45 μέχρι τώρα οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ποιοι έκαναν κάτι καλύτερο για την χώρα τους αλλά και για τον κόσμο;

Τι πάει να πει «σπουδαίος Πρόεδρος»; Γιατί μας ενδιαφέρει εμάς αν ένας Πρόεδρος των Η.Π.Α ήταν καλός ή όχι; Και τι έκαναν, τέλος πάντων, οι σπουδαίοι αυτοί Πρόεδροι;

Καταρχάς, αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι θα λέγαμε ότι ένας σπουδαίος Πρόεδρος πρέπει να έχει προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Επομένως, θα ορίσουμε τον σπουδαίο Πρόεδρο ως έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη, σε αυτή την περίπτωση των Η.Π.Α, ο οποίος υπήρξε χαρισματικός και αποτελεσματικός ως προς το τι προσέφερε στην χώρα του.

Όσον αφορά το γιατί μας ενδιαφέρει εμάς τους ανυποψίαστους Έλληνες, η απάντηση εδώ έγκειται στο γεγονός ότι ίσως μπορούμε να μάθουμε κάτι από το γιατί ένας πλανητάρχης θεωρείται πετυχημένος. Γιατί όταν μιλάμε για Πρόεδρο των Η.Π.Α, δεν τους βάζουμε στο ίδιο καλούπι με τον ή την Πρόεδρο της Τανζανίας…

Πριν παραθέσουμε τα Top 5 μας, πρέπει δυστυχώς να ενημερώσουμε τους αγαπητούς μας αναγνώστες και αναγνώστριες ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναγραφτεί άρθρο για αυτό το θέμα, δεν θα χρειαστεί η παραπάνω διευκρίνιση.

1. Τζορτζ Ουάσινγκτον

Ήταν στις 30 Απριλίου του 1789, όταν ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. ορκίστηκε ότι θα εφαρμόσει με κάθε δυνατό τρόπο το νεοσύστατο Σύνταγμα του κράτους.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.

Τι έκανε; Δεν είναι τυχαίο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος βρίσκονται στην πόλη της Ουάσινγκτον σήμερα. Ως ο πρώτος ηγέτης που ένωσε τις τότε 13 πολιτείες των Η.Π.Α., θεωρείται από τους Αμερικάνους ως ο πατέρας του έθνους τους.

 

2. Αβραάμ Λίνκολν

Έγινε ο 16ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. το 1861. Η ικανότητα του να συμβιβάζεται και να επιλύει προβλήματα ενώ παράλληλα πετύχαινε το στόχο του ήταν το καλύτερο χαρακτηριστικό του.

 

Lincoln Memorial

Τι έκανε; Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ήταν χωρίς αμφιβολία η Διακήρυξη της Χειραφέτησης. Με την Διακήρυξη αυτή όλοι οι σκλάβοι στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας διακηρύχθηκαν επίσημα ελεύθεροι.

 

3. Θίοντορ Ρούσβελτ

Ήταν ο νεότερος Πρόεδρος των Η.Π.Α., όταν ανέλαβε το αξίωμα το

Θίοντορ Ρούσβελτ

1901, μετά τη δολοφονία του Γουίλιαμ Μακίνλει. 26ος στη χρονολογική σειρά, κράτησε το αξίωμα μέχρι το 1909 και ώθησε τις Η.Π.Α. σε μια νέα εποχή.

Τι έκανε; Είναι γνωστός για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την εποχή του, εδικά όσον αφορά το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, επέκτεινε σημαντικά τα εθνικά δάση και πάρκα και προώθησε μεγάλα αρδευτικά προγράμματα. Επιπλέον, ηγήθηκε μιας αναβαθμισμένης εξωτερικής πολιτικής, σε μια εποχή που οι Η.Π.Α δεν είχαν την ισχύ που κατέχουν σήμερα.

4. Γούντροου Γουίλσον

Ο 28ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., ίσως ήταν ο πιο αισιόδοξος από όλους. Είχε δηλώσει ότι ο λόγος που ένταξε την Αμερική στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν για να: «κάνει τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για τη δημοκρατία». Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι άφησε το στίγμα του και το όραμα του στο διεθνές σύστημα και στις εξελίξεις της εποχής.

Τι έκανε; Ήταν μεγάλος υποστηρικτής και συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών, του «προκάτοχου» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι τελικά οι Η.Π.Α. δεν συμμετείχαν στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, ο Γουίλσον έθεσε τα θεμέλια, με τα 14 σημεία του, για τη δημιουργία του Ο.Η.Ε, ενός οργανισμού που έχει κυρίαρχη θέση στο σύγχρονο διεθνές σύστημα.

 

5. Φράνκλιν Ρούσβελτ

Πέμπτος ξάδερφος του 26ου Προέδρου, Θίοντορ Ρούσβελτ, ακολούθησε το παράδειγμα του και έγινε ο 32ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. το 1933. Στις διάφορες κατατάξεις που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τους καλύτερους Αμερικάνους Προέδρους, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος και από τους 45.

Τι έκανε; Ανέλαβε την ηγεσία του κράτους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ, το οποίο ξεκίνησε το 1929 και διήρκησε, μέχρι και τη δεκαετία του 1940. Παρόλα αυτά, κατάφερε να «σώσει» την οικονομία αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε μια περίοδο ολοκληρωτικής απαισιοδοξίας και απογοήτευσης.

Αυτοί, λοιπόν, ήταν οι πέντε σπουδαιότεροι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτικών της Αμερικής. Είναι κατανεμημένοι χρονολογικά και όχι με βάση το ποιος θεωρείται καλύτερος.

Με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Η.Π.Α., ίσως θα χρειαζόταν ένας πολιτικός ηγέτης με όραμα, όπως αυτό των σημαντικότερων Προέδρων που παραθέσαμε. Γιατί για αυτόν τον λόγο έμειναν στην ιστορία. Γιατί κατάφεραν να ενώσουν ένα έθνος κάτω από ένα κοινό όραμα.

Σχόλια