“Τόλμη, αισθησιασμός και ένας μη απολογητικός τρόπος να δείχνω τα πράγματα, αυτό είναι μέρος των ταινιών μου.”

           ~Emraan Hashmi

 

Τι μπορούμε να ορίσουμε ως αισθησιασμό; Από το χάδι ενός σατέν υφάσματος στο δέρμα, ένα μαγευτικό παιχνίδισμα του φωτός πάνω στο λαιμό, μια μπουκιά από ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό, μια βελούδινη φωνή, ακόμα και τη μυρωδιά έπειτα από μια καλοκαιρινή μπόρα. Μπορεί να μην δίνουμε πάντα προσοχή σε αυτές τις μικρές στιγμές, αλλά παραμένουν απαράμιλλη απόδειξη της ωμής και άγριας ομορφιάς του κόσμου γύρω μας. Και όταν υποκύπτουμε στις αισθήσεις μας, ανοίγεται μπροστά μας μια πληθώρα αισθήσεων – ένας ολόκληρος κόσμος μέσα μας.

Στις ταινίες, η αντίληψη για τον αισθησιασμό περιορίζεται σε αυτά που βλέπουμε και ακούμε- τη χημεία μεταξύ των χαρακτήρων, τον τρόπο με τον οποίον οι ηθοποιοί μιλούν ή κινούνται, τη χορογραφία, τα χρώματα και τις υφές που διακρίνουμε στην οθόνη- και περιστασιακά τα παραπάνω ενισχύονται και συμπληρώνονται από κάποιο soundtrack.

Ωστόσο, υπάρχουν ταινίες που είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα αντιληπτικά μας πεδία και να μας κάνουν να αισθανόμαστε αισθήσεις χωρίς άμεση διέγερση.

Οι παρακάτω, είναι μερικές από τις ταινίες που εξερευνούν αυτή τη μεριά του κινηματογράφου και αξίζει να παρακολουθήσετε.

Blue is the warmest color (2013)

Η Αντέλ (Adèle Exarchopolous), μαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει.

Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα (Léa Seydoux), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα.

Perfume: The story of a Murderer (2006)

Mια μεγάλη παραγωγή και μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον νεόφερτο Μπεν Γουίσο στο ρόλο του μυστήριου, μονήρη και μοναχικού Γκρενούιγ. Ο μοναχικός νεαρός Γκρενούιγ διαθέτει εκπληκτική όσφρηση και όλη του η ζωή είναι φτιαγμένη από αρώματα. Μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο, χωρίς αγάπη και ο μόνος φίλος που αποκτά ποτέ είναι ο Μπαλντίνι, ο αρωματοποιός για τον οποίο δουλεύει. Μια σειρά φόνων θα πάρουν στη δίνη τους τον ήρωα που μοναδική του επιδίωξη δεν είναι παρά να βρει το τελειότερο άρωμα στον κόσμο.

Lady Chatterley (2006)

Η Λαίδη Chatterley (Marina Hands) περνά ατελείωτες μέρες και νύχτες στην έπαυλή της, κλεισμένη στον εαυτό της και αποξενωμένη από τον ανάπηρο σύζυγό της. Εσωτερικά ζωντανή και με φλόγα για κάτι που θα την απογειώσει, περιφέρεται στο αχανές κτήμα της. Εκεί γνωρίζει τον Parkin (Jean-Louis Coullo’ch), το φύλακα του κτήματος. Ο απόμακρος αυτός άνδρας και η Λαίδη αφήνονται σταδιακά σ’ ένα ορμητικό ερωτικό παιχνίδι που δε γνωρίζει από κανόνες και κοινωνική θέση.

The Handmaiden (2016)

Τη δεκαετία του 1930 στην Κορέα, κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, μια νέα κοπέλα προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια από μια Γιαπωνέζα κληρονόμο που ζει μια μοναχική ζωή σε ένα μεγάλο κτήμα στην ύπαιθρο μαζί με τον αυταρχικό θείο της. Η υπηρέτρια έχει ένα μυστικό: είναι μια πορτοφολού που έχει προσληφθεί από έναν απατεώνα, ώστε να αποπλανήσει την κληρονόμο και να της κλέψουν την περιουσία. Τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που ανάμεσα στις δυο γυναίκες θα γεννηθεί ένα απρόσμενο πάθος.

