Καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017: Συγκεντρώσαμε τα πιο αξιόλογα έργα που μπορείτε να δείτε στις Αθηναϊκές σκηνές!

Η νέα θεατρική σεζόν μετράει ήδη 1 μήνα πορείας και οι πρώτες εντυπώσεις από το κοινό δεν αργούν να έρθουν. Για μία ακόμη χρονιά, οι θεατρικές σκηνές παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία έργων κλασσικών, αλλά και σύγχρονων και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Κωμωδίες, δράματα, κοινωνικά ή ψυχολογικά θρίλερ αλλά και έργα που φλερτάρουν με το μιούζικαλ, κάνουν την εμφάνιση τους και γεμίζουν ενδιαφέρον το φιλοθεάμον κοινό.

Εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες (μέχρι τώρα) θεατρικές παραστάσεις για να τις εντάξετε στην πολιτιστική σας ατζέντα για τα Χριστούγεννα αλλά και τον Γενάρη:

1.”Υπηρέτης δύο αφεντάδων” – Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017

Μια κλασσική ιστορία του θεατρικού είδους της Comedia de l’Arte, που έχει όμως διασκευαστεί στην πιο φρέσκια και σύγχρονη εκδοχή. Η βασική ιστορία έχει ως πρωταγωνιστές τον απερίσκεπτο αλλά και παμπόνηρο υπηρέτη και τα δύο ερωτευμένα αφεντικά του, ωστόσο η ομάδα Ιδέα έρχεται να το απογειώσει με λογοπαίγνια, ευφυέστατες κωμικές αναφορές κάθε είδους και πολλά θεατρικά σκηνοθετικά ευρήματα, ώστε να μην πλήξεις ποτέ!

Αν θες μια καλή κωμωδία για να περάσεις ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, η συγκεκριμένη παράσταση είναι η ιδανική επιλογή. Αξίζει να γίνει και αναφορά στις τρομερές ερμηνείες των Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή, με μια αντίστοιχα καλοκουρδισμένη ομάδα, που απ’ότι φαίνεται θα τους συζητάμε συχνά στο μέλλον!

Ταυτοτητα παραστασης

Σκηνοθεσία: Κ. Γάκης
Ερμηνεύουν: Γ. Δρακόπουλος, Χρ. Ευθυμίου, Αθ. Μουστάκα, Κ. Μπιμπής, Κ. Παπουτσάκη. Σκηνικά-κοστούμια: Β. Σύρμα

Μουσική: Κ. Γάκης

Διάρκεια: 110 ‘

Άλφα-Ιδέα

On mapΠατησίων 37, Πολυτεχνείο,Κέντρο
Τηλ : 2105238742
Παραστάσεις : Σάβ.: 9.15 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ.
Τιμή : € 15, 12.

2.”Η Αγριόπαπια” – Θέατρο Πορεία

καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017

Το μόνο σίγουρο είναι πως οποιοδήποτε έργο δει κανείς στο Θέατρο Πορεία, δεν θα φύγει απογοητευμένος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της κλασσικής δραματουργίας και έχει σκηνοθετηθεί από τον Δημήτρη Τάρλοου.

Υπόθεση: Ο Γκραίγκερς γυρίζει στην πατρίδα του έπειτα από χρόνια απουσίας σ’ ένα ερημικό μέρος, όπου ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για τη ζωή, την οποία αποκαλεί «επιταγή του ιδεώδους» και συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκραίγκερς τον θεωρεί τότε ιδανικό παραλήπτη για την «επιταγή» του και επιχειρεί να οδηγήσει την οικογένεια Έκνταλ στη συνειδητοποίηση της ψευδαίσθησής της και να «σώσει» με κάθε κόστος την αγριόπαπια από τον βυθό.

Αξίζει να το δείτε για τις τρομερές ερμηνείες, αν και τα σχόλια για την σκηνοθεσία διίστανται.
Ταυτοτητα παραστασης

Σκηνοθεσία:Μ. Δούνιας
Ερμηνεύουν: Αλ. Μυλωνάς, Μ. Βακούσης, Άννυ Λούλου.

