Εύκολες συνταγές για φοιτητές με τις καλύτερες βελουτέ σούπες! Δείτε 4 πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές!

Το ξέρω ότι όταν ακούς σούπα δεν ενθουσιάζεσαι. Ωστόσο, τον χειμώνα, που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός μια ζεστή σούπα είναι ότι καλύτερο. Πόσο μάλλον αν περιέχει και έξτρα λαχανικά, μπόλικες δηλαδή βιταμίνες για να προστατευτείς από τις ιώσεις.

Το βασικό πρόβλημα στις σούπες είναι όλα αυτά τα ανομοίομορφα κομμάτια από τα διάφορα συστατικά που μπαίνουν στην κατσαρόλα και σερβίρονται από την μαμά σου συνήθως με το πιο άκομψο food styling. Δεν είναι πραγματικά, όμως, καθόλου δύσκολο να τις κάνεις βελουτέ. Απλά βάζεις τα πάντα στο μπλέντερ κι αν δεν σε νοιάζουν οι θερμίδες προσθέτεις και λίγη κρέμα γάλακτος, διαφορετικά λίγη παραπάνω πατάτα για να δέσει. Και για ακόμη πιο grande καταστάσεις, κόψε λίγο ψωμί του τοστ σε τετραγωνάκια και βάλε τα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο να αρωματιστούν… και να που έχεις και κρουτόν για την σούπα σου.

Ιδού, λοιπόν, οι συνταγές που σου προτείνουμε εμείς για πεντανόστιμες βελουτέ σούπες…

Μανιταρόσουπα

Η μη βελουτέ εκδοχή!

Υλικά:

  • 230 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες.(μπορείτε να πάρετε και διάφορα είδη)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο ζωμού κότας
  • 2 κούπες γάλα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές λευκό κρασί
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος (ή 6 κ.σ. αν δεν βάλετε το κρόκο αυγού)
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή ρηχή, πλατιά κατσαρολίτσα, λιώνετε το βούτυρο και σωτάρουμε τις φετούλες μανιταριών ανακατεύοντας, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε για 2-3 λ σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και αμέσως ρίχνουμε το κύβο διαλυμένο σε 1 κούπα ζεστό νερό και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα και να γίνει λείο και παχύρευστο.
  3. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι κλειστό.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το κρόκο αυγού με τη κρέμα γάλακτος, το προσθέτουμε στη κατσαρόλα ανακατεύουμε για 1-2 λ και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.  Γαρνίρουμε με άνηθο και σερβίρουμε.
Πατατόσουπα

Η λίγο πιο παχυντική μας επιλογή… αλλά αν επιλέξετε light προϊόντα θα μειώσετε τις θερμίδες σε κάτι παραπάνω από το μισό.

Υλικά:

  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 750 ml γάλα φρέσκο
  • 750 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 ½ κιλό πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • αλάτι πιπέρι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμ
  • 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά το γάλα και το ζωμό κότας, συνεχίζοντας το ζωηρό ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
  2. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνετε τα κυβάκια πατάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30 λ.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς τη προσθήκη λιπαντικής ουσίας και σοτάρετε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια μέχρι να ροδίσει. Το αποσύρετε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Μετά τα 30 λεπτά βρασίματος αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ, στην πιο υψηλή ταχύτητα πολτοποιείτε τις πατάτες για να έχετε ένα βελουτέ αποτέλεσμα. [*]
  5. Στη συνέχεια ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή το σχοινόπρασο, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον.
  6. Μετά τα 15 λεπτά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά, αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη σούπα σας ζεστή γαρνίροντάς τη με επιπλέον σοταρισμένο μπέικον και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο και προαιρετικά περιχυμένη με λίγη κρέμα γάλακτος.

[*] Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να τις πολτοποιήσετε σταδιακά σε μούλτι. Επίσης, αν δεν θέλετε τελείως βελουτέ τη σούπα σας κόψτε σε πολύ μικρά κυβάκια τις πατάτες και τις αφήνετε ως έχουν χωρίς να τις πολτοποιήσετε. Το υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Πηγή: Sintayes.gr

Σούπα με γλυκοπατάτα και καρότα

Πηγή: akispetretzikis.com

Yλικά:

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • 300 γρ. καρότα
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 100 γρ. γάλα καρύδας

Για το σερβίρισμα(προαιρετικά)

  • γάλα καρύδας
  • εστραγκόν

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε κομμάτια περίπου 2-3 εκ.
  • Αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Παράλληλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν για 3-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια γλυκοπατάτας και καρότου στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  • Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία λεία σούπα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
  • Σερβίρουμε με έξτρα γάλα καρύδας και εστραγκόν.
Σούπα Μπρόκολο βελουτέ

Από akispetretzikis.com

Μην ξινίζεις με το μπρόκολο. Αν το μαγειρέψεις σωστά είναι πραγματικά νόστιμο για να συνοδεύσεις τα πιάτα σου. Και η συγκεκριμένη σούπα ξεφεύγει σίγουρα από τα συνηθισμένα που τρως.

Υλικά:

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλ. σέλερι
  • 400 γρ. μπρόκολο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • ½ ματσάκι δυόσμο

Για το σερβίρισμα

  • 4 μπουκετάκια μπρόκολο
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. μπούκοβο

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Αφαιρούμε τις ίνες από το σέλερι και το κόβουμε σε κομμάτια.
  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Κρατάμε 4 μικρά μπουκετάκια στην άκρη σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπουκετάκια (εκτός από τα 4 μπουκετάκια), το νερό, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό .
  • Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15- 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά της κατσαρόλας μαζί με τα φύλλα δυόσμου (κρατώντας λίγα φύλλα για το σερβίρισμα) μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μία λεία σούπα.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα και τοποθετούμε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί να κάψει καλά.
  • Βάζουμε τα μπουκετάκια σε ένα μπολ μαζί με 1 κ.σ ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Όταν ο φούρνος έχει κάψει, ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα και αφαιρούμε το ταψί και κατευθείαν τοποθετούμε τα κομμάτια του μπρόκολου μέσα στο ταψί (αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μη πέσει η θερμοκρασία από τον φούρνο και το ταψί).
  • Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το μπρόκολο.
  • Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ μαζί με το μπούκοβο, το γάλα καρύδας και τα μπουκετάκια μπρόκολο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Σχόλια