Oύτε εσύ έχεις καταλάβει τι ακριβώς παίζει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ηλεκτρονική κάρτα; Ήρθε η ώρα να το ξεκαθαρίσουμε!

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί μια αναστάτωση με την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και κυρίως μηνιαίων καρτών, καθώς οι ουρές στα σημεία έκδοσης είναι τεράστιες και οι ώρες αναμονής είναι πολλές. Βασικό πρόβλημα είναι η ελλιπής ενημέρωση που μας παρέχουν μέσω των Μ.Μ.Ε., στην οποία οφείλεται και όλο αυτό το μπέρδεμα σχετικά με το διαδικαστικό κομμάτι.

Πολλοί κεντρικοί σταθμοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες εκδίδοντας αυτές τις κάρτες, όμως παρόλα αυτά η ταλαιπωρία συνεχίζεται.

Παρακάτω θα σου εξηγήσω με απλά λόγια τι περίπου παίζει με αυτό το θέμα, αφού ρώτησα μετά από πολλή αναμονή στα εκδοτήρια, μήπως και σου λύσω ορισμένες απορίες που ενδεχομένως έχεις.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και απρόσωπη κάρτα 

Με το εισιτήριο (ευτυχώς) τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Για αρχή, δεν υπάρχουν οι τεράστιες ουρές στα μηχανήματα και μπορείς να βγάλεις σχετικά γρήγορα το εισιτήριό σου.

Προς το παρόν δεν διατίθενται εισιτήρια των 1,40 ευρώ, τα οποία όμως πρόκειται να επανέλθουν από τις 6 Νοεμβρίου.

Οι επιβάτες με το εισιτήριο ή την κάρτα μπορούν να προμηθευτούν το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,50 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο κτλ.

Η διάθεση του πολλαπλού “έξυπνου” εισιτηρίου και της απρόσωπης “έξυπνης” κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,50 ευρώ.

Δηλαδή, κάποιος δεν μπορεί να τα προμηθευτεί, την πρώτη φορά, με το ενιαίο εισιτήριο των 1,40 ευρώ. Ωστόσο, μετά μπορεί να κάνει επαναφόρτιση με 1,40 ευρώ.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη “έξυπνη” κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.

Μέχρι να κλείσουν οι μπάρες, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα παλιάχάρτιναεισιτήρια τα οποία επικυρώνουν στα παλιά μηχανήματα.

Αυτό αναμένεται να συμβεί γύρω στις 15 Νοέμβρίου, αν όλη η διαδικασία έχει προχωρήσει σωστά!

Ηλεκτρονική προσωποποιημένη κάρτα 

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως, διότι για αυτήν την πολυπόθητη κάρτα γίνεται ο πανικός. Καταρχάς, υπάρχουν 2 τρόποι να αποκτήσεις την μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών.

1.Κατάθεση ανοιχτού φακέλου μεγέθους Α4 με τα δικαιολογητικά.

Στον φάκελο πρέπει να υπάρχουν τα εξής:

  • Φωτοτυπία επίσημου έγγραφου που βεβαιώνει το ΑΜΚΑ.
  • Μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).
  • Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr.
  • Αν είσαι φοιτητής, χρειάζεται και μια φωτοτυπία από το πάσο σου.
  • Αναγραφή των στοιχείων σου πάνω στον φάκελο: Όνομα, Επώνυμο, Διεύθυνση, όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ).

Κάποια στιγμή θα λάβεις την κάρτα σου σπίτι, μέσω του ταχυδρομείου.

2. Απευθείας έκδοση στους σταθμούς.

Αυτά που θα χρειαστείς σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:

  • Φωτοτυπία επίσημου έγγραφου που βεβαιώνει το ΑΜΚΑ.
  • Την υπάρχουσα κάρτα σου για τα Μ.Μ.Μ.
  • Την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου.
  • Το πάσο σου αν είσαι φοιτητής.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αλλά όχι απαραίτητο είναι να έχεις τυπωμένο το QR Code για να διευκολυνθεί όλη η διαδικασία. Είναι ένας λόγος που οι επιβάτες αργούν τόσο πολύ στις ουρές.

Πολλοί μπερδεύονται όσον αφορά το QR Code. Ουσιαστικά είναι κάτι πολύ απλό. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr και συμπληρώνοντας μια πλατφόρμα με κάποια στοιχεία, θα πάρεις έναν κωδικό τον οποίο θα εκτυπώσεις για να γίνει η διαδικασία στα εκδοτήρια πολύ πιο γρήγορη και να μειωθεί η ταλαιπωρία για σένα αλλά και τους υπόλοιπους που περιμένουν στην ουρά.

