Ένα φωτογραφικό ταξίδι που θα σε ξεσηκώσει, μέσα από την ματιά του Omar Z Robles!

Επιμέλεια: Ελευθερία Μαρίνου
Η Κούβα έχει μία σπουδαία παράδοση στην εκπαίδευση νέων στο χορό. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια, όλο και περισσότερα αστέρια διακρίνονται και συγκαταλέγονται στους καλύτερους χορευτές στον κόσμο!
“Είναι ο ρυθμός και η κίνηση που ρέει στο αίμα τους…”
Αυτή η “παράδοση”, λοιπόν, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον φωτογράφο Omar Z Robles. ο οποίος ταξίδεψε μέχρι εκεί για να  συναντήσει κάτι ανεπανάληπτο…
Η μουσική της Κούβας αποτελεί ένα μείγμα ευρωπαϊκής και αφρικανικής μουσικής. Έτσι, η Rumba, στις αρχές του 20ού αιώνα, έρχεται να επισφραγίσει την ανάμειξη αυτή που γέννησε ιδιώματα με ποικίλες επιρροές!
5 καρέ στους δρόμους της Κούβας από τον Omar Z Robles
Η καθημερινή ζωή στην Κούβα επιφυλάσσει μια άλλη πραγματικότητα στους δρόμους, στις πλατείες και οπουδήποτε αλλού μπορείς να φανταστείς! Μια χορευτική φιέστα που ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει αυθόρμητα-  ανά πάσα στιγμή. Άφθονη μουσική, άφθονος χορός… Και κάπως έτσι το σημείο αναφοράς  της rumba αλλάζει συνεχώς, αφού συνεχώς αλλάζει “χέρια”…
5 καρέ στους δρόμους της Κούβας από τον Omar Z Robles
 Συμπλήρωμα της Rumba αποτελούν τα:
  • guaguancó: ο ερωτικός χορός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας  – ιδιαίτερα εκφραστικός
  • yambú: πιο επίσημος, αποδίδει φόρο τιμής στους πρεσβύτερους
  • columbia: ακροβατική μονομαχία ανάμεσα σε άντρες

5 καρέ στους δρόμους της Κούβας από τον Omar Z Robles

Μεγάλο κεφάλαιο στην παράδοση αυτού του πολιτισμού αποτελεί το Son: Η βάση της μεταγενέστερης Salsa (1910-1930). Ο χορός αυτός χορευόταν σε μια πιο ρομαντική εποχή, με τα ζευγάρια να αποπνέουν άλλη χάρη!

5 καρέ στους δρόμους της Κούβας από τον Omar Z Robles

 Στο προσωπικό ιστολόγιο του Omar Z Robles μπορείς να δεις περισσότερες φωτογραφίες!
Χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς, αγάπησε σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ, τραγούδα σαν να μην ακούει κανείς, ζήσε σαν να είναι ο παράδεισος στη γη.
~Mark Twain

Σχόλια