-Μα καλά Παρίσι στη Αθήνα;
-Ναι! Μια βόλτα στο Μεταξουργείο και στους γύρω δρόμους με γαλλικά ονόματα θα σε πείσει. Πήγαινε στην οδό Μαιζώνος, στη Φαβιέρου ή στη Μάρνης.

Επιμέλεια: Νατάσα Ζώη και Τζωρτζίνα Ρουσουνέλη

Η δική μας γνωριμία με το μικρό Παρίσι των Αθηνών ξεκίνησε μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο και ευτυχώς που συνέβη αυτό γιατί έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνουμε κι εμείς κομμάτι του φεστιβάλ.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών δημιουργήθηκε από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο (Athens Art Network) το 2013 με σκοπό να γεμίσει ένα «υποβαθμισμένο» κομμάτι του κέντρου της Αθήνας με πολιτιστικές δράσεις και καλλιτεχνική έκφραση.

Όλα ξεκίνησαν με λίγη μαγεία. Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του μικρού Παρισιού βασίστηκε στο να γίνει το κέντρο πάλι προσιτό στο ευρύ κοινό. Να μπορεί ο καθένας να ξεφύγει από την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς της εποχής. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, δράσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές καθώς επίσης και δράσεις αλληλεγγύης σε υποβαθμισμένες περιοχές και σε σχολεία. Από τότε το μικρό Παρίσι των Αθηνών έχει αποτελέσει το σπίτι για διάφορους νέους και μη καλλιτέχνες. Κάθε χρόνο εξελίσσεται μέσα από τις διαφορετικές θεματικές του και μας ταξιδεύει στη μαγεία του.

Στα χρόνια δράσης του, λοιπόν, το μικρό Παρίσι ασχολήθηκε με ποικίλες θεματικές. Το 2013 αφιερώθηκε στον Αλμπέρ Καμύ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και ακολούθησαν:
2014 – «Από την Belle Époque στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 100 χρόνια μετά»
2015 – Η κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ, «Bistrot et Café Culture»
2016 – Ομάδα και τέχνες, «L’ esprit d’ équipe et les arts»
Το θέμα για το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017 θα είναι η γυναίκα στην Ευρώπη, «La femme en Europe».

Θα περιλαμβάνει θέατρο με προβολές παραστάσεων στα θέατρα της γειτονιάς, κάποια απ’ αυτά είναι το θέατρο Σταθμός, το θέατρο Βικτώρια και το θέατρο Αλλαγών. Σημαντικό ρόλο κατέχει και η μουσική καθώς πραγματοποιούνται μουσικές παραστάσεις σε διάφορους χώρους όπως τη μουσική σκηνή Ακροβάτης, το μουσικό καφέ Κονσέρτο και το μουσικό στέκι Μπυράκι.

Μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων έχουν οι δράσεις δρόμου, όπου δημιουργείται ένα περιβάλλον για να βγουν οι μουσικοί σάλας στο δρόμο μαζί με ακροβάτες, τσιρκοθέατρα, face painters και κάθε λογής καλλιτέχνη. Παράδοση για το φεστιβάλ αποτελεί και η street art με ολοένα και αυξανόμενη τη συμμετοχή των καλλιτεχνών.

Λοιπές δράσεις που συμπληρώνουν το φεστιβάλ είναι οι εκθέσεις εικαστικών, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οι διαλέξεις – συζητήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ξεναγήσεις και το σκάκι.

Στις συναντήσεις μας για την προετοιμασία του φεστιβάλ οι παλαιότεροι εθελοντές του μας τόνιζαν τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού αποτυπώματος που αφήνει στην κοινωνία. Πολλά φεστιβάλ χαρακτηρίζονται ως πολιτιστικά όμως λίγα απ’ αυτά μπορεί να πει κάποιος ότι αφήνουν μια «κληρονομιά». Γιατί αυτό είναι ο πολιτισμός, κληρονομιά.

Μικρό Παρίσι 2017

1ο Μικρό Παρίσι 2013


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «κουκουβάγια» του WD. Πόσο όμορφο είναι να ανοίγει κάποιος το παράθυρό του και να αντικρύζει ένα έργο τέχνης αντί ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο; Αυτό ήταν και το σκεπτικό των διοργανωτών αλλά και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Knowledge speaks – Wisdom listens, Αθήνα 2016

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «το αγγελάκι» του WD. Μπορεί να σβήστηκε -εξάλλου αυτή είναι η μοίρα του street art- όμως το πολιτιστικό αποτύπωμα συνεχίζει να υπάρχει μέσω φωτογραφικού υλικού.

Μικρό Παρίσι

Believe in Angel? Αθήνα, 2013

Σημαντική βοήθεια όμως για να κρατήσεις αυτό που δημιουργείς στον χρόνο, είναι ο φωτογραφικός φακός. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην ύπαρξη μιας φωτογραφικής ομάδας και όχι στη μεμονωμένη δουλειά. Παρόλα αυτά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσωπική ματιά του κάθε φωτογράφου, καθώς η καταγραφή της ιστορίας του φεστιβάλ δεν γίνεται δημοσιογραφικά, αλλά καλλιτεχνικά. Μέσω της υποκειμενικής ιστορίας (φωτογραφίας) του καθενός, βγαίνει η αντικειμενική ιστορία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μπορείς να γίνεις κι εσύ μέρος αυτής της ιστορίας. Το μικρό Παρίσι σε περιμένει στη μεγάλη του γιορτή από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου στην πλατεία Καραΐσκάκη έξω από το ξενοδοχείο Wyndham. Η τελετή έναρξης αρχίζει στις 18.00. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ!

 

Σχόλια