Ειλικρινά πεντανόστιμα και πανεύκολα εορταστικά γλυκά για να φτιάξεις και να εντυπωσιάσεις την οικογένειά σου στο τραπέζι ή την παρέα σου!

Το ξέρουμε ότι τα μελομακάρονα είναι σταθερή αξία, αλλά σε ένα τραπέζι βρε αδερφέ ήρθε η ώρα να συνεισφέρεις κι εσύ κάτι… έτσι για την φουκαριάρα την μάνα σου.

Γι’αυτό σου συνιστούμε να αναλάβεις το γλυκό και σου προτείνουμε 4 πραγματικά εύκολες συνταγές για να τους βγάλεις όλους σίγουρα ασπροπρόσωπους και να φάτε και κάτι νόστιμο όντως.

Επειδή, λοιπόν, Χριστούγεννα έρχονται το πολύ να χρειαστεί να αγοράσεις κάποιο χρωματάκι ζαχαροπλαστικής για να εντυπωσιάσεις ακόμα περισσότερο. Εγγυημένη επιτυχία, λοιπόν, χωρίς κόπο.

1.Τράιφλ με αφράτη κρέμα τυριού και κόκκινα φρούτα!

Mην σε τρομάζει η άγνωστη λέξη! Κοίτα πόσο νόστιμο φαίνεται. Το trifle είναι ουσιαστικά ο τρόπος παρασκευής γλυκών σε πολλές παραλλαγές που στήνεται σε ένα μεγάλο μπολ και βάζεις κάποιο κέικ της αρεσκείας σου, ποτισμένο με κρασί ή άλλο ποτό και οποιαδήποτε κρέμα και φρούτα θες.

Γενικώς πολλή ελευθερία όπως βλέπεις αφήνει το συγκεκριμένο γλυκό, οπότε μην περιοριστείς να το παραλλάξεις αν θες (κι αν έχει και κάποια εμπειρία βεβαίως βεβαίως).

Η συνταγή είναι η εξής, λοιπόν:

Yλικά:

  • 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • 150 γρ. σαγκριά ή άλλο γλυκό κρασί ή λικέρ επιλογής σας (ή χυμό βύσσινο για παιδιά)
  • 450 γρ. σμέουρα (κόκκινα βατόμουρα) φρέσκα ή κατεψυγμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 500 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 36%
  • 35 γρ. ανάμεικτα ζαχαρωμένα φρούτα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

1)Κόβετε όλα τα σαβαγιάρ σε κομμάτια 2 εκ. και στρώνετε τα μισά σε γυάλινο μπολ σερβιρίσματος με διάμετρο βάσης 20 εκ. , διάμετρο ανοίγματος 25 εκ. και βάθους 6 εκ. περίπου ή άλλο μπολ αντίστοιχης χωρητικότητας. Τα περιχύνετε με τη μισή σαγκριά (ή άλλο γλυκό κρασί) και από πάνω στρώνετε το 1/3 της ποσότητας των σμέουρων.

2)Σε μεγάλο μπολ βάζετε τη ρικότα (ή ανθότυρο), τη ζάχαρη άχνη και τη μισή κρέμα γάλακτος, τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια το στρώνετε πάνω από τα σμέουρα. Απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα σμέουρα, πάνω από τα σμέουρα στρώνετε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και τα πασπαλίζετε με την υπόλοιπη σαγκριά. (Εννοείται μπορείτε να παραλλάξετε την σειρά, απλά ως πρώτη στρώση να έχει τα σαβαγιάρ προφανώς)

3)Βάζετε σε καθαρό μπολ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε, με καθαρό μίξερ, σε πηχτή σαντιγί. Σταματάτε το μίξερ προσθέτετε μέσα στη σαντιγί τα ψιλοκομμένα, ζαχαρωμένα φρούτα και τα 2/3 της τριμμένης σοκολάτας.

4)Ανακατεύετε καλά και να ενσωματωθούν τα φρούτα και η τριμμένη σοκολάτα ισομερώς στη σαντιγί και στη συνέχεια τη στρώνετε  πάνω από τα σαβαγιάρ. Πασπαλίζετε την επιφάνειά της με την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρετε με μερικά επιπλέον σμέουρα.

