότημα που έχει γίνει viral στη Ρωσία και όχι μόνο!

Οι Griby (Грибы, που σημαίνει μανιτάρια), είναι ένα ουκρανικό hip hop συγκρότημα που έχει κατακτήσει τη ρώσικη σκηνή, και έχει γίνει viral στο Youtube, μέσα σε έναν χρόνο!

Griby συγκρότημα

Οι Griby δημιουργήθηκαν το 2016 από τον Ουκρανό μουσικό παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Kruzheva, Yury Bardash. Ωστόσο, ο Bardash είναι το μόνο μέλος του οποίου τα στοιχεία γνωρίζουμε. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος παραμένουν ανώνυμα, παίζοντας μουσική φορώντας γυαλιά, bucket hats και fullface.

Οι Griby δεν έχουν επίσημο site, facebook, instagram ή άλλο social media (ούτε καν αγγλικό wiki). Δεν δίνουν συνεντεύξεις, ούτε κάνουν φωτογραφήσεις, αλλά δίνουν ξεκάθαρα έμφαση στη μουσική τους. Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, μάλλον κάνουν κάτι σωστά.

Τον Απρίλιο του 2016, οι Griby κυκλοφόρησαν το πρώτο τους βίντεο στο Youtube, και παρότι άγνωστοι, κατάφεραν να πιάσουν τεράστιο κοινό, αποκτώντας εκατομμύρια views από το πουθενά. Συγκεκριμένα το μεγάλο χιτ “Tayet Lyod” (Ο πάγος λιώνει) έχει ξεπεράσει τα 158 εκ. views!

Το είδος της μουσικής των Griby έχει ρίζες  στο ουκρανικό hip-hop και συνδυάζει στοιχεία από house, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό είδος μουσικής που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στη Ρωσία, το UkrPop. Ωστόσο, οι Griby οφείλουν την εκτόξευση της φήμης του κατά ένα μεγάλο μέρος στα βίντεο κλιπ τους.

Τα βίντεο κλιπ είναι επηρεασμένα από τους Ρώσους gopniks των 90’s που είναι ήδη viral εδώ και πολύ καιρό (χάρη στο hardbass, τα adidas, τα slav squats, μην αναλύσω παραπάνω), αλλά και γενικότερα υπάρχει μεγάλη επιρροή από το ανατολικό μπλοκ και τα κορίτσια του.

Οι Griby έχουν γίνει cult φαινόμενο στη Ρωσία, χάρη στη μοναδικότητά τους, το στυλ τους, και κυρίως τη μουσική τους. Είναι ο ορισμός του DIY καθώς από το έσκασαν από το πουθενά και με ελάχιστο promotion για να γίνουν το πιο hot γκρουπάκι που κατέκτησε τη Ρωσία (να σημειωθεί πως είναι και Ουκρανοί οπότε ακόμα πιο ζόρικο). Οπότε άκου τους Griby και βγάλε το συμπέρασμα για ποιο λόγο κάνουν πανικό. Και ας μην καταλάβεις τίποτα.

Σχόλια