Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης “Βουβός Σερβιτόρος” και γράφουμε τις εντυπώσεις μας. Τι γεύση μας άφησε;

Βουβός Σερβιτόρος

Υπόθεση: Σε ένα υπόγειο στο Μπέρμιγχαμ, δυο πληρωμένοι εκτελεστές περιμένουν την επόμενη αποστολή τους. Ο βουβός σερβιτόρος – ένα αναβατόριο στη μέση του δωματίου – αρχίζει να φέρνει παραγγελίες. Καθώς εκείνες αυξάνονται, τα τρόφιμα δεν υπάρχουν, η ανυπομονησία για τη «δουλειά» μεγαλώνει, οι ερωτήσεις πληθαίνουν και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αλλά και μέσα στο δωμάτιο, γίνεται επικίνδυνη υπόθεση μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων, όπου θύτης και θύμα δύσκολα διακρίνονται.

Ο Νίκος Πασχίδης και η Νουρμάλα Ήστυ καταπιάνονται με το εμβληματικό έργο του Harold Pinter στήνοντας ένα κλειστοφοβικό σκηνικό που εγκλωβίζει το θεατή σε ένα παιχνίδι σκέψης και υπαρξιακής αναζήτησης.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την αόρατη βία και τις εντολές που λαμβάνουν κάθετα, μέσα από ένα καφκικό σύστημα εξουσίας. Συζητούν για απλά καθημερινά πράγματα, ντυμένοι με το μανδύα της απειλής του άλλου ή του ίδιου τους του εαυτού.

Ο φόβος, το έγκλημα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αποξένωση από το ανθρώπινο εγώ είναι μερικά μόνο θέματα που τοποθετούνται στο επίκεντρο της σκηνής με τη μορφή του βουβού σερβιτόρου, που παρατηρεί, ελέγχει και στηλιτεύει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Μια λιτή σφιχτοδεμένη παράσταση μικρής διάρκειας που σε κρατά σε εγρήγορση μέχρι το τέλος χάρη στις πολύ δυναμικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών Κωστή Μπούντα και Θανάση Ισιδώρου. Οι δύο νέοι ηθοποιοί αγκαλιάζουν με ένταση και θάρρος δυο χαρακτήρες που ακροβατούν στο δίπολο θύτης-θύμα. Ένα ευφυώς ενορχηστρωμένο παιχνίδι εξουσίας που κορυφώνεται απρόβλεπτα υπενθυμίζοντας μας ότι η ανθρώπινη φύση όσο και αν προσπαθεί να εξημερωθεί συνήθως καταλήγει ανάξια εμπιστοσύνης.

Βουβός Σερβιτόρος
Ο Βουβός Σερβιτόρος σας περιμένει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, Κυψέλη) στις 21:00 από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2018.

Μετάφραση: Νίκος Πασχίδης, Ξανθή Κρανίδη| Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης – Νουρμάλα Ήστυ| Σκηνικά–Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα, Δάφνη Κολυβά| Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης| Eρμηνεία: Κωστής Μπούντας, Θανάσης Ισιδώρου|

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Σχόλια