Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου μπήκε. Τα πανωφόρια κατέβηκαν από τις ντουλάπες και εμείς σας συγκεντρώσαμε κάποιες από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Νοεμβρίου.

Εκθέσεις-Ομιλίες

1. Έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα”

Η Πρωτοβουλία “Το 2017 για το 1917” και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν στον εμβληματικό χώρο του κτιρίου πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο τωρινό Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, μία σειρά ποικιλόμορφων εκδηλώσεων σε ένα ζωντανό διάλογο καλλιτεχνών και διανοουμένων με την Ρωσική Επανάσταση του 1917 και με επίκεντρο την έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα”, η οποία θα παρουσιαστεί από 30 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017. 

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες συνοδεύονται από ζωντανές ομιλίες και συζητήσεις, συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές έκφρασης (μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, ποίηση, performance, χορός, εκδόσεις, ντοκουμέντα).

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Ρούλα Αναγνώστου, Χρύσα Βουδούρογλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Μάρκος Καμπάνης, Κυριάκος Κατζουράκης, Κύριλλος Σαρρής, Bέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Ιωάννα Σιδέρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιάννης Στεφανάκης, Γιώργος Χατζημιχάλης.

Αναλυτικό πρόγραμμα : http://www.cityofathens.gr/node/30736

2.Έκθεση και εργαστήρια “Actopolis | Η τέχνη της δράσης”

Το “ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης” είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του πολιτιστικού ιδρύματος Urbane Künste Ruhr. Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η επιμελήτριες Ελπίδα Καραμπά και Γλυκερία Σταθοπούλου, μέσω της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (ΠΑΤ) και σε συνεργασία με μια ομάδα καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, αρχιτεκτόνων και επιστημόνων ετοίμασαν μια σειρά από διαλέξεις σχετικές με τη δράση, τις Soft Power Lectures (Διαλέξεις Ήπιας Εξουσίας).

http://www.artandlife.gr/files/Actopolis2.pdf

3. Διάλεξη της Ασλί Ερντογάν

Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν, επισκέπτεται την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (ώρα 7 μ.μ.) για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη “Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση”. 

Μια διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου” με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων “Ο θαυμαστός Μανδαρίνος”.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση

 

Θέατρο-Σινεμά

1.”Η αγάπη άργησε μια μέρα” της Λιλής Ζωγράφου” στο θέατρο Αργώ

Η Λιλή Ζωγράφου χτίζει έντεχνα μια αλληγορία πάνω στο φασισμό και στο τρόπο που αυτός ποτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγγραφέας αποφασίζει εύστοχα να χρησιμοποιήσει το χώρο-χρόνο της “αγίας ελληνικής οικογένειας” του περασμένου αιώνα, χτίζοντας μια δική της “Μπερνάρντα Άλμπα” στην ελληνική ύπαιθρο. Γυναίκες – θύματα των πλαισίων που ορίζουν άλλοι για αυτές θυσιάζουν τα πάντα για τη διατήρηση της “τιμής” και μιας στείρας εικόνας. Τα πρέπει και τα μη της κοινωνίας σφίγγουν σαν δαγκάνα τη πολυμελή οικογένεια Φτενούδου. Ο αυταρχικός πατέρας, σαν απόλυτος δυνάστης, αφήνει τη σπορά του. Ευνουχίζει προσωπικότητες, αισθήματα και όνειρα.

Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Φωτογραφίες: Πάνος Μαζαράκης

Παίζουν:
Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα

Διάρκεια: 100 λεπτά

Πρεμιέρα: Τρίτη, 31 Οκτωβρίου

Θέατρο ΑΡΓΩ Ελευσινίων 15 στο Μεταξουργείο

2. Καλιφόρνια Ντρίμιν του Βασίλη Κατσικονούρη στο θέατρο Επί Κολωνώ

Η Εταιρεία Θεάτρου Ναυτίλος, σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα «ΑΧ», παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, «Καλιφόρνια ντρίμιν», στο θέατρο Επί Κολωνώ από 16 Οκτωβρίου 2017.

