Η εταιρεία startup κατά γενική ομολογία είναι ένα ιδιαίτερο είδος εταιρείας που συγκεντρώνει αρκετή προσοχή.

~Εταιρεία Startup ή νεοφυής επιχείρηση: είναι μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο.~

Η εταιρεία startup είναι ένα μαγικό μέρος. Είναι το μέρος όπου τα έξοδα είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Είναι το μέρος όπου το ενοχλητικό πράγμα που λέγεται ”έσοδα” δεν είναι ποτέ πρόβλημα. Είναι το μέρος όπου μπορείτε να ξοδέψετε τα λεφτά των άλλων ώσπου να βρείτε έναν τρόπο να βγάλετε δικά σας. Είναι το μέρος όπου οι νόμοι των επιχειρήσεων δεν ισχύουν.

Το πρόβλημα με αυτό το μαγικό μέρος είναι ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας κατά την ταπεινή μου γνώμη στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε επιχείρηση, καινούρια ή παλιά, διέπεται από το ίδιο σύστημα δυνάμεων της αγοράς και οικονομικών κανόνων. Έσοδα, έξοδα. Κάντε κέρδη αλλιώς … αντίο!

Μερικές -όχι όλες- εταιρείες startup προσπαθούν ν’ αγνοήσουν αυτήν τη πραγματικότητα. Διευθύνονται από ανθρώπους που αναβάλλουν τ΄αναπόφευκτο, το σημείο δηλαδή όπου η εταιρεία πρέπει ν΄αναπτυχθεί, να έχει κέρδη και να είναι μία πραγματική, βιώσιμη επιχείρηση.

Rework Greece: Ξεκίνα μία πραγματική επιχείρηση, όχι μία εταιρεία startup

Όποιος υιοθετεί τη στάση ”Θα σκεφτούμε τα κέρδη στο μέλλον”, στο θέμα των επιχειρήσεων είναι το λιγότερο αδαής. Μία επιχείρηση χωρίς προοπτική κέρδους, δεν είναι επιχείρηση, είναι κάτι σαν χόμπι.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων μην χρησιμοποιείτε την ιδέα της εταιρείας startup σαν δεκανίκι. Αντί γι’ αυτό, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για μία κανονική επιχείρηση. Οι κανονικές επιχειρήσεις έχουν ν’ αντιμετωπίσουν υπαρκτές καταστάσεις, όπως λογαριασμούς και μισθοδοσίες.

Τέλος, δεν κουκουλώνουν τα βαθύτερα προβλήματά τους με το επιχείρημα ”δεν έγινε τίποτα, είμαστε εταιρεία startup”. Ενεργήστε σαν κανονική επιχείρηση και θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σχόλια