Ευχάριστα νέα για τις γυναίκες στο Ιράν. Ή μήπως όχι και τόσο;

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Πριν από περίπου ένα μήνα στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν όπου από το 1979 υιοθετήθηκε ο νόμος για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του χιτζάμπ και τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών, κάτι άλλαξε όσον αφορά το νομικό αυτό πλαίσιο.
Οι αρχές της Τεχεράνης αποφάσισαν πως οι γυναίκες που θα κυκλοφορούν πλέον δημόσια χωρίς να ακολουθούν τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα, όπως όριζε μέχρι πρότινος ο νόμος, δε θα συλλαμβάνονται.

Τι περιλαμβάνει όμως ο νόμος αυτός;

Ο υποχρεωτικός αυτός ενδυματολογικός κώδικας – νόμος επιβάλλει σε κάθε γυναίκα να κυκλοφορεί δημόσια μόνο εάν η ενδυμασία της περιλαμβάνει ένα μαντήλι που θα καλύπτει το κεφάλι της και μακριά ριχτά ρούχα που δε θα διαγράφουν τις καμπύλες και τις γραμμές του σώματος.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, Hossein Rahimi, δήλωσε πως από εδώ και στο εξής οι γυναίκες που δεν θα ακολουθούν τον Ισλαμικό αυτό νόμο δε θα προφυλακίζονται ούτε θα σχηματίζονται κατηγορίες εις βάρος τους, αλλά θα προτρέπονται στην παρακολούθηση εκπαιδευτικών -ισλαμικού χαρακτήρα- μαθημάτων.

γυναίκες στο Ιράν
Ποιο είναι όμως το συγκεκριμένο πλαίσιο της νέας αυτής ανακοίνωσης;

Η Masih Alinejad, Ιρανή εκπατρισμένη δημοσιογράφος και ιδρυτής της διάσημης σελίδας στο facebook “My Stealthy Freedom”, που επί χρόνια πραγματοποιεί καμπάνιες εναντίον αυτής της ενδυματολογικής επιβολής, έκρινε αυτήν την απόφαση των αρχών ως ήπια και μέτρια.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανακοίνωση του επίσημου αρχηγού της αστυνομίας περισσότερο την προβλημάτισε παρά την ενθουσίασε καθώς η ανακοίνωση και η αλλαγή αυτή του νομικού πλαισίου αφορά πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες εκείνες που το μαντήλι έπεσε «κατά λάθος» από τα μαλλιά τους. Η Alinejad όμως τόνισε, πως σήμερα στο Ιράν, σε καμία γυναίκα δεν γλιστράει «κατά λάθος» το μαντήλι.

Αυτό που έχει μέγιστη σημασία όμως είναι ότι την ίδια μέρα που οι αρχές δημοσιοποίησαν αυτή τη νέα «ήπια» αντιμετώπιση των γυναικών χωρίς χιτζάμπ, μια Ιρανή γυναίκα που έπαιρνε μέρος στην καμπάνια #WhiteWednesdays, καμπάνια εναντίον του καταναγκαστικού χιτζάμπ, συνελήφθη από τις αρχές για αυτόν ακριβώς το λόγο. Η αστυνομία μετά από αυτό, τόνισε η Alinejad, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς οι γυναίκες πλέον διεκδικούν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο έντονα, τα δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα απαιτούν με κάθε τρόπο την απελευθέρωση αυτής της γυναίκας.

Θρησκείες του κόσμου: Το Ισλάμ και οι παραδοχές του

Οι γυναίκες στο Ιράν δεν έπαψαν να διεκδικούν, δεν έπαψαν να απαιτούν την κατάργηση αυτού του νόμου. Από τις 8 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) του 1979, έτος που εγκαθιδρύθηκε ο υποχρεωτικός νόμος για το χιτζάμπ, άρχισαν να διαδηλώνουν εναντίον του.

Όπως και πριν 2 χρόνια όπου ένα βράδυ ο νόμος αυτός έλαβε μια πρόσθετη διάσταση που υποχρέωνε τις γυναίκας να φοράνε το χιτζάμπ ακόμα και στο χώρο εργασίας τους. Την επόμενη ημέρα καμιά γυναίκα δεν πήγε στη δουλειά της.

Οι δρόμοι της Τεχεράνης γέμισαν από τις φωνές των γυναικών που αντιστάθηκαν, που πήγαν κόντρα για ακόμα μια φορά σε μία ακόμα εντολή που στερούσε το δικαίωμά τους στην ελευθερία.

 

Σχόλια