Περιπτώσεις που σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικές εφευρέσεις χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην ανθρωπότητα.
«Ξέρετε, τίποτα που κάνετε στην επιστήμη δεν εγγυάται ότι θα έχει οφέλη για την ανθρωπότητα. Οποιαδήποτε ανακάλυψη, πιστεύω, είναι ηθικά ουδέτερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε με εποικοδομητικές συνέπειες, είτε με καταστροφικές συνέπειες. Αυτό δεν είναι λάθος της επιστήμης.»
~Arthur Galston
Ατομικη Βομβα
Καθισμένος σε ένα ξύλινο τραπέζι στη βεράντα του εξοχικού του σπιτιού στο Long Island, ο Λέων Σίλνταρ εξήγησε τη διαδικασία για το πώς μια εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση θα μπορούσε να παραχθεί στο ουράνιο από τα νετρόνια που απελευθερώνονται από την πυρηνική σχάση.
«Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί αυτό!» παρενέβη ο Αϊνστάιν. Έκανε μερικές ερωτήσεις και σε δεκαπέντε λεπτά είχε συνειδητοποιήσει τις συνέπειες αυτού που ειπώθηκε.
Στο επόμενο πλάνο ο Αϊνστάιν συζητάει στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ρούσβελτ. Ένα μέρος της συζήτησης τους ήταν και το παρακάτω:
«Έχει αποδειχτεί πως τα άτομα του ουρανίου 235 και του πλουτωνίου έχουν την ιδιότητα να διασπώνται αυτόματα, όταν η μάζα τους γίνει μεγαλύτερη από ένα όριο που ονομάζουμε κρίσιμο. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να βάλουμε σε μια θήκη δυο μάζες μικρότερες από το κρίσιμο όριο και να τις συνενώσουμε την κατάλληλη στιγμή σχηματίζοντας μια νέα μάζα μεγαλύτερη από το κρίσιμο όριο. Έτσι, θα αποκτήσουμε την ατομική βόμβα».
«Μου μιλάτε για κάποιο νέο όπλο;».
«Δεν πρόκειται για κάποιο νέο όπλο αλλά για ΤΟ όπλο. Η ατομική βόμβα θα προκαλέσει έκρηξη ίση με αυτήν που μπορούν να πετύχουν 200.000 τόνοι νιτρογλυκερίνης. Αρκεί να πέσει μία στο Βερολίνο για να τελειώσει ο πόλεμος».
«Φτιάξτε την», είπε ο πρόεδρος Ρούσβελτ χωρίς αναστολές.
Ο Αϊνστάιν πίστεψε πως η απειλή της ατομικής βόμβας θα βοηθούσε στην απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον Χίτλερ και τον ναζισμό. Μπορεί να μην έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας, αλλά εκείνος ήταν που έπεισε τον Ρούσβελτ να ξεκινήσει την κατασκευή της, ενώ οι δικές του προγενέστερες επιστημονικές ανακαλύψεις ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη της.
Μπορεί ο Ρούσβελτ να πέθανε στις 12 Απριλίου 1945 κι ο Χίτλερ να αυτοκτόνησε στις 30 του ίδιου μήνα χωρίς να δουν έτοιμη την ατομική βόμβα, αλλά ο Αϊνστάιν έζησε για να δει τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Τρούμαν να δίνει την εντολή και να καταστρέφει με αυτήν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Πορτοκαλι Παραγοντας
Ο Arthur Galston ήταν Αμερικανός βοτανολόγος, που ανέπτυξε μια χημική ουσία, την ορμόνη τριαζοβενζοϊκό οξύ, που θα επιτάχυνε την ανάπτυξη των σπόρων σόγιας και θα τους επέτρεπε να αναπτυχθούν σε άγονες περιοχές. Η ιδιότητα αυτής της ουσίας ήταν πως σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλούσε την καταστροφή των καλλιεργειών.
Οι έρευνες του Galston αξιοποιήθηκαν από τους επιστήμονες βιολογικού πολέμου του αμερικάνικου στρατού και δημιούργησαν ένα ισχυρό χημικό όπλο. Το όπλο αυτό ονομάστηκε πορτοκαλί παράγοντας, παίρνοντας το όνομα του από τις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών μέσα στα οποία μεταφερόταν. Ο Πορτοκαλί Παράγοντας ήταν ένα από τα βασικά φυτοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των ΗΠΑ, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ και περίπου 77 εκατομμύρια λίτρα από αυτή την ουσία ψεκάστηκαν στην χώρα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εξαιτίας του παράγοντα καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες στο Βιετνάμ, αλλά ταυτόχρονα εκτιμάται πως είναι υπεύθυνος για 400.000 θανάτους, αναπηρίες και ακρωτηριασμούς και 500.000 γενετικές ανωμαλίες.
Κυκλωνας Β
Κυκλώνας Β είναι η ονομασία μίας χημικής ουσίας, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εντομοκτόνο. Εφευρέτης του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (1918) Γερμανοεβραίος Φριτς Χάμπερ, που οι έρευνες του συνέβαλαν στην εύκολη παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ έκανε έρευνες για την αξιοποίηση του χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών αερίων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησαν στην δημιουργία χημικών όπλων.
Παρά τη συνεργασία του με τον Γερμανικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κυκλώνας Β δεν δημιουργήθηκε ως χημικό όπλο, αλλά ως εντομοκτόνο.
Η ουσία είχε τη μορφή μικρών κρυσταλλικών ακανόνιστων σφαιριδίων, που όταν ερχόταν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, απελευθέρωνε αέριο υδροκυάνιο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κυκλώνας Β αντικατέστησε το μονοξείδιο του άνθρακα ως μέσο εξόντωσης των κρατουμένων στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Ο Κυκλώνας Β ταυτίστηκε με το Ολοκαύτωμα και θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο 1.2 εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Φρεον
Ο φθοροχλωράνθρακας (CFC) φρέον ανακαλύφθηκε από τον Thomas Midgley ως ασφαλές ψυκτικό υγρό για την για την αντικατάσταση των άκρως τοξικών ψυκτικών μέσων που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε, όπως η αμμωνία. Πλέον όλοι γνωρίζουμε πως οι φθοροχλωράνθρακες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του στρατοσφαιρικού στρώματος του όζοντος.
Με αποτέλεσμα, ο Thomas Midgley να θεωρείται ως άνθρωπος που είχε την μεγαλύτερη επίδραση στην ατμόσφαιρα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό στην ιστορία της Γης.