Μία λίστα από συναισθηματικές ταινίες που έχουν ως κύριους πρωταγωνιστές ζευγάρι, χωρίς να θυμίζουν σε τίποτα τις κοινότυπες ιστορίες αγάπης.

Οι συναισθηματικές ταινίες έχουν πολλά κοινά με τις ρομαντικές. Κύριοι πρωταγωνιστές είναι ένα ζευγάρι, η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη γνωριμία τους και κατ’επέκταση τον έρωτα τους, και όλη η ταινία εστιάζει στα συναισθήματα. Όμως υπάρχουν και στοιχεία που είναι εντελώς διαφορετικά.

Μπορεί ο ρομαντισμός να υπάρχει πολύ λίγο ή και καθόλου. Να θίγονται κοινωνικά θέματα, διαπροσωπικές σχέσεις. Η ταινία να μην είναι όλη πάνω στο ζευγάρι αλλά να ξεχωρίζει για την σκηνοθεσία και τους πρωτότυπους διαλόγους. Και πάνω απ’όλα το σκηνικό να μην είναι μόνο όμορφα μέρη, δακρύβρεχτες στιγμές και ρομαντικά ραντεβού, αλλά περίεργοι χώροι και καταστάσεις γεμάτες φαντασία.

Γενικότερα δεν προτιμώ να βλέπω ρομαντικές ταινίες, γιαυτό και αποφάσισα να κάνω αυτή την λίστα με τις εναλλακτικές επιλογές για συναισθηματικές ταινίες. Φυσικά υπάρχουν και  εξαιρέσεις πολύ επιτυχημένων ρομαντικών ταινιών όπως Eternal sunshine of the spotless mind, 500 days of Summer, Love me if you dare και Blue Valentine. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια γεύση από ερωτικά τρίγωνα στον κινηματογράφο.

Lost in Translation (2003)

συναισθηματικές ταινίες

“The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you.”

Bill Murray και Scarlet Johansson σε μια ιστορία αγάπης, που στην ουσία δεν περιλαμβάνει ζευγάρι. Γνωρίζονται στο μακρινό Τόκιο, απομονωμένοι ο καθένας στις σκέψεις του. Η συνάντηση τους ήταν τυχαία όπως τυχαίο ήταν και το γεγονός ότι ερωτεύτηκαν. Μία ιστορία μελαγχολική που παραδόξως έχει πολλά θετικά μηνύματα. Ο τρόπος που ο πρωταγωνιστής Bob φέρεται στην Charlotte είναι τόσο γλυκός και παράλληλα επιβλητικός, τόσο ευχάριστος και προστατευτικός που τους καθιστά το αγαπημένο μου (μη) ζευγάρι του κινηματογράφου.

It’s kind of a funny story (2010)

συναισθηματικές ταινίες

 “-Do you like music? -Do you like to breath?”

Η ιστορία εξελίσσεται σε μια ψυχιατρική κλινική. Ο Craig (Keir συναισθηματικές ταινίεςGilchristi) και η Noelle (Emma Roberts) γνωρίζονται κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες. Στο κεφάλι και των δύο επικρατεί ένα χάος όμως με κάποιο δικό τους τρόπο καταφέρνουν να συνεννοηθούν. Μια ταινία συγκινητική, με πολλά κοινωνικά μηνύματα και χιούμορ. Μεγάλο συν ο Zack Galifianakis με τον απολαυστικό του ρόλο.

The perks of being a Wallflower (2012)

συναισθηματικές ταινίες

“We are infinite”

Η Emma Watson και ο Logan Lerman ως Charlie και Sam έχουν δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Η Sam είναι κοινωνική, αγαπητή και με θετική πλευρά απέναντι στη ζωή. Ο Charlie είναι καταθληπτικός, μόνος και εντελώς εσωστρεφής. Η Sam θα τον παρασύρει να ανοίξει τον εαυτό του, να κάνει φίλους, να ερωτευτεί, να ζήσει… Μία ταινία πάρα πολύ ξεχωριστή που συγκινεί και προβληματίζει αφήνοντας μια πολύ γλυκιά γεύση. Αγαπημένη η σκηνή της βόλτας με το αμάξι που είναι η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, υπό τον ήχο του Heroes του David Bowie.

Cashback (2006)

συναισθηματικές ταινίες

“Love is there if you want it to be. You just have to see that it’s wrapped in beauty and hidden away between the seconds of your life. And if you don’t stop for a minute, you might miss it.”

To Cashback είναι μία ρεαλιστική ιστορία σε σουρεαλιστικό περιβάλλον. Μετά από έναν επώδυνο χωρισμό ο Ben (Sean Biggerstaff) αρχίζει να υποφέρει από Insomnia και να μην ξεχωρίζει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και τι είναι δημιούργημα της φαντασίας του. Κάπου ενδιάμεσα γνωρίζει την Sharon (Emilia Fox) και την μπλέκει και αυτή στο χάος του μυαλού του. Όλα αυτά συμβαίνουν στη νυχτερινή βάρδια ενός σούπερ μάρκετ σε καταστάσεις γεμάτες τέχνη και φαντασιώσεις.

Scott Pilgrim vs. the World (2010)

συναισθηματικές ταινίες

“I sort of feel like I’m on drugs when I’m with you.”

Ο Scott Pilgrim (Michael Cera) πρέπει να αντιμετωπίσει τους εφτά πρώην της κοπέλας του Ramona (Mary Elizabeth Winstead) για να καταφέρει να κερδίσει την καρδιά της. Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας μοιάζουν με καρτούν που έχουν πάρει σάρκα και οστά, είναι άλλωστε βασισμένη σε κόμικ. Αμέτρητα χρώματα, έξυπνο και γρήγορο σενάριο και πολλή δράση συνθέτουν αυτή την ξεχωριστή ιστορία.

Αυτές είναι μερικές από τις συναισθηματικές ταινίες που μπορείτε να δείτε αν θέλετε ιστορία αγάπης, αλλά όχι κάτι που να θυμίζει το Ημερολόγιο ή το Twilight.

Σχόλια