Σκηνικά: Δ. Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Β. Σύρμα

Μουσική: Θ. Οικονόμου

Φωτισμός: Β. Ταμιωλάκη

Διάρκεια: 105 λεπτά

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή

On mapΚεφαλληνίας 18,Κυψέλη
Τηλ : 2114117878 
Παραστάσεις : Δευτ., Τρ.: 9 μ.μ., Κυρ. 5 μ.μ.
Τιμή : € 15, 10, 5.

4.”Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν” – Θέατρο Οδού Κυκλάδων

καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017

Όχι επειδή παίζει η Λένα Παπαληγούρα, αλλά μόνο και μόνο γι’αυτό αξίζει να δει κανείς την συγκεκριμένη παράσταση. 

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου. Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την ιστορία της Γερμανίας, αμέσως μετά την ήττα του Ναζισμού, κατά την περίοδο του «οικονομικού θαύματος».

Η Μαρία παντρεύεται τον Χέρμαν εν μέσω βομβαρδισμών και ζουν μαζί «για μισή μέρα και μια ολόκληρη νύχτα». Εκείνος φεύγει για το Ανατολικό μέτωπο, και η Μαρία μάταια τον περιμένει να γυρίσει. Έχοντας την πληροφορία πως είναι νεκρός, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με ένα βιομήχανο υφασμάτων της προσφέρει την ευκαιρία που ζητά. Τίποτα δεν τη σταματά μπροστά στην επίτευξη του στόχου. Κοιτάζει μόνο το μέλλον και ξεχνά το παρελθόν, προκειμένου να πετύχει το όνειρό της. Η επιστροφή του συζύγου θ’ ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων.

Μια καλοσχεδιασμένη παράσταση με ρυθμό, λιτή, μινιμαλιστική, αντιμελοδραματική που αξίζει να δείτε.

Ταυτοτητα παραστασης
Σκηνοθεσία:Γ. Σκεύας
Ερμηνεύουν: Λ. Παπαληγούρα, Μ. Μουμούρης, Γ. Νταλιάνης, Β. Ανδρεαδάκη, Γ. Συμεωνίδης, Ν. Γεωργάκης
Διάρκεια: 140 λεπτά
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγ. Μέντης
Μουσική: Σ. Τσιλαλή
Φωτισμοί: Κ. Μαραγκουδάκη

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη,

Κυρ.: 7 μ.μ., Τετ. 8 μ.μ., Πέμ.-Παρ. 8.30 μ.μ., Σάβ. 9 μ.μ.
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Μετάφραση: Βαλέρια Δημητριάδου
Δραματουργική επεξεργασία & Σκηνοθεσία : C. For Circus
Μουσική Επιμέλεια : C. For Circus
Σκηνικά & Κοστούμια : Τίνα Τζόκα
Βοηθός Σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη ‘
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Επιμέλεια αφίσας: Σάντρα Σωτηρίου

Θέατρο 104

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό/ανέργων

6. “Λαμπρά παράσιτα” – Θέατρο Tempus Verum/Εν Αθήναις

Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και προφανώς όχι άδικα! Η υπόθεση;

Η Τζιλ και ο Όλλυ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει ευτυχισμένο με το μωρό τους σε ένα υπέροχο σπίτι. Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι… άνετα και λαμπερά. Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν είχαν κανένα μέλλον. Κάποια στιγμή όμως τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Και το παρόν τους τώρα είναι γοητευτικό και ανεξέλεγκτα σκληρό, γεμάτο προοπτικές που μόνο πατώντας «επί πτωμάτων» θα τους ανταμείψουν.

Γεμάτοι ενέργεια ηθοποιοί, ένα έργο που άξιζε να γίνει γνωστό σε ευρύτερο κοινό και ακόμα κι όταν βαρεθείς από την επανάληψη υπάρχει λόγος. Σίγουρα μία από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα γι’αυτή τη σεζόν.

Ταυτοτητα παραστασης

Κείμενο: Philip Ridley

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Χάρης Αττώνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική: Tareq

Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευγενία Δελιαλή

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίζα Σουλιώτη

Ερμηνεύουν: Χάρης Αττώνης, Κατερίνα Λάττα, Φάνης Παυλόπουλος

Παραγωγή: Ευάγγελος Κώνστας / Constantly Productions

Διάρκεια: 120 λεπτά

Tempus Verum – Εν Αθήναις

On mapΙάκχου 19,Γκάζι
Τηλ : 2103425170
Παραστάσεις : Παρ.-Κυρ.: 9 μ.μ.
Τιμή : € 12, 8

7. “Οπερέττα” – Εθνικό Θέατρο Rex, Σκηνή Κοτοπούλη

καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017

To Eθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά με διαφορετικό θίασο την Οπερέττα, μια παράσταση με αφορμή την Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Μέσα σε έναν εξωπραγματικό κόσμο, όπου η ενδόμυχη ανάγκη των ηρώων για επιστροφή στην ανωριμότητα υπαγορεύει κάθε τους κίνηση, ξετυλίγεται μια αλλόκοτη, ποιητική ιστορία.

Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προτείνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.

Υπόθεση: Ο κόμης Αρισταίος σχεδιάζει να αποπλανήσει την όμορφη Αλμπερτίνα. Η επιτυχία του σχεδίου του είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας.

Είναι ιδιαίτερη παράσταση από πλευράς νοημάτων. Είναι και πολύ εντυπωσιακή προφανώς από πλευράς κοστουμιών και σκηνογραφίας. Το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί όμως και ο Άρης Σερβετάλης την καθιστά σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν!

Ταυτοτητα παραστασης
Σκηνοθεσία:Ν. Καραθάνος
Ερμηνεύουν: Ν. Καραθάνος, Χ. Αλεξίου, Κ. Μπερικόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μ. Σαράντης, Χ. Φραγκούλης, Άρης Σερβετάλης
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγ. Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Ν. Βλασόπουλος
Διάρκεια: 120 ‘

Εθνικό Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη

On mapΠανεπιστημίου 48,Κέντρο
Τηλ : 2103305074
Παραστάσεις : Κυρ.: 7 μ.μ., Τετ.-Σάβ. 8 μ.μ.
Τιμή : € 22, 17, 15, 10. Κάθε Παρ. € 13 και κάθε Τετ., Πέμ. € 15.

8. “Ο Φάρος” – Θέατρο Αθηνών

Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας.

Ο Σάρκυ έχει επιστρέψει μετά από καιρό, για να προσέχει τον Ρίτσαρντ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, που τυφλώθηκε πρόσφατα. Στη γιορτινή βραδιά είναι μαζί τους ο Ιβάν κι ο Νίκυ, φίλοι αδελφικοί, στο ποτό και τις αποτυχίες της ζωής. Κι ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης, ο κύριος Λόκχαρτ, που κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γνωρίζει πολλά.

Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

Το νέο έργο σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που τα τελευταία χρόνια έχει βαλθεί να μας καταπλήξει, ανεβάζοντας σπουδαία και πιο σύγχρονα θεατρικά έργα. Η επιλογή των ηθοποιών επίσης γίνεται με μεγάλη προσοχή και το συνολικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να έχετε στις θεατρικές σας εμπειρίες. Ειδικά ο Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος ξεχωρίζει με την ερμηνεία του.

Ταυτοτητα παραστασης
Διάρκεια: 120 ‘
Σκηνοθεσία:Κ. Μαρκουλάκης
Ερμηνεύουν: Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Κ. Μαρκουλάκης, Ν. Ψαρράς, Πρ. Αλειφερόπουλος, Αιμ. Χειλάκης
Σκηνικά: Αθ. Σμαραγδή
Κοστούμια: Μ. Κοντοδήμα
Μουσική: Μ. Μάτσας
Φωτογραφία: Αλ. Γιάνναρος

Θέατρο Αθηνών

On mapΒουκουρεστίου 10,Κέντρο
Τηλ : 2103312343
Παραστάσεις : Τετ.-Παρ.: 9 μ.μ., Σάβ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυρ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ.
Τιμή : € 20-10. Ισχύουν ειδικές τιμές.

