Είτε είσαι λάτρης της αρχιτεκτονικής είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείς πως όλοι μας εντυπωσιαζόμαστε στην όψη ενός επιβλητικού, καλοσχεδιασμένου και καλοδιατηρημένου κτιρίου.

Μαζέψαμε λοιπόν τα πιο εντυπωσιακά από αυτά, σου τα παρουσιάζουμε και γιατί όχι; Μπορεί ο επόμενος στόχος στο bucketlist σου να είναι να επισκεφτείς κάποιο από αυτά!


Ναός του Λωτού (Νέο Δελχί, Ινδία)Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Αποτελεί οίκο λατρείας της θρησκείας Μπαχάι και κατασκευάστηκε το 1986. Η επιφάνειά του είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο Πεντέλης (!) , ενώ αποτελείται από 25 πέταλα τα οποία σχηματίζουν εννέα πλευρές.


Σαγράδα Φαμίλια (Βαρκελώνη,Ισπανία)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Τα λόγια είναι (σχεδόν) περιττά. Ίσως το πιο γνωστό δημιούργημα του γνωστού αρχιτέκτονα Αντονί Γκαουντί. Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1882, ωστόσο έμεινε ημιτελής, καθώς ο Γκαουντί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.


Παλάτι της Βουλής (Βουκουρέστι, Ρουμανία)Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Οικοδομήθηκε μέσα σε μόλις 5 χρόνια (1984-1989) και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης! Ο εμπνευστής του και πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου εμπνεύστηκε το “Παλάτι του Λαού”, όπως το αποκαλούσαν, από μία επίσκεψή του στη Β. Κορέα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για την ανέγερσή του, κατεδαφίστηκε το 20% του ιστορικού κέντρου του Βουκουρεστίου.


Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Παρίσι, Γαλλία)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Πρώην βασιλικό ανάκτορο έξω από την πόλη του Παρισιού. Χρονολογείται πως η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι γνωστό για τους τεράστιους κήπους του με πολλά συντριβάνια και αγάλματα, τα οποία κατά βάση αποτυπώνουν την Ελληνική μυθολογία. Το πιο πολυτελές βασιλικό ανάκτορο της Ευρώπης.


Χειμερινά Ανάκτορα (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Αποτέλεσαν την κατοικία Ρώσων μοναρχών από το 1732 έως το 1917. Σήμερα, τα αναστυλωμένα κομμάτια των ανακτόρων στεγάζουν το μουσείο Ερμιτάζ. Από εκεί ο τσάρος κυβερνούσε πάνω από 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης !


Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας (Κολωνία, Γερμανία)Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ο ναός παρέμεινε ημιτελής από το 1248 εώς και το 1880, δηλαδή για πάνω από 600 χρόνια. Το μεγαλείο του καθεδρικού, αποτελεί στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει και -συνεπώς- να είναι σε αυτή τη λίστα.


Mεγάλο Τζαμί του Τζενέ (Τζενέ, Μαλί)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Ο λόγος που βρίσκεται εδώ θα ακουστεί αρκετά περίεργος: είναι το μεγαλύτερο κτίριο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη! Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αφρικής, κατασκευασμένο τον 13ο-14ο αιώνα.


Χρυσός Ναός (Αμριτσάρ, Ινδία)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Είναι ο κύριος ναός λατρείας των Σιχιτών και ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα μ.Χ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ναό επιτρέπεται η είσοδος όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή φύλου! Συνδυάζει τόσο την ινδική όσο και την ισλαμική αρχιτεκτονική.


 Η φωλία της Τίγρης (Μπουτάν)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Νομίζω πως απο την πρώτη όψη, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί υπάρχει στη λίστα. Η θέα κόβει την ανάσα, καθώς το μοναστήρι αυτό σχεδόν κρεμιέται από τα βράχια της κοιλάδας Paro! Σε όλο το συγκρότημα υπάρχουν χώροι διαμονής, ξύλινα γεφύρια καθώς και πολλές βεράντες ώστε οι επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα.


Λευκός Ναός (Ταϋλάνδη)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Είναι από τους πιο γνωστούς ναούς στη χώρα και ξεχωρίζει – για τι άλλο; – για το χρώμα του. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα. Επίσης, στο γύψο που χρειάστηκε για την κατασκευή, έχουν προστεθεί κομμάτια γυαλιού, τα οποία συμβολίζουν τη σοφία του Βούδα.


Το σπίτι  πιάνο (Κίνα)Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Ξεχωρίζει για την επιβλητική όψη του, και σχεδιάστηκε από φοιτητές αρχιτεκτονικής. Στο κτίριο εξασκούνται φοιτητές μουσικής, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από όλη την Κίνα.


Βέβαια, στη λίστα μας δε θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε ουρανοξύστες! Για την ακρίβεια, θα σας παρουσιάσουμε 3 από αυτούς:


Taipei 101 (Ταϊβάν)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Ολοκληρώθηκε το 2004 και αποτέλεσε το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι το 2010, με ύψος 509 μέτρα. Έμπνευση των αρχιτεκτόνων ήταν τα ψηλά (αλλά λεπτά) φύλλα του μπαμπού. Φημίζεται για το πολύπλοκο σύστημα αντιμετώπισης των σεισμών και των ανέμων (εκκρεμές) .


Burj Khalifa (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Έκλεψε τα πρωτεία από τον Ταϊπέι 101 το 2010, όπου στέφθηκε επισήμως το πλέον ψηλότερο κτίριο παγκοσμίως. Έχει ύψος 828 μέτρα. Στεγάζει κυρίως γραφεία, διαμερίσματα, και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο! Σημείωστε ότι ο πρώτος όροφος με τον ψηλότερο όροφο, έχουν διαφορά θερμοκρασίας περίπου 7 βαθμούς Κελσίου.


Πύργος της Ελευθερίας (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α)

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου: 13+1 θαύματα της αρχιτεκτονικής!

Στη θέση των Δίδυμων Πύργων, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, και μετά την κατάρρευσή τους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υψώθηκε ένα νέο κτίριο, ο πύργος της Ελευθερίας. Έχει ύψος 541 μέτρα και έχει χτιστεί από τον αρχιτέκτονα του Burj Khalifa!

Τα πιο όμορφα γήπεδα στο κόσμο!

 

Σχόλια