This Is US, η νέα σειρά που συγκίνησε τους Αμερικάνους τηλεθεατές. Ποιοι είναι οι λόγοι που αξίζει να τη δεις;
Το This Is US είναι μία νέα σειρά που κατάφερε να καθηλώσει κοινό και κριτικούς στην Αμερική. Έχει ονομαστεί ως η πιο πετυχημένη νέα σειρά της Αμερικής και έχει συλλέξει πάνω από 30 υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων 10 υποψηφιοτήτων για βραβεία Έμμυ (τα Όσκαρ για τη τηλεόραση) και για τις Χρυσές Σφαίρες. Η σειρά έχει καταφέρει να επαναφέρει τους Αμερικάνους τηλεθεατές στη διαδικασία εβδομαδιαίας παρακολούθησης που πλέον στην εποχή του Netflix και των διαφόρων υπηρεσιών streaming αρχίζει να φθίνει. Για ποιους λόγους το έχει καταφέρει, όμως, αυτό και γιατί αξίζει να καθηλώσει και εσάς;
1. Η ιστορία της
Τρεις ιστορίες που αποτελούνται από διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα ζευγάρι που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα τρίδυμα που κυοφορεί η γυναίκα, ένας μαύρος που ψάχνει τον βιολογικό του πατέρα και η οικογένεια του, μία κοπέλα με παραπανίσια κιλά και ο δίδυμος αδερφός της που είναι σταρ σε μία μεγάλη τηλεοπτική κωμωδία. Όλοι μοιράζονται την ίδια μέρα γενεθλίων, μήπως τους ενώνει και τίποτα άλλο;
Θέματα για την οικογένεια, για την εμφάνιση, για το ρατσισμό αλλά και πολλά άλλα, ξεκινάνε από αυτό το απλό στήσιμο της σειράς και είναι σίγουρα ότι θα σε δέσουν μπροστά στην οθόνη σου, όχι μόνο για τις σκέψεις που θα κάνεις αλλά και για τα συναισθήματα που θα σου δημιουργηθούν.
2. Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο δεύτερο σημαντικό λόγο που αξίζει να δεις τη σειρά, το συναίσθημα. Σε κάνει να σκεφτείς τόσα πολλά και να νιώσεις ακόμα περισσότερα.
Επεισόδιο το επεισόδιο σε βάζει να ταυτιστείς με διαφορετικά πρόσωπα και να περπατήσεις και εσύ λίγο στα παπούτσια τους. Να δεις τον κόσμο από την οπτική τους και να νιώσεις αυτά που νιώθουν.
Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του This Is US είναι η συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό της βλέποντας τη ζωή τους να διαδραματίζεται στην οθόνη.
3. Το στήσιμο των επεισοδίων
Σε όλα αυτά βοηθάει το πώς είναι στημένα τα επεισόδια. Με τα flashback να έρχονται έτσι όπως οι αναμνήσεις. Όχι χρονικά αλλά σταδιακά. Κάτι που σου επιτρέπει να δεις πώς το παρελθόν επηρεάζει το παρόν, και πώς η ανάμνηση του παρελθόντος μπορεί να αλλάξει το μέλλον.
4. Τα κοινωνικά ζητήματα που θίγει
Όταν δεις τη σειρά θα καταλάβεις ότι το “US” του τίτλου δεν είναι τυχαία γραμμένο με αυτόν τον τρόπο. Στη σειρά σημαίνει και “ΕΜΕΙΣ” αλλά και “Ηνωμένες Πολιτείες”.
Τι πρέπει να κάνει ένας μαύρος για να ζήσει μία κανονική ζωή στην σημερινή Αμερική; Ποια εμφάνιση είναι σωστή να έχεις; Τι σημαίνει να είσαι διάσημος; Πώς θα σε πάρουν σοβαρά οι συνάδελφοι σου και ο περίγυρος σου;
Βέβαια κάποια από αυτά είναι θέματα που υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη αλλά είναι δοσμένα από τη θέση του σημερινού (και όχι μόνο) Αμερικανού πολίτη.
5. Τα οικογενειακά ζητήματα
Από το παραπάνω θα μου πείτε και τι με νοιάζει εμένα η Αμερική και η ζωή εκεί; Και θα έχετε και δίκαιο και για αυτό η σειρά είναι έξυπνη στο να θίγει και ένα πιο διεθνές θέμα, αυτό της οικογένειας.
Πώς η οικογένεια σε διαμορφώνει είτε είναι η κανονική σου ή η θετή. Πώς το παρελθόν του καθενός περασμένο από το πρίσμα της οικογένειας έχει αντίκτυπο στη κοινωνική και προσωπική του ζωή.
Ένα θέμα που μπορεί να αγγίξει τον καθένα και μέσα από τις τρεις αυτές ιστορίες θα βρει κάτι που θα ταυτιστεί, επειδή του συμβαίνει, ή επειδή έτσι θέλει να γίνει.
6. Το σενάριο
Όλα αυτά δεν θα ήταν τίποτα αν το σενάριο του κάθε επεισοδίου στα μετέφερε με τρόπο κλισέ και χωρίς σκέψη από πίσω. Πόσες σειρές και ταινίες έχουν θίξει τα θέματα αυτά και πόσες ακόμα θα τα θίξουν. Αλλά καταφέρνει το ακατόρθωτο και στα παρουσιάζει με μια καινούρια ματιά, με έναν τρόπο που σε ξαφνιάζει και αρχίζεις πάλι τη σκέψη ή/ και τα κλάματα (ανάλογα πόσο σε “αγγίζει” η κάθε ιστορία).
7. Η σκηνοθεσία
Ο τρόπος που είναι σκηνοθετημένα τα επεισόδια είναι τέτοιος ώστε να μοιάζουν σαν την πραγματική ζωή. Όχι φανταχτερά χρώματα. Όχι σκοτεινές εικόνες που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα. Όχι πλάνα για να σου τραβήξουν τη προσοχή.
Αποχρώσεις απαλές, πλάνα ανθρώπινα και ζεστά, εστιασμένα στα πρόσωπα και στο περιβάλλον τους. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να μοιάζει όσο πιο αληθινή γίνεται.
Και το παρελθόν λίγο πιο φανταχτερό, λίγο πιο σαν όνειρο, έτσι όπως το σκέφτεται ο καθένας μας.
8. Οι ηθοποιοί
Η σειρά δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχαν οι σωστοί ηθοποιοί στους σωστούς ρόλους. Δεν είναι τυχαίο που 6 από τις 10 υποψηφιότητες για τα βραβεία Έμμυ είναι για τους ηθοποιούς.
Αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι χαρακτήρες δεν θα είχαν σάρκα και οστά. Το συναίσθημα που σου προσδίδουν δεν θα ήταν τόσο δυνατό. Οπότε ας δώσουμε ένα χειροκρότημα για αυτούς που τους αξίζουν: Μίλο Βεντιμίλια, Μάντι Μουρ, Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, Κρίσι Μετς, Τζάστιν Χάρτλευ.
9. Ο δημιουργός
Πίσω από τη σκέψη για τη σειρά αυτή κρύβεται ο Ντάν Φόγκελμαν. Γνωστός σε όλους μας από το σενάριο για τη ταινία που έδωσε πάλι πνοή στη ρομαντική κομεντί, το Crazy, Stupid, Love.
Βλέποντας τη παραπάνω ταινία (παρόλο που ήταν κωμωδία) μπορείτε να καταλάβετε τους προβληματισμούς του δημιουργού αυτού αλλά και το ταλέντο του. Ο τρόπος που συνδέει τις διάφορες ιστορίες, το χιούμορ πίσω από το δράμα αλλά και το δράμα πίσω από το χιούμορ είναι αυτά που φωτίζονται κατά τη διάρκεια και της ταινίας και της σειράς.
Σε λιγότερα χέρια θα ήταν ένα κοινότυπο μελόδραμα. Στα χέρια του είναι μια μελέτη πάνω στη ζωή, στα όνειρα, στις σκέψεις και στα θέλω μας. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αξίζει να δεις τη σειρά.
10. Το δράμα που τόσο έλειπε από την τηλεόραση
Με όλες τις νέες σειρές που βγαίνουν κάθε χρόνο, από το Breaking Bad μέχρι το Game of Τhrones, μεταφερόμαστε σε κόσμους φανταστικούς και σε ιστορίες πέρα από το πραγματικό. Αυτό που πραγματικά έλειπε από την νέα τηλεοπτική εμπειρία (που πλέον ανταγωνίζεται στα ίσα τη κινηματογραφική) είναι ένα ανθρώπινο δράμα.
Ένα δράμα που μπορεί ο καθένας μας να ταυτιστεί, να νιώσει, να δει, να σκεφτεί. Άνθρωποι σαν εμάς, με τα καλά και τα κακά μας, είναι αυτό που μας δίνει σε αφθονία η σειρά αυτή. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι απλοί. Και ξέρετε κάτι, τελικά This Is US.