Οι “Ελιγμοί” είναι δικαιωματικά η παράσταση του φθινοπώρου!

Ελιγμοί στην καθημερινότητα μας, ελιγμοί στις σχέσεις μας, ελιγμοί στην εργασία μας, ελιγμοί σε μικρά και ανούσια πράγματα, ελιγμοί και στα πιο σημαντικά.

Ελιγμός ή αλλιώς στρατήγημα ή υπεκφυγή.

Οι “Ελιγμοί” του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan επέστρεψαν στην Αθήνα και το θέατρο 104 και το Frapress.gr βρέθηκε στην πρεμιέρα!

Ελιγμοί

Φωτογραφία: Γιώργος Γιαννίμπας

Το θέατρο 104 έχει βάλει τα καλά του, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και φίλοι γεμίζουν τον προαύλιο χώρο, οι συζητήσεις περί τεχνών γεμίζουν την ατμόσφαιρα, ώσπου χτυπάει το καμπανάκι…

Το θέατρο, πλήρες. Οι: Χρήστος Καπενής, Αλέξανδρος Νταβρής, Γιώργος Κοσκορέλλος, Αλεξάνδρα Χασάνη επί σκηνής, έτοιμοι-καθήμενοι και τα φώτα σβήνουν. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει ότι κρύβεται κάτι τόσο δυνατό.

Ελιγμοί

Φωτογραφία: Γιώργος Γιαννίμπας

Λίγα λόγια για την παράσταση “Ελιγμοί”

Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός – προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.

Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τους φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του;

Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχτούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η κριτική μου

Δεν είχα την τύχη να δω το έργο του Θοδωρή Βουρνά στην πρώτη του χρονιά, για να μπορώ να συγκρίνω, αλλά αυτό που είδα με αποζημίωσε πλήρως. Ένα έργο πραγματικός δυναμίτης.

Σε 70-80 μόλις λεπτά το έργο αυτό σου δείχνει με έντονο τρόπο το πως ένας “Ελιγμός” μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, πως όσο και αν εσύ αισθάνεσαι δυνατός πάντα υπάρχουν δυνάμεις που σε τραβάνε προς αντίθετα αποτέλεσμα ή η ματαιοδοξία σου να σε κάνει να κάνεις πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα τα απέφευγες εύκολα.

Δεν θα συνεχίσω περαιτέρω, διότι οτιδήποτε άλλο θα καταλήξει σε spoiler. Ειλικρινά αξίζει τον χρόνο σας, πέραν την σκηνοθετικής μαεστρίας του Βουρνά (την έχω ξαναθαυμάσει πέρυσι με το έργο του “Στα Σκοτεινά”.. ό,τι καλύτερο παίχτηκε στα θέατρα!).

Το καστ αποδίδει άψογα σε: ένταση, εκνευρισμό και συγκίνηση. Επιπλέον συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους εργάστηκαν για τον φωτισμό και τα σκηνικά, τα οποία με λιτότητα έδωσαν το κάτι παραπάνω στην παράσταση-αλατοπίπερο.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Μόνο για 8 ακόμα παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ. στο θέατρο 104.

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο. Διάρκεια: 80 λεπτά
Θέατρο 104 Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020 theatre104@gmail.com |www.104.gr  www.facebook.com/eligmoi104

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Γιαννίμπα για τις φωτογραφίες πρεμιέρας.

“Στα Σκοτεινά-Making Movies”: Κάτι πολύ όμορφο ετοιμάζεται στο Cartel!

Σχόλια