Φτάνεις σε μια ηλικία που η επιλογή καριέρας είναι μονόδρομος. Τι γίνεται αν δεν έχεις αποφασίσει;

Είναι ένα πολύ tricky ζήτημα. Μακάριοι αυτοί που ήξεραν από μικροί τι θέλουν να κάνουν, το σπούδασαν και η σχολή δεν ανέτρεψε τις επιλογές και τις προσδοκίες τους, οπότε συνεχίζουν να εξειδικεύονται πάνω στο αντικείμενο τους χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Από την μικρή μας όμως εμπειρία, δυστυχώς πολλοί νέοι σήμερα δεν είναι έτσι. Όταν καλείσαι στα 18 να αποφασίσεις το αντικείμενο των σπουδών σου, δεν έχεις ιδέα. Ιδέα αποκτάς με τα χρόνια μέσα στην σχολή και εφόσον είσαι άτομο που ψάχνεται λίγο παραπάνω, όταν αρχίσεις να καλλιεργείς κι άλλες σου δεξιότητες, εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ή στα ευρύτερα πλαίσια του.

Κάπου εκεί, λοιπόν, αρχίζεις και συνειδητοποιείς πως μάλλον δεν σου αρέσει η σχολή σου, βλέπεις να σου αρέσουν διάφορα άλλα αντικείμενα και χωρίς να έχεις πανεπιστημιακό υπόβαθρο πίσω από αυτά, αμφιταλαντεύεσαι για το τι πρέπει να κάνεις. Είναι συνδυαστικά και τα χόμπι και οι καλλιτεχνικές σου κλίσεις που σίγουρα αν είχες ταλέντο θα ήθελες να ασχοληθείς, οπότε κάπου εκεί το πράγμα μπερδεύεται ακραία.

Ας προσπαθήσουμε, όμως, έστω λίγο να το ξεκαθαρίσουμε, βλέποντας τα πιο συνήθη λάθη που γίνονται όταν έχεις χαωθεί σε όλες τις παραπάνω σκέψεις.

1. Επηρεάζεσαι από τους λάθους ανθρώπους

Πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο κεφάλι σου, ότι ναι μεν οι γονείς σου νοιάζονται για σένα όσο κανένας άλλος, αλλά αν δεν είναι άκρως ενημερωμένοι ή σχετικοί με τα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να σε συμβουλεύσουν. Το ότι θέλουν να σε δουν γιατρό, δικηγόρο, μηχανικό ή οτιδήποτε άλλο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε επηρεάζει αυτή την στιγμή. Αντίστοιχα, άτομα, όπως οι παλιοί καθηγητές σου που έχουν όλη την καλή διάθεση να συνεχίσουν να σε καθοδηγούν και να σε βοηθάνε, αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χάσει κάθε επαφή με την αγορά εργασίας.

Σωστός τρόπος: Ρώτα άτομα που δουλεύουν πάνω στα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν. Μάθε η καθημερινή τους δουλειά στην πράξη τι tasks περιέχει.

2. Αντιγράφεις τα επαγγελματικά βήματα άλλων

Το ότι κάποιος πέτυχε σε κάτι που νομίζεις ότι σου αρέσει, δεν σημαίνει ότι αν αντιγράψεις τις κινήσεις του θα έχεις κι εσύ την ίδια κατάληξη. Μιλάμε για διαφορετικές προσωπικότητες και σίγουρα η επιτυχία είναι πολυπαραγοντική, οπότε δεν έχει νόημα σε μια άλλη χρονική στιγμή να ακολουθείς τυφλά μια επαγγελματική νόρμα.

Σωστός τρόπος: Πάρε παράδειγμα από πολλούς ανθρώπους που σε εμπνέει η επαγγελματική τους πορεία και σύγκρινε τα βήματά τους για επιλογή καριέρας και το πώς οδηγήθηκαν στην επιτυχία.

Σχολή ή κλίση; Το μεγαλύτερο δίλημμα των φοιτητών

3. Δεν έχεις ενημερωθεί αρκετά

Το να λες “Αα, εγώ θέλω τελικά να γίνω ηθοποιός ή να κάνω καριέρα στο digital marketing που είναι τάση”, έχοντας απλά δει ένα άτομο που περνάει καλά την ώρα που κάνει την δουλειά του  ή βγάζει αρκετά λεφτά είναι τεράστιο σφάλμα.

Σωστός τρόπος: Πήγαινε σε σχετικά σεμινάρια, μίλα με ανθρώπους του εκάστοτε χώρου, ψάξε στο διαδίκτυο ότι μπορείς να βρεις σε σχέση με την θεωρία πίσω από την δουλειά και το τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις για να την κάνεις καλά. Ευτυχώς το LinkedIn πια αποτελεί μια πλατφόρμα-πολυεργαλείο με άρθρα σχετικά με διάφορους κλάδους.

4. Βάζεις ως βασικό κριτήριο τις τάσεις και τα χρήματα

Το ότι την συγκεκριμένη εποχή κάποιοι κλάδοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και πιο εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση σε συνδυασμό με καλές αποδοχές, δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια και ο κάθε απογοητευμένος από την σχολή του θα πάει εκεί και θα έχει κάνει την σωστή επιλογή καριέρας. Το να επιλέξεις και ένα επάγγελμα μόνο για τα χρήματα, θα κάνει την καθημερινότητά σου σε τελική βάση ανυπόφορη.

Σωστός τρόπος: Ανακάλυψε πρώτα τι περίπου σε ενδιαφέρει και ποιες είναι οι κλίσεις σου, για τι πράγμα απολαμβάνεις να δουλεύεις στην καθημερινότητά σου και μετά δες τις σχετικές με αυτό τάσεις, που θα μπορούσαν να σου εξασφαλίσουν και ένα καλύτερο εισόδημα και τότε βάζεις λίγο νερό στο κρασί σου στον βωμό των χρημάτων ή τα συνδυάζεις.

5. Νομίζεις ότι όταν βρεις αυτό που θες να κάνεις, θα λυθούν όλα σου τα προβλήματα

Δυστυχώς όχι! Ναι μεν θα αρχίσεις να εξειδικεύεσαι σε κάτι και θα αποκτήσεις έναν πιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά ζωή είναι η διαρκής επίλυση προβλημάτων. Την σημερινή εποχή έχει μεγαλώσει το ποσοστό των ανθρώπων που καλούνται να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό στην μέση της ζωής τους. Και αυτό δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα skills που έχουν αποκτήσει πάνε στα σκουπίδια. Κάθετι που μαθαίνεις σε εξελίσσει σαν προσωπικότητα.

Σωστός τρόπος: Σκέψου το ιδανικό σου περιβάλλον εργασίας και έχε στο νου σου ότι ακόμα κι αν δεν το βρίσκεις με την πρώτη ή κάνεις μια λάθος επιλογή αρχικά, δεν είσαι δέντρο και μπορείς να το αλλάξεις. Ακόμα κι αν το βρεις, η αρχή πάντα είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια, σκληρή δουλειά και συμβιβασμούς. Μην απογοητευτείς κατευθείαν με την κατάσταση, όπως είναι στην πράξη, αλλά συνέχισε να διεκδικείς το καλύτερο για τον εαυτό σου.

 

Σχόλια