Ταινίες εποχής που καταρρίπτουν το στερεότυπο μοτίβο πλοκής του είδους, περί ρομαντισμού και έρωτα!

 

Ο ανεμος χορευει το κριθαρι

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία του 1920. Ο Demian είναι ένας νεαρός γιατρός, με φιλοδοξίες να εργαστεί στο Λονδίνο. Ο Teddy, ο αδελφός του, είναι καταταγμένος στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA). Όταν ο Demian γίνεται μάρτυρας της βάναυσης δολοφονίας του καλύτερού του φίλου απ’ τους Άγγλους, αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο του αδελφού του.

Παρακολουθούμε τους αγώνες του IRA εναντίον των Άγγλων, την σκληρότητα και την βιαιότητα του πολέμου, αλλά και την ελπίδα για Ελευθερία. Όταν η βρετανική κυβέρνηση δέχεται ένα μέρος των αιτημάτων του IRA, έρχεται και η εσωτερική διάσπαση του σε δύο πλευρές. Η μια πλευρά στην οποία ανήκει ο Teddy συμβιβάζεται και η άλλη, του Demian, συνεχίζει ανυποχώρητη τον αγώνα, θεωρώντας πως η λύση των Βρετανών δεν είναι αρκετή.Ταινίες εποχής

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πια μια πραγματικότητα. Τα δύο αδέλφια έρχονται αντιμέτωπα μέχρι το τέλος. Οι αντάρτες του IRA παραμένουν πιστοί στις ιδέες τους και στο όραμα για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ιρλανδία. Οι συγκλονιστικές εικόνες αποτυπώνουν με ρεαλισμό και ειλικρίνεια την κατάσταση, με αποκορύφωμα την τελική σκηνή της ταινίας, που χαράσσεται στη μνήμη του θεατή.

Ο Ken Loach που υπογράφει τη σκηνοθεσία, δημιουργεί μια ταινία έπος για τον ιρλανδικό εμφύλιο, που καταφέρνει να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών,  το 2006. Η φωτογραφία και τα πλάνα είναι ξεχωριστά, μεταφέροντας μας στο κλίμα της εποχής και της ιρλανδικής υπαίθρου.

ο άνεμος χορεύει το κριθάρι trailer

 

Γη και Ελευθερια

Όταν ένας ηλικιωμένος άνδρας πεθαίνει, η  εγγονή του ανακαλύπτει κάποια γράμματα, τα οποία μαρτυρούν την συμμετοχή του παππού της στον ισπανικό εμφύλιο. Από το σημείο αυτό ξεκινά μέσω της ανάγνωσης των γραμμάτων, η ιστορική αναδρομή στα χρονικά του πολέμου, η οποία λήγει με τον θάνατο και την μετέπειτα κηδεία του άνδρα.

Στην Ισπανία του 1936, ο  Άγγλος κομμουνιστής David, εντάσσεται στο πλευρό των Διεθνών Ταξιαρχιών, προκειμένου να πολεμήσει ενάντια στο καθεστώς του Φράνκο. Απογοητεύεται ωστόσο όταν αντιλαμβάνεται πως η οργάνωσή του αποτελεί φερέφωνο και όργανο του Στάλιν, η οποία τάσσεται ενάντια στις υπόλοιπες οργανώσεις που μάχονται τον φασισμό.Ταινίες εποχής

Απ’ το 1937 και εξής οι οργανώσεις βρίσκονται σε έριδα μεταξύ τους. Οι κομμουνιστές του Λαϊκού Μετώπου απ’ την μια που επιδιώκουν να στρέψουν την επανάσταση προς όφελος τους και οι αριστεροί ακτιβιστές και αναρχικοί της POUM απ’την άλλη.

Η ταινία του Ken Loach επικεντρώνεται κυρίως στο μέτωπο της Βαρκελώνης και της Αραγωνίας, καλύπτοντας μερικούς μήνες του ’36. Σκοπός του είναι να δείξει την προδοσία που συνέβη μεταξύ των οργανώσεων που μάχονταν τον Φράνκο από την αντισταλινική οπτική που τον διακατέχει. Η ταινία είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.Ταινίες εποχής

Την ταινία παρακολούθησαν και μαχητές του τότε. Ο αναρχικός Enric Casanas που μετρά έναν αιώνα ζωής δηλώνει:

“Ποτέ δεν ήρθαμε σε ρήξη με τον φρανκισμό: Όταν οι κομμουνιστές επέστρεψαν στην εξουσία δεν απαίτησαν να γίνουν αλλαγές. Ήθελαν να δεχτούν τις εξουσίες έτσι όπως είχαν”.

Η ακτιβίστρια του POUM Concha Perez είπε:

“Η ταινία του Λόουτς, αναπαριστά το ακριβές κλίμα στο οποίο ζούσαμε”.

