Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018: 11 περιστατικά που σημάδεψαν θετικά και αρνητικά την διοργάνωση!

1. Η αμερικάνικη έκπληξη που προέβλεψαν οι Simpsons

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες 2018

Ο John Shuster και οι συμπαίκτες του Tyler George, Matt Hamilton, John Landsteiner και Joe Polo.

Η ομάδα curling των ανδρών από τις Η.Π.Α. πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Αγώνων, καθώς επικράτησε στο τελικό της πανίσχυρης Σουηδίας (που ήταν και το μεγάλο φαβορί) με 10-7, παρόλο που είχε βρεθεί ένα βήμα από τον αποκλεισμό στα προκριματικά.

Η αμερικάνικη ομάδα, υπό την καθοδήγηση του John Shuster κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της, πραγματοποιώντας ένα φανταστικό 8ο end, το οποίο επικράτησε στα σημεία με 5-0 και στη συνέχεια διατήρησε αυτό το προβάδισμα ως το τέλος.

Βέβαια, αυτή η νίκη συνοδεύτηκε και από ευτράπελα. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής -μπροστά στην κόρη του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα- οι διοργανωτές απένειμαν λανθασμένα μετάλλια στους νικητές, καθώς οι Αμερικάνοι παρέλαβαν το χρυσό μετάλλιο του αντίστοιχου αγωνίσματος των γυναικών!

Ακόμη ένα παράδοξο μπορεί να θεωρηθεί και η πρόβλεψη των Simpsons για τη νίκη των Αμερικανών στον αγώνα. Σε ένα επεισόδιο, οι Simpsons κατακτούν το χρυσό μετάλλιο νικώντας στον τελικό τη Σουηδία. Αν μη τι άλλο, αυτό και αν είναι προφητική ικανότητα!

2. Ο δημόσιος “εξευτελισμός” και η χειρωνακτική εργασία των Βορειοκορεατών

Οι 22 αθλητές από τη Βόρεια Κορέα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο με καλύτερη την 13η θέση που κατέκτησαν οι πατινέρ Ryom Tae Ok και Kim Ju Sik.

Για αυτή τους την “αποτυχία” θα τιμωρηθούν με δημόσια κριτική όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους. Επιπρόσθετα, μπορεί να τους ανατεθούν και χειρωνακτικές εργασίες όπως σκάψιμο λάκκων και καθαρισμός δρόμων.

Ο δημόσιος, αυτός, ευτελισμός είναι συνήθης τακτική τιμωρίας στη Βόρεια Κορέα, ώστε να προσθέσει περισσότερη πίεση στους αθλητές για καλύτερες επιδόσεις. Στη διαδικασία αυτή, συνήθως περιλαμβάνεται ένα διάστημα αυτοκριτικής, όπου οι αθλητές πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ασκήσει τη δική του κριτική για τον “τιμωρούμενο”. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται από το καθεστώς τόσο για απλούς εργάτες όσο και ανώτερους αξιωματικούς.

Πάντως, αυτή η τακτική είναι καλύτερη συγκριτικά με το καθεστώς φυλάκισης που ίσχυε παλιότερα επί Kim II-Sung, τον παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν.

3. Το αποκαλυπτικό ατύχημα της Γκαμπριέλα Παπαδάκις

Η Γαλλίδα πατινέρ Γκαμπριέλα Παπαδάκις -με ελληνικές ρίζες από τον πατέρα της-, βίωσε ένα ντροπιαστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια του σύντομου προγράμματος στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ με παρτενέρ τον Γκιγιόμ Σιζερόν. Κατά την εκτέλεση μιας φιγούρας, το μπλουζάκι της έπεσε και το στήθος της βγήκε σε κοινή θέα.
Τέτοια ατυχία στον μεγαλύτερο αγώνα -έως τον επόμενο- της ζωής της προφανώς και την επηρέασε ψυχολογικά με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν τα μέγιστα στο πρόγραμμά τους. Ωστόσο, στον τελικό κατάφεραν να κατακτήσουν το ασημένιο μετάλλιο μετά από καταπληκτική, τεχνικά, εμφάνιση, μένοντας πίσω μόνο από το καταπληκτικό δίδυμο Tessa Virtue και Scott Moir.
Άξια αρνητικού σχολιασμού, η στάση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης που έσπευσαν να αναπαράγουν την είδηση αμέσως, προβάλλοντας έντονα την ελληνική καταγωγή της αθλήτριας. Μια σημείωση: Η Παπαδάκις είναι Γαλλίδα, μεγάλωσε στη Γαλλία και αυτή της έδωσε τα εφόδια για την καριέρα της, όχι το ελληνικό κοινό που επιχείρησε να την “εθνικοποιήσει” κατευθείαν.