2. Χιονόμπαλες Ινδοκάρυδου

Υλικά:

  • 250 γρ. μπισκότα επιλογής σας (τύπου Πτι μπερ, Μιράντα, Digestive)
  • 3/4 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο +1/3 φλ. επιπλέον για πασπάλισμα
  • 50 γρ. κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας σε σκόνη
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 570 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρας, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

1)Στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο δίσκο. Θρυμματίζετε, σχεδόν σε σκόνη, τα μπισκότα, στο multi και τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το 1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο, τα ψιλοκομμένα κεράσια, τη βανίλια και το γάλα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αν το μείγμα είναι αραιό προσθέστε λίγο ακόμα από το υπόλοιπο 1/4 φλ. ινδοκάρυδο.

2)Παίρνετε 1 κ.σ. από το μείγμα και με βρεγμένα χέρια το πλάθετε σε μπαλάκι. Το τοποθετείτε στο δίσκο με τη λαδόκολλα και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε 28 περίπου μπαλάκια. Τα βάζετε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να παγώσουν και σταθεροποιηθούν καλά.

3)Λιώνετε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί (ή σε φούρνο μικροκυμάτων αν είστε εξοικειωμένοι) ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

4)Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και δουλεύοντας γρήγορα, βυθίζετε κάθε χιονομπαλίτσα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και τινάζετε τη περίσσια. Βάζετε τη κάθε μπαλίτσα πάλι πάνω στη λαδόκολλα και τη πασπαλίζετε με λίγο από το υπόλοιπο 1/3 φλ. ινδοκάρυδο. Τις βάζετε πάλι στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και πήξει καλά η σοκολάτα. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος ως έχουν ή μέσα σε ειδικές χάρτινες θηκούλες.

Extra tip: Αν δείτε ότι στέκονται καλά τα τρουφάκια, μπορείτε να τα βάλετε και σε στικς και να τα κάνετε σαν cake pops. Αν αυτά τα στήσετε και σε ένα χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο φελιζόλ, καλααααααα έχετε δώσει ρέστα…

Πηγή: sintayes.gr

3. Μπισκότα Red Velvet

Εδώ θα σου δώσει τα φώτα του ο Άκης!

Υλικά:

Για τα μπισκότα

  • 70 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 140 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Για τα μπισκότα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αυγό, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο, τη λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε το μείγμα με τα στερεά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια 30 γρ. το καθένα.
  • Τα περνάμε από τη ζάχαρη άχνη και τα μεταφέρουμε σε 2 ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν τα πιέζουμε με τα χέρια μας, θα ανοίξουν μόνα τους την ώρα που θα ψήνονται.
  • Ψήνουμε για 12 λεπτά και στη συνέχεια, αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να σπάσει το βούτυρο και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει και σφίξει η κρέμα.

Για τη σύνθεση

  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα κορνέ και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση στα μισά μπισκότα.
  • Καλύπτουμε από πάνω με τα άλλα μισά μπισκότα και σερβίρουμε.

4. Κορμός λευκής σοκολάτας

Υλικά:

  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 360 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 100 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 180 γρ. καρύδια ψίχα
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 450 γρ. πτι-μπερ

Για το σερβίρισμα(προφανώς προαιρετικά και αυτοσχεδιάζεις)

  • 50 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κράνμπερις
  • 30 γρ. καρύδια ψίχα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο αλλά να μην καεί το γάλα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το βούτυρο με το ζαχαρούχο και το κονιάκ σε ένα μπολ, να το σκεπάσουμε με διάφανη μεμβράνη και να το βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 ½ λεπτά στα 800 Watt. Πρέπει το βούτυρο να καίει πολύ για να λιώσει η σοκολάτα.
  • Σπάμε τη λευκή κουβερτούρα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι μέσα στο μπολ με τη λευκή κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει η λευκή κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τα κράνμπερις, τα καρύδια και το αλάτι. Σπάμε τα πτι-μπερ με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σε μία φόρμα για κέικ 30×10, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά της φόρμας, και προσθέτουμε μέσα όλο το μείγμα.
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με τη μεμβράνη που περισσεύει και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε καλυφθούν τυχόν κενά μέσα στη φόρμα και για να ισιώσει η επιφάνεια του μείγματος.
  • Βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.
  • Όταν είναι έτοιμο, ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  • Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με κουβερτούρα και κουβερτούρα λευκή λιωμένες, κράνμπερις και καρύδια.

Το ξέρουμε σου τρέχουν ήδη τα σάλια! Καλή επιτυχία, λοιπόν. Όσοι τα φτιάξετε να μας στείλετε και φωτογραφίες στα σχόλια.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Σχόλια