Σας παρουσιάζουμε την έκφραση του υπαρξισμού στους διαλόγους της σειράς Rick and Morty: Αποφθέγματα που μας βάζουν σε σκέψεις.

Το Rick and Morty δεν είναι μια συνηθισμένη κωμωδία. Κάπου ανάμεσα στα διαγαλαξιακά ταξίδια και το κάφρικο χιούμορ, η σειρά παρασέρνει τον θεατή στα βάθη της υπαρξιακής αναζήτησης.

Οι δημιουργοί της σειράς, Justin Roiland και Dan Harmon προσθέτουν συχνά δόσεις φιλοσοφίας στα εκάστοτε επεισόδια, που κυρίως πραγματεύονται το νόημα της ύπαρξης.

Οι πρωταγωνιστές μας, ο Rick και ο Morty, έχουν εξερευνήσει την απεραντότητα του σύμπαντος. Συνεπώς έννοιες όπως νόημα ή καλό και κακό μοιάζουν για αυτούς απλά κοινωνικά κατασκευάσματα που γρήγορα χάνουν την ισχύ τους στο πολυσύμπαν.

Αποτέλεσμα του φιλοσοφικού τόνου της σειράς είναι και ορισμένα εξαιρετικά αποφθέγματα. Οι πρωταγωνιστές σατιρίζουν κοινωνικές έννοιες που στον ευρύτερο πληθυσμό μοιάζουν ιερές και δίνουν στον θεατή μιά προοπτική που τον βάζει σε σκέψεις.

Προειδοποίηση: Παρακάτω πρόκειται να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία του σεναρίου. Συνεπώς αν δεν έχετε φτάσει στο τέλος της δεύτερης season και αν δεν είστε fans των spoilers, είναι καλό να μην συνεχίσετε την ανάγνωση.

Rick and Morty

Ο Rick ενδιαφέρεται μόνο για μια σώς κοτόπουλου

O Morty για την ύπαρξη

“Κανένας δεν ζεί με νόημα. Κανένας δεν ανήκει κάπου. Θα πεθάνουμε όλοι. Έλα να δείς τηλεόραση.”

Στο επεισόδιο αυτό η Summer, η αδερφή του Morty, σχεδιάζει να φύγει απο το σπίτι όταν αντιλαμβάνεται πώς η σύλληψη της ήταν ενα ατύχημα που διέλυσε τις ζωές των γονιών της.

O Morty χρησιμοποιεί την παραπάνω φράση για να παρηγορήσει την αδερφή του και καταφέρνει να συμπυκνώσει όλη την φιλοσοφία της σειράς.

Όσο και να ψάχνεις κάποιο προκαθορισμένο νόημα στη ζωή, δεν θα το βρείς. Στο τέλος ο θάνατος μας περιμένει όλους. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί απελπισία. Είμαστε ελεύθεροι να απολαύσουμε τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους χωρίς να ανησυχούμε.

O Rick για την αγάπη

“Άκου Morty. Δεν θέλω να στο χαλάσω αλλα αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν αγάπη είναι μια χημική αντίδραση που αναγκάζει τα ζώα να αναπαράγονται. Χτυπάει δυνατά Morty και σιγά σιγά ξεθωριάζει ενώ μένεις εγκλωβισμένος σε έναν αποτυχημένο γάμο.”

Τίποτα δεν είναι ιερό για την κυνική κριτική του Rick. Ούτε καν η αγάπη.

Rick and Morty

Στο απόφθεγμα αυτό ο Rick καταρρίπτει ορισμένες απο τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις για την αγάπη. Συνήθως σκεφτόμαστε την αγάπη ώς ενα μαγικό και ανεξήγητο συναίσθημα που οδηγεί στην ολοκλήρωση του ατόμου.

O Rick όμως μας υπενθυμίζει πως με βάση την επιστήμη τίποτα απο αυτά δεν ισχυεί. Η αγάπη δεν είναι κάτι παραπάνω απο μια χημική αντίδραση που στοχεύει στην επιβίωση και την διαιώνιση του είδους μας.

Άλλωστε η άποψη αυτή, καταλήγει ο Rick, επιβεβαιώνεται και απο ένα σύγχρονο φαινόμενο: τα διαζύγια. Αφου η αγάπη είναι κατι παραπάνω απο ενας αναπαραγωγικός μηχανισμός γιατί βλέπουμε παντού γύρω μας δυστυχισμένους ή διαλυμένους γάμους;

Για άλλη μια φορά το απόφθεγμα αυτό δεν σκοπεύει να μας προκαλέσει απελπισία. Μας βοηθάει κυρίως να καταρρίψουμε την ρομαντική άποψη για τον έρωτα που ευθύνεται για το άγχος το οποίο έχει κατακλύσει τις σύγχρονες σχέσεις.

O Rick για τις νέες καταστάσεις

“Ξέρω οτι οι νέες καταστάσεις είναι τρομακτικές. Κοιτάς γύρω σου και είναι όλα παράξενα και διαφορετικά. Αλλα να ξέρεις, με το να τις αντιμετωπίζουμε ευθέως, σαν ταύροι – έτσι εξελισσόμαστε ώς άνθρωποι.”

Τα λόγια του Rick, στο πλάισιο του επεισοδίου, δεν έχουν ώς σκοπό την έμπνευση. Στην πραγματικότητα ο Rick προσπαθεί με αυτά να λόγια να χειραγωγήσει για άλλη μια φορά τον Morty.

Rick and Morty

Όμως απομονωμένα, τα λόγια αυτά μας υπενθυμίζουν μια αλήθεια που συχνά αποφεύγουμε. Η άνεση είναι ένα όμορφο συναίσθημα. Άλλα μέσα στον κύκλο της τίποτα σπουδαίο δεν συμβαίνει. Εξελισσόμαστε μόνο όταν βγαίνουμε απο τον κύκλο αυτό και αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας πρόσωπο με πρόσωπο.

O Rick για τον ύπνο

“Δηλαδή υποτίθεται πώς όλοι πρέπει να κοιμούνται κάθε βράδυ; Καταλαβαίνεις πώς η νύχτα είναι ο μίσος χρόνος που διαθέτουμε;”

Όλοι έχουμε περάσει περιόδους λήθαργου. Καλοκαιρινές νύχτες (και κυρίως μέρες) όπου δεν υπήρχε λόγος να σηκωθούμε απο το κρεβάτι αν δεν είχαμε κλείσει δωδεκάωρο ύπνου.

Παρόμοιες είναι και οι μέρες που τις περνάμε στον καναπέ παρακολουθώντας τη μια μετά την άλλη σειρά. Είναι καλό να θυμόμαστε πώς ορισμένες φορές το παρακάνουμε με την ξεκούραση. Εκτός και αν παρακολουθούμε Rick and Morty στον καναπέ. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν.

Σχόλια