Μια σύντομη ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών!
”Το σύμπαν μοιάζει σαν ένα χρηματοκιβώτιο με συνδυασμό, με τη διαφορά ότι ο συνδυασμός βρίσκεται κλειδωμένος στο χρηματοκιβώτιο.”
Τάδε έφη ο Αμερικανός συγγραφέας Peter De Vries και μπορεί να έχει απόλυτα δίκιο στον προσωπικό στοχασμό του, παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ανθρωπότητα να προσπαθεί να ανοίξει (εξερευνήσει) το χρηματοκιβώτιο του Σύμπαντος με τον δικό της τρόπο.
Ας περάσουμε όμως στα δικά μας!
Στις 18 Οκτωβρίου και ώρα 21:oo το βράδυ βρεθήκαμε στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο για μια σπέσιαλ ξενάγηση που μας είχε υποσχεθεί η Αναστασία Μεταλληνού, υπεύθυνη στον τομέα διάχυσης της επιστήμης.
Η υπόσχεση αφορούσε τους μετέχοντες στον 1ο Πλανητικό Μαραθώνιο που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 2 εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου.
Αφού λοιπόν συμμετείχαμε σε αυτό το πρωτότυπο Event στο κέντρο της Αθήνας (και καταφέραμε να τερματίσουμε #ΝαΤαΛεμεΚαιΑυτα) ζήσαμε και εμείς την μαγεία μιας ιδιαίτερης και πρωτόγνωρης αντικειμενικά ξενάγησης, φωτορεπορτάζ και πληροφορίες της οποίας σας παραθέτουμε από κάτω.
Φτάνοντας λοιπόν κανείς στην κεντρική είσοδο του Αστεροσκοπείου, παρατηρεί πως σε άλλο σημείο είναι το Μουσείο του Αστεροσκοπείου και σε άλλο αυτό του τηλεσκοπίου. Για την ακρίβεια μάλιστα βρίσκονται σε 2 διαφορετικούς λόφους.
Ξεκινάμε από το Μουσείο:
Το Μουσείο Γεωαστροφυσικής βρίσκεται στον λόφο των Νυμφών το κτήριο του οποίου φέρει το όνομα του Γεώργιου Σίνα, άγαλμα του οποίου θα αντικρίσεις με το που θα περάσεις την είσοδο ακριβώς μπροστά σου.
Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σίνα:
Γύρω στο 1840, ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, τότε Πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, εκδήλωσε την πρόθεση να κάνει μια δωρεά για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε ένα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ζήτησε τη συμβουλή του φίλου του κ. Prokesh-Osten, Πρεσβευτή της Αυστρίας στην Ελλάδα, του οποίου γραμματέας τότε ήταν ο φυσικός και αστρονόμος, Καθηγητής Γεώργιος Βούρης. Υπό την επήρεια τους, ο Γ. Σίνας αποφασίζει να δωρίσει στο Ελληνικό Κράτος 500.000 δραχμές για την ίδρυση του Αστεροσκοπείου στην Αθήνα.
Η θεμελίωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών έγινε στις 26 Ιουνίου του 1842 κατά τη διάρκεια έκλειψης Ηλίου. Η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επισημότητα με την παρουσία του Βασιλιά Όθωνα, μελών της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τη περιοχή που επιλέχτηκε για την ανέγερση του Αστεροσκοπείου, στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη. Ο Καθηγητής Γ. Βούρης εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας και υπό τους ήχους μουσικής και τους κανονιοβολισμούς μιας φρεγάτας, που ήταν αγκυροβολημένη στον Πειραιά, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος.
Δεξιά της εισόδου υπάρχουν κάδρα των πιο σημαντικών προσώπων που έβαλαν το λιθαράκι τους ο καθένας με τον δικό του τρόπο σε αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, οικοδόμημα.
Αριστερά βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου, όπου φυλάσσονται σπάνια επιστημονικά συγγράμματα, επιστημονικά περιοδικά και άλλες σημαντικές εκδόσεις ιστορικής αξίας από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε δύο, αυτά είναι τα εξής:
Η “Θεωρία των Αριθμών” του Διόφαντου Αλεξανδρείας (πατέρα της Άλγεβρας).
Το κτήριο Σίνα έχει σχήμα σταυροειδές με ανοιγόμενο θόλο, με στοιχεία βυζαντινού και νεοκλασικού ρυθμού. Στο θόλο του βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl 0m, 158, με το οποίο ο Γερμανός αστρονόμος και Δ/ντης του Ε.Α.Α. Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της σελήνης του 19ου αιώνα.
Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094 το οποίο έφερε ο Γεώργιος Βούρης, πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846.
Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθεται η σημαντική συλλογή κλασσικών επιστημονικών οργάνων του 19ου και 20ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών όπως η αστρονομία, η σεισμολογία, η μετεωρολογία, ο καθορισμός της ώρας και η μέτρηση του χρόνου, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης και η γεωδαισία.
Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι το αντίγραφο του Μηχανισμού Αντικυθήρων το οποίο κατασκευάστηκε από την ομάδα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Α.Π.Θ. Κυριάκου Ευσταθίου και μας δίνει μια σχετικά πλήρη εικόνα για την όψη του και τις διάφορες λειτουργίες του.
Η Ξενάγηση ολοκληρώνεται με την μεταφορά μας στο λόφο της Πνύκας όπου βρίσκεται το μεγάλο ισημερινό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier. Το τηλεσκόπιο αυτό φέρει το όνομα του δωρητή Δωρίδη και τοποθετήθηκε σε θόλο που κατασκευάστηκε γι αυτό, κοντά στη θέση όπου ήταν στην αρχαιότητα το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα στο λόφο της Πνύκας.
Με το τηλεσκόπιο Δωρίδη παρακολουθήσαμε και τον Vegas, ένα φωτεινό αστέρι που βρίσκεται υπερβολικά κοντά μας σε έτη φωτός -μόλις 25- αλλά με βάση τις επιστημονικές δυνατότητες της ανθρωπότητας υπερβολικά μακριά μας…
Στο videο (ερασιτεχνική λήψη) σας δίνουμε κυριολεκτικά μια μικρή γεύση του πόσες γνώσεις μπορεί να αποκομίσει κανείς αν αποφασίσει να αφιερώσει 2 ωρίτσες από τον ελεύθερο του χρόνο και να πάει να κάνει και αυτός μια μικρή και ευχάριστη βόλτα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Επίσης στο video έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και εσείς
τον αστέρα Vegas ακριβώς όπως τον είδαμε και εμείς μέσα
από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την Αναστασία Μεταλληνού καθώς και ολόκληρο το πλήρωμα του “διαστημόπλοιου” που λέγεται Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την όμορφη αυτή ξενάγηση και δεσμευόμαστε ότι θα τα ξαναπούμε!
Να περνάτε καλά και να προσέχετε… Keep Good!