Ωστόσο, με την ταινία ξέσπασαν και αντιδράσεις μελών απ’ τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, οι οποίοι επιτέθηκαν στον σεναριογράφο, Jim Allen, αλλά και στον ίδιο τον σκηνοθέτη, με το επιχείρημα ότι παρουσιάστηκαν ως πιόνια του Στάλιν

γη και Eλευθερία trailer

Ο Ισπανικός Εμφύλιος μέσα από την κινηματογραφική ματιά

 

Changeling: η ανταλλαγη

Σε διαφορετικό κλίμα από τις προηγούμενες προτάσεις, κινείται το changeling. Βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες του 1928, όπου η δυναμική και ανεξάρτητη μητέρα Christine, επιστρέφοντας από την εργασία της, συνειδητοποιεί ότι ο γιος της έχει εξαφανιστεί. Αμέσως κινείται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες.

Η αντιμετώπιση και το κλίμα που επικρατεί είναι καθαρά αρνητικό. Οι αρχές δεν δέχονται να συνεργαστούν, αντιμετωπίζοντας την Christine απαξιωτικά. Προκειμένου μάλιστα να καλύψουν βιαστικά την υπόθεση, δίνουν στην μητέρα, ένα άλλο χαμένο παιδί, προσπαθώντας να την πείσουν πως αυτός είναι ο γιος της.

Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Clint Eastwood και με την Angelina Jolie στον ρόλο της Christine, είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, με τραγικό τέλος. Το Λος Άντζελες της τότε εποχής κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν δολοφονιών, βιασμών και εξαφανίσεων, καθώς και ένα σύστημα άδικο και απάνθρωπο, που κοιτά πως θα κλείσει την φωνή της κοινής γνώμης.

Η γυναίκα της εποχής αντιμετωπίζεται υποτιμητικά, μη τολμώντας να υψώσει τον λόγο της στο ανδροκρατούμενο, διεφθαρμένο σύστημα. Ο σκηνοθέτης, λοιπόν, ερευνώντας σε σχεδόν κατεστραμμένα έγγραφα της εποχής, δημιουργεί μια ρεαλιστική, σκληρή, συγκλονιστικά καυστική ταινία που δείχνει την αληθινή όψη του σημερινού λαμπερού Λος Άντζελες.

changeling trailer

 

The German doctor

Στην Παταγονία του 1960, η μικρή Lilith, που αντιμετωπίζει αναπτυξιακά προβλήματα, ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο πανδοχείο. Εκεί φιλοξενείται ο “Γερμανός γιατρός”, γύρω απ’ τον οποίο επικεντρώνεται η ταινία, ο οποίος αποκτά καλές σχέσεις με την οικογένεια. Όταν ξαφνικά εμφανίζεται μια πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ, γνωστοποιείται στην οικογένεια ότι ο φιλοξενούμενός τους είναι ο Josef Mengele.

Ο Josef Mengele, ο επονομαζόμενος “Άγγελος του θανάτου” είναι ο γιατρός των Ναζί, που διέπραττε ανθρώπινα πειράματα στο Άουσβιτς και κατά διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και ύστερα απ’ την σύλληψη του Αδόλφου Άιχμαν, κυνηγήθηκε απ’ τις μυστικές υπηρεσίες. Ταινίες εποχής

Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ, προβάλλει μια εν δυνάμει αληθινή πτυχή της ζωής του ναζί γιατρού, θέλοντας σύμφωνα με την σκηνοθέτη να δώσει στο κοινό μια μελέτη της γοητείας του κακού. Η τραυματική ιστορία ενηλικίωσης της Lilith, ακολουθεί τους υποβλητικούς τόνους που αρμόζουν σε μια τέτοια ταινία ιστορικής καταγραφής.

the german doctor trailer

 

Barry Lyndon

Και πάλι πίσω στην Ιρλανδία, αυτή την φορά στον 18ο αιώνα, όπου παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Raymond Barry, ενός νεαρού που εγκαταλείπει την χώρα του ύστερα απ’ την μονομαχία του με έναν Άγγλο για τα μάτια της ξαδέλφης του. Οι περιπέτειες του ήρωα περιλαμβάνουν μάχες, ληστείες, μια λιποταξία απ’ τον στρατό, κατασκοπία και έναν αποτυχημένο γάμο.Ταινίες εποχής

Η ταινία του Stanley Kubrick-ίσως απ’ τις πιο αδικημένες του- είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Thackeray, γραμμένο το 1844. Η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη, με τον αφηγητή να εξιστορεί την πορεία του Barry Lyndon, ενός ανθρώπου δίχως ηθική και κρίση. Επική ταινία, δημιουργημένη για τον υπομονετικό θεατή, που θέλει να γνωρίσει την φιλοσοφία και τις ιδέες του μεγάλου σκηνοθέτη.

barry lyndon trailer

 

Σχόλια