Notes on a Scandal (2006)

Η μουντή, μοναχική και απόμακρη πραγματικότητα, της ηλικιωμένης και αυστηρής καθηγήτριας Μπάρμπαρα Κόβετ, θα πάρει μια φωτεινή στροφή από την στιγμή που στο ίδιο λύκειο που διδάσκει, στα προάστια του Λονδίνου, θα προσληφθεί, ως δασκάλα των καλλιτεχνικών, η πολύ νεότερη της, Σίμπα Χαρτ. Από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο, εφόσον στο καλοσυνάτο και αγαπητό πρόσωπο της νεαρής γυναίκας, η Μπάρμπαρα ανακάλυψε, την πραγματική φιλία που έψαχνε για χρόνια.

Μια σχέση που όμως θα διαλυθεί ολοσχερώς, από την στιγμή που η άτεγκτη γεροντοκόρη θα ανακαλύψει τον μυστικό έρωτα, ανάμεσα στην αγαπημένη – και παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών – της φίλη κι έναν εκδηλωτικό δεκαπεντάχρονο μαθητή του σχολείου.

Secretary (2002)

Η Λι Χολογουέι, μια χαριτωμένη, αλλά λίγο ιδιόρρυθμη κοπέλα, επιστρέφει στο πατρικό της στη Φλόριντα ύστερα από μια σύντομη νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα υπαρξιακά της προβλήματα και από το καταπιεστικό οικογενειακό της περιβάλλον, πιάνει δουλειά ως γραμματέας σε ένα δικηγορικό γραφείο, όπου και ερωτεύεται παράφορα το αφεντικό της. Tο αίσθημα αυτό εξελίσσεται σε αμοιβαία σαρκική εξάρτηση, αγγίζοντας τα όρια του σαδομαζοχισμού.

The Dreamers (2003)

Παρίσι, Μάης του 1968. Ένας αμερικάνος φοιτητής περνάει το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες στην παρισινή ταινιοθήκη. Εκεί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει δυο αδέρφια και να ξεκινήσει μαζί τους ένα παιχνίδι έρωτα και σινεφίλ αναζητήσεων.

Free Fall (2013)

Η ταινία λέει την ιστορία δύο ανδρών, καθώς ξεκινούν μια παράνομη σχέση στον υπερ-αρσενικό κόσμο των αστυνομικών δυνάμεων. Ο Μάρκ (Hanno Koffler) ζει με την έγκυο φίλη του Bettina (Katharina Schüttler), και φαίνεται να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση. Ωστόσο, όταν ο Marc συναντά τον συνάδελφο του Kay (Max Riemelt) κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δεν βρίσκει την δύναμη να αντισταθεί στις προτάσεις του Kay και η περιστασιακή τους φιλία σύντομα κλιμακώνεται σε μια ρομαντική σχέση που φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή του.

Black Swan (2010)

Ο Μαύρος Κύκνος μπορεί να γίνει αντικείμενο κινηματογραφικού θαυμασμού για τα επιμέρους στοιχεία που τον συνθέτουν. Η μουσική είναι ένα επίτευγμα από μόνη της: ο Κλιντ Μανσέλ παρέλαβε την κλασική παρτιτούρα του Τσαϊκόφσκι και την μετέτρεψε σε ένα σκορ με θριλερικές στροφές και δραματικές γέφυρες, που θυμίζει και αποφεύγει το πρωτότυπο, χωρίς ποτέ να το μιμείται ακριβώς.

Ο οπερατέρ Μάθιου Λιμπατίκ έστησε με στόφα κλασική και σεβάσμια τις σκηνές του μπαλέτου, ενώ υιοθέτησε ένα άμεσο, συγχυτικό ύφος για την αποτύπωση της αγωνίας της Νίνα, μιας μπαλαρίνας που επιθυμεί διακαώς να χορέψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λίμνη των Κύκνων, αλλά χάνει τα λογικά της όσο αντιμετωπίζει τη σκοτεινή πλευρά του δισυπόστατου χαρακτήρα.

Συναισθηματικές ταινίες που δεν είναι ρομαντικές

Match Point (2005)

Ο ήρωας της ωριμότερης ταινίας του Woody Allen από την εποχή του «Deconstructing Harry» είναι ένας ξεπεσμένος Ντόριαν Γκρέι, βγαλμένος θαρρείς από βικτοριανό μυθιστόρημα. Η ανέλιξή του στη λονδρέζικη κοινωνία μοιάζει με έναν αγώνα τένις, όπου όλες οι αμφίρροπες μπαλιές αποβαίνουν υπέρ του στο παιχνίδι της αποπλάνησης και της επαγγελματικής καταξίωσης. Στα χέρια του η μεγαλοαστική οικογένεια και η πλούσια κληρονόμος, η αξιοζήλευτη θέση στελέχους αλλά και η εξαιρετικά όμορφη πρώην σύζυγος του κουνιάδου του! Και τώρα;

Closer (2004)

Μια ταινία που αναμοχλεύει ζητήματα ανθρώπινων σχέσεων, ερωτικής έλξης και απιστίας, δίνοντας, σε τελική ανάλυση, ένα μάλλον αντισυμβατικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνυμα: όσο και να επιζητούμε την ειλικρίνεια σε μία σχέση, τελικά έχουμε ανάγκη από το ψέμα για να επιζήσουμε μέσα σε αυτή.

I am Love (2009)

Μια αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, που ανήκει στους Ρέκι μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης, που πρόκειται νʼ ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στη μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του Εντοάρντο παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Ελιζαμπέτα χαρίζει ένα πίνακα στο παππού της κι ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Έτσι, αρχίζει μια αφήγηση που παρακολουθεί την οικογένεια Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της.

Y Tu Mamá También (2001)

Οι δεκαεπτάχρονοι Julio και Tenoch είναι φίλοι κολλητοί πάνω στον ενθουσιασμό της εφηβείας. Στις αρχές του καλοκαιριού αποχαιρετούν τις φιλενάδες τους που φεύγουν ταξίδι και προετοιμάζονται για τις διακοπές της ζωής τους. Και οι δύο βάζουν στο μάτι την πανέμορφη εικοσιοκτάχρονη Ισπανίδα Luisa.

Η σαγηνευτική κοπέλα είναι σύζυγος του ξαδέρφου του Tenoch και κατά τη διάρκεια ενός πάρτι αποφασίζει να ακολουθήσει τους δυο φίλους. Εκείνοι για να την εντυπωσιάσουν αναφέρουν ότι θα πάνε σε μια ερημική παραλία που ονομάζεται Boca del Cielo (Στόμα του Ουρανού).

Μόνο που η παραλία αυτή δεν υπάρχει. Τα δυο αγόρια διαπιστώνουν ότι πέρα από την κοινή τους φιλία, μοιράζονται και το ίδιο ερωτικό ενδιαφέρον. Όμως, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το πανέμορφο θηλυκό, μυστικά αποκαλύπτονται και τελικά χάνουν τόσο ο ένας τον άλλο, όσο και την ίδια τη Louisa.

Venus in Fur (2013)

Ο Τόμας είναι σκηνοθέτης-συγγραφέας του θεάτρου και είναι απογοητευμένος προσπαθώντας να βρει την πρωταγωνίστρια του για το ανέβασμα του έργου «Venus in Fur» του Λεοπόλντ φον Σάσερ-Μαζόχ. Όλα αλλάζουν όταν από την πόρτα μπαίνει η Βάντα, μια μυστηριώδης και ταλαντούχα ηθοποιός. Τότε ξεκινάει μια μακρά συνάντηση, κατά την οποία η Βάντα προσπαθεί να πείσει τον Τόμας ότι είναι η μόνη κατάλληλη για τον ρόλο.

Lust, Caution (2007)

Σαγκάη, 1942. Ενώ ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, η πόλη βρίσκεται υπό ιαπωνική κατοχή και μία ομάδα Κινέζων φοιτητών με παρθένο αντιστασιακό παρελθόν αποφασίζει να αναλάβει δράση. Στόχος τους είναι να σκοτώσουν ένα δωσίλογο, τον κ.Yee (Tony Leung), ρίχνοντας για δόλωμα τη Wang (Wei Tang).

Η νεαρή κοπέλα υποκρινόμενη μία κυρία της καλής κοινωνίας δεν αργεί να κερδίσει τη συμπάθεια της γυναίκας του Yee (Joan Chen) και το ενδιαφέρον του ιδίου. Ενώ το ερωτικό παιχνίδι ξεκινά, η ομάδα θα αναζητήσει την κατάλληλη ευκαιρία για να φέρει εις πέρας την αποστολή. Μόνο που ο Yee ξέρει να φυλάγεται και η εξόντωσή του αποδεικνύεται για πλείστους όσους λόγους ένα διόλου εύκολο έργο.

 

Καλή Διασκέδαση!

αισθησιακές ταινίες

Σχόλια