4. Το απίστευτα ερωτικό δίδυμο στην τελευταία του παράσταση

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Tessa Virtue και ο Scott Moir ήταν οι μεγάλοι νικητές του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ.

Σε μια μοναδική παράσταση, άξια του επιπέδου τους, στροβιλίζονταν σιγοτραγουδώντας τους στίχους του “Moulin Rouge”, οδηγούμενοι σε ένα ακόμη ρεκόρ.

Αποτελούν αθλητικά ζευγάρι από το 1997 και έχουν κερδίσει δύο Ολυμπιακούς τίτλους, τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, οκτώ εθνικά πρωταθλήματα και μια πιστή ομάδα οπαδών, ανάλογη των ροκ σταρ. Όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κρεμούν τα παγοπέδιλά τους.

Τρομερά εκρηκτικοί, παθιασμένοι και τέλεια συγχρονισμένοι, αποπνέουν έναν δυναμικό ερωτισμό και σε κατακλύζουν με τα συναισθήματα του χορού τους. Κι όπως λένε και οι New York Times: “Ice-dancing’s king and queen”.
Κι όμως, δεν είναι ζευγάρι στη ζωή!
Παρακάτω παρατίθεται η τελευταία τους παράσταση στον τελικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018:

5. Η ραγδαία αύξηση επισκεψιμότητας στο Tinder και στο Pornhub

Το Tinder και το Pornhub τα έσπασαν στην Πιοντσάνγκ! Φαίνεται ότι μετά το πέρας ορισμένων αγωνισμάτων, οι ήδη διαγωνισθέντες αθλητές είχαν πολύ ελεύθερο χρόνο να φλερτάρουν και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το Tinder, η χρήση της εφαρμογής στην Πιοντσάνγκ εκτοξεύθηκε κατά 348% σε σχέση με πριν την έναρξη των Ολυμπιακών. Η χαρά της επιτυχίας ή μια συντροφιά για να απαλύνει κανείς τον πόνο της αποτυχίας φαίνεται ότι ήταν οι βασικοί λόγοι για την ραγδαία αυτή αύξηση. Ένα γεγονός, όμως, που λαμβάνει χώρα σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάθε περισσότερα για άλλα dating apps εδώ!

Βέβαια, πέρα από το Tinder, και οι επισκέψεις στο Pornhub αυξήθηκαν κατά 85% το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο Ολυμπιακό χωριό!

Ένα ακόμη παράδοξο είναι και το πλήθος προφυλακτικών-ρεκόρ για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά διατέθηκαν 110,000 προφυλακτικά, που αντιστοιχούν σε 37 προφυλακτικά για κάθε αθλητή.

6. Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε Χειμερινούς Αγώνες

Η Έστερ Λεντέτσκα αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των Αγώνων. Πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα Super G του αλπικού σκι, νικώντας μεγαθήρια του αγωνίσματος όπως την Αμερικανίδα Λίντσι Βον. Χωρίς να έχει τερματήσει ποτέ μέσα στη δεκάδα σε αγώνισμα αλπικού σκι, με δανεικά σκι και ξεκινώντας από την 26η θέση, η κατεξοχήν σνόουμπορντερ δεν πίστευε την μεγάλη έκπληξη που πραγματοποίησε.

Η 22χρονη έγραψε -ξανά- ιστορία λίγες μέρες αργότερα, όταν στο βασικό της αγώνισμα, το σνόουμπορντ, κατέκτησε αναμενόμενα το χρυσό μετάλλιο και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Αγώνων που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε δύο διαφορετικά αθλήματα.

Αστεία tweets για τους Αγώνες μπορείς να βρεις εδώ!

7. Η πιο πονηρή συμμετοχή των Αγώνων

Η Elisabeth Swaney προκάλεσε εντύπωση με την εμφάνισή της στο ελεύθερο στιλ του σκι, όπου δεν πραγματοποίησε ούτε μία φιγούρα. Η 33χρονη Αμερικανίδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκοντας “τρύπα” στους κανονισμούς, μετά από επαρκή αριθμό συμμετοχών σε παγκόσμια κύπελλα και τερματίζοντας μέσα στην πρώτη 30άδα.

