Αυτοκράτορες, κατακτητές, βασιλιάδες και ηγέτες που όχι μόνο άλλαξαν την πορεία του κόσμου αλλά έμειναν και στην ιστορία.
Όταν η εξουσία μετριόταν με εδάφη, στρατούς και πολέμους, αυτοί οι δέκα αυτοκράτορες τα είχαν όλα. Είτε ήταν κακοί, είτε καλοί, είτε πολιτισμένοι, είτε βάρβαροι, κατάφεραν να έχουν υπό τον έλεγχο τους εκτάσεις που στις μέρες μας κανένα κράτος δεν κατέχει.
Γιατί, τότε στην «μόδα» ήταν οι αυτοκρατορίες. Μιλάμε για πολλά βασίλεια και κράτη που ήλεγχε ένα μοναδικό άτομο. Οι τελευταίες αυτοκρατορίες «πέθαναν» μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα δεν υπάρχουν αυτοκρατορίες με την έννοια που υπήρχαν στα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια.
Ας δούμε δέκα αυτοκράτορες που ίδρυσαν ισχυρές αυτοκρατορίες και για αυτόν τον λόγο έμειναν στην ιστορία.
1. Ιούλιος Καίσαρ (100 π.Χ. – 44 π.Χ.)
Όταν κάποιος ακούει την λέξη «αυτοκράτορας», σκέφτεται τον Ιούλιο Καίσαρα. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους στρατηγούς και αυτοκράτορες που ηγήθηκαν της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πήρε τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας αφού επικράτησε στον εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο. Με την σπάνια στρατηγική του ευφυΐα και τη διάθεσή του για επεκτατισμό κατάφερε να μείνει στην ιστορία.
2. Ναπολέων Βοναπάρτης (1769 μ.Χ. – 1821 μ.Χ.)
Στρατηγός που κατάφερε να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας της Γαλλίας. Οι επεκτατικές του διαθέσεις άλλαξαν την πορεία της ιστορίας της Ευρώπης. Η απόπειρα του να ενώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια αυτοκρατορία λίγα χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση αποδείχθηκε όχι μόνο αμφιλεγόμενη αλλά και αποτυχημένη. Πέθανε ενώ ήταν εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης.
3. Κωνσταντίνος ο Μέγας (274 μ.Χ. – 337 μ.Χ.)
Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 324 μ.Χ. έως το 337 μ.Χ., υποστηρικτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδρυτής της Νέας Ρώμης ή Κωνσταντινούπολης. Άλλαξε την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έδωσε πάτημα για τη συνέχισή της. Δημιούργησε τη γνωστή σε εμάς Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία συνέχισε το έργο της στην Ανατολή, πλέον, και όχι στη Δύση.
4. Τσιν Σι Χουάνγκ (259 π.Χ. – 210 π.Χ.)
Ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία μόλις 13 χρονών. Παρόλα αυτά, όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει τις διάφορες περιφέρειες της Κίνας, αλλά και να τις ενώσει σε μια αυτοκρατορία. Καθιέρωσε φορολογικό σύστημα και τη γραφειοκρατία. Είναι γνωστός ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας. Σήμερα, τον τάφο του φυλάνε 8000 ανθρωπόμορφες κεραμικές φιγούρες.
5. Ασόκα (304 π.Χ. – 232 π.Χ.)
Ο τρίτος ηγέτης της αυτοκρατορίας των Μαουρύα της Ινδίας, ονομαζόταν Ασόκα ο Μέγας. Χάρη σε αυτόν οι αξίες και οι ιδέες του Βουδισμού επεκτάθηκαν σε πολλά μέρη του αρχαίου κόσμου. Στα χρόνια του έχτισε τείχη και φρούρια για να προστατεύσει την αυτοκρατορία του. Το έμβλημα του ήταν το λεοντόμορφο κιονόκρανο του Ασόκα το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τα εθνικά σύμβολα της Ινδίας.
6. Καρλομάγνος (742 μ.Χ. – 814 μ.Χ.)
Εξουσίασε μια Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία που περιελάμβανε τη Γαλλία, τη Γερμανία και μέρη της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι δεν ήξερε να γράφει, ήξερε να μιλάει Τευτονικά, Λατινικά και Ελληνικά. Ηγήθηκε 53 στρατιωτικών εκστρατειών και προστάτεψε την Χριστιανική Ευρώπη από τους Μουσουλμάνους Σαρακηνούς και τους παγανιστές Σάξωνες. Συχνά αποκεφάλιζε χιλιάδες ανθρώπους σε μια μέρα.
Οι σπουδαιότεροι πολιτικοί της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας
7. Πέτρος ο Μεγαλοπρεπρής (1672 μ.Χ. – 1725 μ.Χ.)
Ήταν Ρώσος Τσάρος στα τέλη του 17ου αιώνα ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρωσίας. Ο θρόνος του δόθηκε στην μικρή ηλικία των 10, αλλά ο Πέτρος κατάφερε και να αυξήσει τα εδάφη του Βασιλείου του, αλλά και να υλοποιήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις.
8. Σετζόνγκ ο Μέγας (1397 μ.Χ. – 1450 μ.Χ.)
Οι λαοί της Κορεατικής χερσονήσου θυμούνται τον Βασιλιά Σετζόνγκ ως τον πιο σοφό και ικανό ηγέτη τους. Στα χρόνια του, η κορεατική γλώσσα δεν είχε ακόμα το δικό της αλφάβητο και οι άνθρωποι αναγκαζόταν να χρησιμοποιούν κινεζικά ιδεογράμματα στη γραφή τους. Ο Βασιλιάς Σετζόνγκ ήταν αυτός που εισήγαγε τα 28 πρώτα γράμματα της κορεατικής γλώσσας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το κορεατικό αλφάβητο, επονομαζόμενο «hangul».
9. Γκένγκις Καν (1162 μ.Χ. – 1227 μ.Χ.)
Ο ιδρυτής της πανίσχυρης Μογγολικής δυναστείας. Γνωστός για την ανοχή του προς άλλες θρησκείες και την ικανότητα του ως στρατηγός και κατακτητής, πολλοί λαοί της Μέσης Ανατολής και της Ασίας τον θεωρούσαν βάρβαρο και άκαρδο ηγέτη.
10. Κύρος ο Μέγας (580 π.Χ. – 529 π.Χ.)
Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μικρότερη βασιλική οικογένεια, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Περσίας. Ένα από τα επιτεύγματα του ήταν ότι κατάφερε να ενώσει τις φυλές των Μηδείων και των Περσών. Είχε μια καλοκάγαθη πλευρά, καθώς δημιούργησε κάτι που έμοιαζε με τον πρώτο Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν μπορούσε να ιδρύσει μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία εκτεινόταν από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα, χωρίς να έχει την πλευρά του κατακτητή.
Αν παρατηρήσουμε τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το προσωνύμιο “Μέγας” σε αυτή τη λίστα, θα συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα αυτών των αυτοκρατόρων που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας.