Εσύ τους έχεις ακούσει;

Η ιστορία της κιθάρας ανέρχεται πολύ πίσω στο χρόνο, στα χρόνια των παραδοσιακών έγχορδων οργάνων, αλλά έγινε ιδιαίτερη “αδυναμία” κυρίως του νεανικού κοινού γύρω στη δεκαετία του ’80. Από το 2000 και μετά, το πλήθος των κιθαριστών τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών είναι τεράστιο.

Ας δούμε μερικούς κιθαρίστες που αξίζει να ακούσει κανείς έστω μια φορά στην ζωή του.

1. Paco De Lucia

Για όσους γνωρίζουν στοιχειώδεις γνώσεις κιθάρας (ειδικά κλασικής) μαγεύονται από την ταχύτητα και την τεχνική του Ισπανού αριστοτέχνη συνθέτη και κιθαρίστα Paco De Lucia. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του flamenco. Τα λόγια, για τον εκπληκτικό αυτό κιθαρίστα, είναι περιττά.

2. Jimmy Hendrix

Αμερικανός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής. Για τους περισσότερους θεωρείται ως ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών της ροκ σκηνής. Πέθανε στα 28 του χρόνια αλλά παρόλα αυτά επηρέασε πλήθος κιθαριστών της εποχής του και μετέπειτα χρόνων. Έπαιζε κυρίως blues και rock.

3. David Gilmour

Ο David Gilmour γνωστός και ως κιθαρίστας των Pink Floyd ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά. Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Μέσα από τα επαναστατικά τραγούδια, την τεχνική και το ιδιαίτερο στυλ του, έμεινε αναμφισβήτητα στην ιστορία της rock σκηνής.

Θεωρείται για πολλούς, από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του 20ού αιώνα, καθώς έχει γράψει και εκτελέσει ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά σόλο κιθάρας (για πολλούς το καλύτερο rock solo κιθάρας), εκείνο του τραγουδιού Comfortably Numb, των Pink Floyd.

4. Eric Clapton

Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό όνομα για το μουσικό είδος “Classic Rock” καθώς σε κάθε τέτοια λίστα υπάρχει το όνομά του μέσα. Άγγλος κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής κυρίως της κλασικής rock σκηνής αλλά με απολήξεις και στην blues. Η τεχνική του συναρπάζει και μαγεύει. Δεν είναι τυχαίο που είναι ο συνθέτης και ερμηνευτής του πιο κλασικού rock τραγουδιού, Layla.

5. Mark Knopfler

Ένας στο είδος του με κάθε σημασία της λέξης. Βρετανός, και ο μοναδικός κιθαρίστας ηλεκτρικής κιθάρας που παίζει με δάχτυλα. Ο ήχος του είναι μοναδικός και ιδιαίτερος. Είναι γνωστός κυρίως από την μπάντα Dire Straits την οποία είχε ιδρύσει με τον αδερφό του.

6. Rory Gallagher

Ιρλανδός σπεσιαλίστας της rock και blues σκηνής. Ιδιαίτερο και δυνατό ύφος, χαρακτηριστικό του Rory. Από τους πιο σπουδαιότερους κιθαρίστες της ηλεκτρικής blues σκηνής.

7. Garry Moore

Ένας υπέροχος συνδυασμός κλασικής rock κιθάρας με blues στοιχεία. Καταγόταν από την χώρα του πολιτισμού, δηλαδή, την Ιρλανδία. Πολύ ιδιαίτερος και τεχνικός κιθαρίστας που αναδείχτηκε δικαίως από την solo καριέρα του. Έπαιξε επίσης στην μπάντα Thin Lizzy μία χαρακτηριστική ιρλανδική rock μπάντα.

8. Steve Vai

Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για κιθαρίστες και να μην αναφέρει τον Steve Vai. Αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της progressive rock σκηνής. Ξεκίνησε η καριέρα του στα 18 του χρόνια δίπλα στον διάσημο Frank Zappa και αργότερα ανελίχθηκε ως ένα αστέρι της  progressive rock σκηνής.

Αδιαμφισβήτητα μέσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Steve Vai εκπλήσσει τόσο από άποψη τεχνικής όσο από άποψη ταχύτητας. Έχει “μεταλοποιήσει” (έχει παίξει με metal στυλ δηλαδή) το 5th Caprice του κλασικού Paganini (όπως ακούγεται και στην ταινία Crossroads στην οποία συμμετέχει επίσης και ο Vai).

9. Randy Rhoads

Γνωστός Αμερικανός, κυρίως για την καριέρα του τόσο ως συνθέτης όσο και ως ερμηνευτής στην μπάντα του Ozzy Osbourn. Παρά την σύντομη καριέρα του (σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στα 26 του χρόνια), ο Rhoads επηρέασε σημαντικά τους νεο-κλασικούς κιθαρίστες που αναδείχτηκαν την δεκαετία του ’80.

Ο ήχος του παραδοσιακός για την hard rock και metal σκηνή. Επίσης ήταν ο κιθαρίστας των Quiet Riot. Λένε ότι αν ζούσε παραπάνω χρόνια, η μουσική (κυρίως η rock και η metal) δεν θα ήταν όπως σήμερα γιατί προφανώς θα είχε προοδεύσει ακόμα παραπάνω.

10. Michael Angelo Batio

Αμερικανός κιθαρίστας ο οποίος έχει μείνει γνωστός κυρίως στην speed metal σκηνή. Ένας από τους λίγους κιθαρίστες που μπορούν να παίξουν ικανοποιητικά δύο κιθάρες ταυτόχρονα. Δεν διακρίθηκε για την τεχνική του, αλλά για την ταχύτητα και την επιδεξιότητά του σίγουρα!

Μπορεί η μουσική να μας προκαλέσει κακό;

Σχόλια