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι αγώνες χαρακτηρίζονται από φιγούρες αρκετά μεγάλης δυσκολίας πάνω στην ειδική μίστα (μισός σωλήνας) και οι συμμετοχές δεν ξεπερνούν ποτέ τις 30, οπότε το έργο της Swaney να πάρει την πρόκριση ολοκληρώθηκε με την απόκτηση της Ουγγρικής υπηκοότητας (αφού στις Η.Π.Α. το άθλημα καλλιεργείται). Έτσι, συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς τερματίζοντας δίχως την παραμικρή φιγούρα.

8. Η σπουδαία επανεμφάνιση

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Mark McMorris βρισκόταν σε ένα ελικόπτερο διάσωσης με κατεύθυνση το νοσοκομείο. Είχε μόλις τραυματιστεί σοβαρά σε έναν αγώνα στον Καναδά μετά από λάθος υπολογισμό σε μία φιγούρα, κατά την οποία έπεσε και χτύπησε σε ένα δέντρο.

Με σπασμένο σαγόνι, ρήξη σπλήνας, εσωτερική αιμορραγία. πολλαπλά κατάγματα και ρήξη πνεύμονα, ήταν ένα βήμα πριν το θάνατο. Κι όμως, ανέβηκε στο βάθρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό ανδρών στο σνόουμπορντ πίστας.

Ο χάλκινος ολυμπιονίκης τόσο του 2014 όσο και του 2018, κατάφερε να υπερνικήσει τα εμπόδια και μετά από 11, μόλις, μήνες να κατορθώσει το αδύνατο. Μετά το 2-3 για τον Καναδά για πρώτη φορά στο αγώνισμα, δήλωσε: “Ευτυχώς ξεπέρασα τον τελευταίο μου τραυματισμό για να φτάσω εδώ, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερη στιγμή”.

Μάθε περισσότερα για τα πιο τρομακτικά ατυχήματα των Αγώνων εδώ!

9. Ο πιο τρελός τύπος των Αγώνων

Το βίντεό του έγινε viral από την πρώτη μέρα! Ο Ελβετός σκιέρ Fabian Boesch, έκανε το απίστευτο τρικ, όπου ανέβαινε τις κυλιόμενες σκάλες με το ένα χέρι! Δυστυχώς, όμως, αποτέλεσε το πρώτο θύμα-αθλητή του νοροϊού, που προκαλεί διάρροια, εμετό και στομαχικές διαταραχές και δε αγωνίστηκε.

Παρόλ’ αυτά, έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στο μυαλό μας με το παρακάτω βίντεο!

Κι ένα εναλλακτικό μπόμπσλει!

10. Pita, ο αθλητής από την Τόνγκα που ξεχωρίζει

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως ημίγυμνος σημαιοφόρος της πατρίδας του, Τόνγκα. Η ριζική μεταστροφή του Pita Taufatofua από το taekwondo στο cross-country skiing μέσα σε μόλις 12 μήνες δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ειδικά, όταν εμφανίστηκε ημίγυμνος και λαδωμένος στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών σε θερμοκρασία -3 βαθμών Κελσίου. Αρωγός σε αυτή του την προσπάθεια ήταν ο Paul Bragiel, ένας πρώην αθλητής σκι που βοηθούσε αθλητές από υπανάπτυκτες χώρες να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση πάνω στο άθλημα και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Αγώνες.

11. Άλλα στατιστικά στοιχεία

  • Πραγματοποιήθηκαν 15 διαφορετικά αθλήματα με συνολικά 102 αγωνίσματα  -αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση-, ενώ έλαβαν μέρος 2,952 αθλητές.
  • Το Ολυμπιακό στάδιο 35,000 θέσεων χτίστηκε αποκλειστικά για τις τελετές έναρξης και λήξης και κατόπιν θα μετατραπεί σε θέατρο της Πιοντσάνγκ.
  • Συνολικά δαπανήθηκαν περίπου $13 εκατομμύρια.  
  • Η Αμερικανική Ομοσπονδία θα επιβραβεύσει τους μεταλλιούχους με μπόνους απόδοσης. Συγκεκριμένα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα παραλάβουν $37,500, οι ασημένιοι $22,500 και οι χάλκινοι $15,000.

Σχόλια