Η αλήθεια είναι μια έννοια υποκειμενική και απόλυτα σχετική. Κανένας δεν είναι κάτοχός της και δεν έχει το δικαίωμα να φτάνει στην προσβολή με το “ελαφρυντικό” ότι υποστηρίζει την αλήθεια.

αλήθεια και προσβολή

CREDIT: FOTOLIA

Όχι, μην παραπλανάσαι! Δεν πρόκειται για σχολιασμό κάποιου θρίλερ. Ο βρικόλακας είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Ζει από το αίμα του άλλου ανθρώπου. Καλμάρει τη δίψα του με την υποτίμηση, την κακία, την προσβολή, το “κράξιμο”, όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Εκφράσεις αυτών των ανθρώπων είναι οι ακόλουθες: “Α εγώ είμαι ειλικρινής, ακόμα κι όταν η αλήθεια πονάει“, “Εγώ τα λέω από μπροστά όλα. Έτσι μόνο μπορείς να διορθώσει τον εαυτό του κανείς“, “Δεν είναι σωστό να κοροϊδεύεις τον άλλον, πρέπει να τα λες όλα με το όνομά τους“.

Εστιάζουν στην ειλικρίνεια που είναι η έκφραση αυτού που σκέφτεσαι, και την μπερδεύουν με την αλήθεια που είναι εξαιρετικά σχετική. Αυτοί οι άνθρωποι είναι “γνώστες της αλήθειας” και δε διστάζουν να την “προωθούν” με κάθε τρόπο.

Ο Σωκράτης υποστήριζε ότι ο άνθρωπος πρέπει να απογυμνωθεί από όλα εκτός από την αλήθεια. Αυτός ο άνθρωπος ήπιε το κώνειο. Οι σημερινοί άνθρωποι το μοιράζουν δίχως διακρίσεις, σκορπώντας τις “αρετές της αλήθειας”. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δε δέχονται ποτέ την κριτική. Ασκούν επίθεση και ξεκινούν πόλεμο, γιατί τόλμησες να τους πιάσεις στο στόμα σου. Πως τόλμησες εσύ, ένας απλός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με την αρετή της αλήθειας και της ειλικρίνειας, να τους προσβάλεις και να τους υποτιμήσεις;

Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να διακρίνουμε την αλήθεια από την ειλικρίνεια,το ενδιαφέρον από την προσβολή και την εισβολή. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κοιτάξεις με υποτίμηση και χλευαστική διάθεση έναν άνθρωπο επειδή για παράδειγμα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο να ντύνεται, να εκφράζεται και να μιλά. Η φράση “μην κρίνεις για να μην κριθείς” κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένη. Μην κρίνεις γιατί δεν έχεις κανένα λόγο να κρίνεις. Το να υποτιμήσεις κάποιον δε σε ανεβάζει κάποιο σκαλοπάτι παραπάνω.

Υπάρχει λοιπόν και μια άλλη αρετή, η αρετή της ευγένειας. Ο τρόπος με τον οποίο θα πεις κάτι είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί να πεις την αλήθεια χωρίς να θίξεις κανέναν αλλά μπορεί και να την πεις στάζοντας δηλητήριο. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια είναι να κάνεις με το δηλητήριό σου και τους άλλους βρικόλακες και η άλλη είναι να τους σκοτώσεις. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει να λέγεται η φράση “Πρέπει να γίνεις δυνατός και να δέχεσαι την αλήθεια”. Όχι! Εσύ που το λες αυτό πρέπει να εξανθρωπιστείς!

Πρέπει να ξεριζώσεις τα δόντια του βρικόλακα, να διώξεις το δηλητήριο από μέσα σου, να βγάλεις την κακία από το βλέμμα σου. Τότε η ωχρή όψη σου θα αλλάξει και θα αποκτήσεις χρώμα χαράς και υγείας.

Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα!

 

Σχόλια