Αν επιλέξεις να προμηθευτείς την κάρτα από τα εκδοτήρια η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο υπάλληλος σε βγάζει επιτόπου με την κάμερα του υπολογιστή του.

Η κάρτα ξεκινά να ισχύει από τη στιγμή που θα την επικυρώσεις σε κάποιο μηχάνημα. Έτσι, αν τη φορτίσεις σήμερα όμως την επικυρώσεις σε 5 μέρες, θα ισχύσει σε 5 μέρες και όχι από τώρα. Η διάρκειά της είναι για ένα μήνα πχ. 20.11- 20.12.

Tips

  • Υπάρχουν σταθμοί που σε διαφορετική ουρά εξυπηρετούν τα άτομα που καταθέτουν φακέλους και σε διαφορετική αυτούς που θέλουν να εκδόσουν κάρτα. Για να μην χάνεις το χρόνο σου αν θέλεις να καταθέσεις φάκελο εντόπισε αυτούς τους σταθμούς. Συνήθως είναι οι κεντρικότεροι (πχ. Ομόνοια, Πειραιάς κτλ.).
  • Πήγαινε πολύ νωρίς! Όταν σου λέω νωρίς εννοώ 6.00 που ανοίγουν τα εκδοτήρια. Ο κόσμος σίγουρα θα είναι λίγος και δε θα χρειαστεί να περιμένεις 3 και 5 ώρες στην ουρά. Θυσίασε λίγο ύπνο για να μην χάσεις τη μισή σου μέρα περιμένοντας.
  • Αν πας αργότερα, προμηθεύσου με ένα καφέ και κάτι να τσιμπήσεις γιατί θα περάσεις ατελείωτες ώρες στην ουρά.
  • Το καλό της υπόθεσης είναι – για να σπάσουμε λίγο τον πάγο- πως ενδεχομένως να κάνεις ενδιαφέρουσες γνωριμίες κατά την αναμονή σου.
  • Να είσαι βέβαιος πως έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί σου για να μην χάσεις άδικα το χρόνο σου.
  • Η κατάθεση φακέλου είναι μια γρήγορη λύση, όμως είναι άγνωστο το πότε θα μας έρθει η κάρτα στο σπίτι ταχυδρομικώς.
  • Καλό θα είναι να φορτίσεις την κάρτα σου με 30 ή 15 (φοιτητικό) ευρώ στα εκδοτήρια, διότι η πρώτη φόρτιση υποχρεωτικά πραγματοποιείται σε κάποιο εκδοτήριο. Για να αποφύγεις να ξαναπεριμένεις στην ουρά, φόρτισέ την όταν την πάρεις.
  • Ενδεχομένως θα συναντήσεις κάποιο κανάλι να κάνει ρεπορτάζ. Αν σου αρέσει ο φακός, μην πας απεριποίητος, γιατί σίγουρα θα σε ρωτήσουν πως αισθάνεσαι περιμένοντας στην ουρά.
  • Καλό θα ήταν να πιάσεις φιλίες με τον πισινό και τον μπροστινό σου στην ουρά, γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πας μια τουαλέτα βρε αδελφέ και κάποιος πρέπει να σου “κρατάει” τη σειρά.

Για όσους έχουν τριμηνιαίες ή ετήσιες κάρτες δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρόβλεψη και θα κινούνται προς το παρόν με τις χάρτινες κάρτες τους.

Οι άνεργοι συνεχίζουν να κινούνται δωρεάν με το έγγραφο που κινούνταν και πριν, μέχρι να βγει κάποια νεότερη ανακοίνωση, για το αν και πότε πρέπει να φτιάξουν μια προσωποποιημένη κάρτα.

Η παράταση που ακούς μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αφορά το ότι μπορείς να κινείσαι με την μηνιαία κάρτα του Οκτωβρίου, εφόσον την έχεις, μέχρι να λειτουργήσουν οι μπάρες και να εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών. Πολύ πιθανό είναι να πάρει κι άλλη παράταση.

Στους σταθμούς έκδοσης των εισιτηρίων και καρτών κυκλοφορούν υπάλληλοι που είναι πολύ πρόθυμοι να σε ενημερώσουν και να σε βοηθήσουν απαντώντας σε απορίες του κόσμου σχετικά με τη διαδικασία.

Τώρα έμαθες, αν πας οργανωμένος θα αποφύγεις την ταλαιπωρία!

 

 

Σχόλια