9.”Ο πατέρας του Άμλετ” – Θησείον Ένα θέατρο για τις τέχνες

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Μια ερμηνεία με επίγνωση και ευαισθησία από τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που καταχειροκροτήθηκε. Το έργο αποτελεί μια διεισδυτική ματιά τόσο σε αυτά που προκύπτουν μέσα από το έργο του Σέξπιρ, όσο και σε πιο σύγχρονες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις. Αξίζει να συγκαταλαχθεί στις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν.

 

Μονόλογος του Μάνου Ελευθερίου
Σκηνοθεσία:Θ. Γκόνης
Ερμηνεύει: Χρ. Χατζηπαναγιώτης

Διάρκεια: 70 ‘

Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες

On mapΤουρναβίτου 7,Ψυρρή
Τηλ : 2103255444
Παραστάσεις : Δευτ., Τρ.: 9 μ.μ.
Τιμή : € 13, 10.

10.”Μια τεράστια έκρηξη” – Scrow Theater

 

καλύτερες θεατρικές παραστάσεις 2017

“Σε τρυφερή ηλικία, περιτριγυρισμένος από κόμικς, παιχνίδια He-man και γονείς που αρνούνται να παίξουν τον ρόλο του κακού αγγελιοφόρου και να τον ενημερώσουν σε τι κόσμο ήρθε, ο μικρός Γιώργος παρακολουθεί στη μικρή ασπρόμαυρη τηλεόραση τον Πόλεμο τον Άστρων και νιώθει πως είναι ο σωτήρας του σύμπαντος.Φαντάζεται ένα μέλλον γεμάτο ηρωικές πράξεις, αστρικά ταξίδια, πνευματικούς δασκάλους τζεν-ντάι και μαχητικές πριγκίπισσες.

Όταν όμως έρχεται η ώρα να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού του, η αλήθεια είναι διαφορετική…

Ο Ορφέας Αυγουστίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Γιώργου ενώ οι Άννα Καλαϊτζίδου και Αριάδνη Καβαλιέρου ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας. Ο Φοίβος Δεληβοριάς γράφει τα τραγούδια και την μουσική της παράστασης την οποία και ερμηνεύει ζωντανά ο Δημήτρης Τάσαινας. (Από το site του Skrow Theater)

Γενικά η ζωντανή συνοδεία μουσικής είναι αυτό που δίνει στην παράσταση μια άλλη, πολύ πιο ευχάριστη νότα. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ταλαντούχος είναι και οι πρωταγωνιστές στέκονται πλήρως στο ύψος των περιστάσεων. Ό,τι δείτε στο Skrow είναι σίγουρο πως ανικανοποίητους δεν θα σας αφήσει.

Ταυτοτητα παραστασης
Σκηνοθεσία: Β. Μαυρογεωργίου
Ερμηνεύουν: Ορφ. Αυγουστίδης, Άν. Καλαϊτζίδου, Αρ. Καβαλιέρου
Μουσική: Φ. Δεληβοριάς
Διάρκεια: 90 λεπτά

Skrow

On mapΑρχελάου 5, Παγκράτι,Παγκράτι
Τηλ : 2107235842
Παραστάσεις : Δευτ., Τρ.: 9 μ.μ.
Τιμή : € 12, 10, 8

 Extra: Οι πρεμιέρες που περιμένουμε!

1.”Η αληθινή ιστορία της Αϊντας και του Ρανταμές” @ Θέατρο Θησείον

2.”Ο Μισάνθρωπος” @Θέατρο Θησείον

3.”Grease” @PassPort

Σχόλια