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια – ναυαγοί της ελπίδας – πιάνονται απ’ την πρώτη σανίδα ονείρου που θα βρουν μπροστά τους για να σωθούν. Δεν ξέρουν κολύμπι. Κανείς δεν τους έμαθε πώς να ζουν. Οι γονείς τους είναι «αδικαιολογήτως απόντες» μέσα στο πέλαγος που τους κληροδότησαν. Οι τέσσερις νέοι παρασύρονται σε περιπέτειες που ενώ προκαλούν το γέλιο, αφήνουν ωστόσο μία πικρή επίγευση. Ποια ακτή τους περιμένει άραγε;

Χώρος: Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, Αθήνα

Διάρκεια: 90’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων:Γενική Είσοδος: 13€, Μειωμένο: 10€, Άνεργοι: 6€

Διάρκεια Παραστάσεων:Από 16 Οκτωβρίου έως 9 Ιανουαρίου 2018

Πληροφορίες:προπώληση: viva.gr *Προσφορά τα εισιτήριά για τη φετινή χρονιά, στην τιμή των 7,00€. ισχύει για όλες τις παραστάσεις, αλλά για συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων και για εισιτήρια που θα εκδοθούν από 19/9 έως και 30/9 & από 21/10 μέχρι 31/10 από τη σελίδα www.epikolono.gr

Παραστάσεις:Δευτέρα: 21:00, Τρίτη: 21:00

3. Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει τον «Γλάρο» με ένα σπουδαίο θίασο

Το κλασσικό αριστούργημα του Τσέχοφ, «Ο Γλάρος» ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η έναρξη των παραστάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 15 Νοεμβρίου, ενώ στους κεντρικούς ρόλους συναντάμε-μεταξύ άλλων- την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Νίκο Κουρή, τον Ακύλλα Καραζήση και τον Δημήτρη Ήμελλο.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35

Τηλέφωνο: 21 0414 3310

Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

4.Suburbicon

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2017

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104

ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ. Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Τζούλιαν Μουρ, Τζος Μπρόλιν

5. To Τελευταίο Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη

Η αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Μουσική

1.Παύλος Παυλίδης & B-movies στο Σταυρό του Νότου

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-movies έρχονται τον Νοέμβριο για μια σειρά εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου. Θα μας παρουσιάσουν ένα συναυλιακό πρόγραμμα με τραγούδια τόσο από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών, όσο και από τη μετέπειτα μουσική διαδρομή του Παύλου Παυλίδη.

Οι B-movies είναι:
Τόλης Δεληγιάννης – μπάσο
Ορέστης Μπενέκας – πλήκτρα
Δημήτρης Οικονόμου – τύμπανα
Αλέκος Βουλγαράκης – ηλεκτρική κιθάρα

Σταυρός του Νότου από 3 Νοεμβρίου-24 Νοεμβρίου 2017 

2.Ο Nick Cave για μια sold out συναυλία  στο Γήπεδο Tae Kwon Do, Φάληρο

NICK CAVE & THE BAD SEEDS

“Βρισκόμασταν σε ένα παράξενο μέρος. Έρχομαι έξω και τα μάτια μου συνηθίζουν στο φως… Είναι όμορφο που ξαναπαίζουμε ζωντανά” Nick Cave

Οι εμφανίσεις του Nick Cave και των Bad Seeds είναι ένα γεγονός, όχι απλά μια συναυλία” Daily Review

Μόνο με ένα θαύμα θα μπορέσει κάποια άλλη μπάντα να ξεπεράσει αυτή την εμφάνιση” AMNplify

Μια από τις καλύτερες live μπάντες στον κόσμο” The AU Review

Η λέξη “μεγαλειώδες” το υποτιμά” Moshcam

 

Σχόλια