10 ξένες τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να ξεκινήσεις!

5 δραματικές και 5 κωμικές ξένες τηλεοπτικές σειρές που μπορεί να μην σε ξετρελάνουν, αλλά σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσουν!

Η παρακάτω λίστα με ξένες τηλεοπτικές σειρές έρχεται να σου προσφέρει επιλογές σε περίπτωση που έχεις ξεμείνει. Τώρα το καλοκαίρι, ο ελεύθερος χρόνος σου είναι ξεκάθαρα αυξημένος. Γι’ αυτό, λοιπόν, είδαμε και σου προτείνουμε τις παρακάτω σειρές, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδών, από αστυνομικές μέχρι κωμωδίες. Κάποιες μπορεί να τις γνωρίζεις ήδη, κάποιες όχι καθώς είναι λιγότερο γνωστές, ωστόσο στις προτείνουμε γιατί αξίζει σίγουρα να τους δώσεις μια ευκαιρία. Θα ξεκινήσουμε από τις πιο δραματικές:

1) Lie to me(2009-2011)

Ξένες τηλεοπτικές σειρέςΑστυνομική δραματική σειρά με αυτοτελή επεισόδια, στα οποία οι πρωταγωνιστές, η ερευνητική δηλαδή ομάδα μιας ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διερεύνησης της αλήθειας, παραμένουν οι ίδιοι. Με πρωταγωνιστή έναν εκκεντρικό καθηγητή, τον Cal Lightman, ειδικό στην ανίχνευση ψεύδους χωρίς την χρήση οποιουδήποτε μηχανήματος, αλλά στηριζόμενος αποκλειστικά στην θεωρία εφαρμοσμένης ψυχολογίας των μικρο-εκφράσεων, η σειρά σου κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο εξαιτίας των πολύ διαφορετικής φύσεως υποθέσεων που προβάλλονται σε κάθε επεισόδιο. Παράλληλα, αν και με σχετικά αργό ρυθμό, εκτυλίσσονται και οι ιστορίες των υπόλοιπων μελών της ερευνητικής ομάδας.

Γιατί να την δεις; Γιατί αν και δεν πρόκειται για γενικές αλήθειες, θα πάρεις όντως ένα εξαιρετικό feedback για την γλώσσα του σώματος, πληροφορίες τις οποίες μπορείς μάλιστα να διασταυρώσεις αναζητώντας στο διαδίκτυο για τον Paul Ekman, ψυχολόγο-ανθρωπολόγο, στο πρόσωπο του οποίου στηρίχτηκε το σενάριο για τον πρωταγωνιστή της σειράς. Επίσης, όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστικοί ρόλοι δημιουργούν μια εξαιρετικά πετυχημένη ομάδα, αποτελούμενη από διαφορετικές προσωπικότητες, αρτιότατα ερμηνευόμενη από τους ηθοποιούς που την ενσαρκώνουν.

2) The Big C(2010-2013)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Η Κάθι μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και έχει έναν ακόμη χρόνο ζωής. Αποφασίζει, λοιπόν, να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της και να περάσει τον υπόλοιπο χρόνο που της απομένει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι έκανε μέχρι σήμερα. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρόκειται για μια καταθλιπτική σειρά, όπως θα περίμενε κάποιος από μια τέτοια ιστορία. Αντιθέτως, η στάση της πρωταγωνίστριας δείχνει την εσωτερική δύναμη ενός ατόμου που παλεύει με μια τέτοια ασθένεια, γνωρίζοντας εξ’ αρχής πως το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο, και επιλέγοντας συνειδητά να μην την πάρει από κάτω αλλά να ζήσει μια ζωή γεμάτη για τον λιγοστό χρόνο που της έχει απομείνει.

Γιατί να την δεις; Για τα κωμικοτραγικά γεγονότα και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που πλαισιώνουν την πρωταγωνίστρια, καθένας μέσα από μία διαφορετική σχέση που τον συνδέει μαζί της και όλα αυτά δοσμένα μέσα από όμορφες, με ανοιχτά χρώματα εικόνες (σκόπιμη επιλογή του σκηνοθέτη προφανώς) και πλαισιωμένα με πολύ καλές μουσικές επιλογές.

3) Six Feet Under(2001-2005)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Μια σειρά, που όπως προδίδει και ο τίτλος της, έχει ως κεντρικό θέμα τον θάνατο. Ωστόσο, δεν υπάρχει σειρά που να έχει αποτυπώσει καλύτερα την ίδια τη ζωή. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών, ενώ αν και δεν πρόκειται πάντοτε για αντιπροσωπευτικό δείγμα, το 45,9% των χρηστών του IMDb που την έχουν βαθμολογήσει, της έχουν βάλει 10 και πραγματικά είναι από τις φορές που όντως το βάζεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόκειται για μια δραματική σειρά απίστευτα ρεαλιστική και ανθρώπινη, που αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Φίσερ που λειτουργεί επί 35 χρόνια ένα γραφείο τελετών. Όλοι οι πρωταγωνιστές-μέλη της οικογένειας σκιαγραφούνται με τόσο λεπτομερή και διεισδυτικό τρόπο, που δύσκολα βρίσκεις σε άλλες σειρές. Πρόκειται για χαρακτήρες αληθινούς, με προβλήματα καθημερινά ιδωμένα μέσα από μια λίγο πιο «μαύρη» oπτική γωνία.

Γιατί να την δεις; Προφανώς για το πραγματικά -χωρίς υπερβολή- καταπληκτικό σενάριο και τις εξαιρετικές ερμηνείες. Κάθε χαρακτήρας κι ένα διαφορετικό σύμπαν. Συν γιατί θα δεις μία από τις πιο δραματικές-τραγικές σκηνές στην ιστορία της τηλεόρασης (το κλάμα σε κάποια επεισόδια είναι δεδομένο!). Απλώς δείτε την, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο!

4) Mad Men(2007-2015)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Μια δραματική σειρά εποχής που διαδραματίζεται σε μία από τις πιο ευυπόληπτες διαφημιστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Don Draper, έναν άνδρα που  παρουσιάζεται ως το ιδανικό ανδρικό πρότυπο… μυστήριος, επιτυχημένος και άκρως γοητευτικός (προσωπικά θα πω κόπανος για τις τόσες φορές που έχει απατήσει την γυναίκα του!). Αν και μπορεί για κάποιους η πλοκή να εκτυλίσσεται σχετικά αργά, το όλο κλίμα της δεκαετίας του 60’ στη λεωφόρο Madison της Νέας Υόρκης -την τότε καρδιά των διαφημιστικών εταιρειών- σε κερδίζει πρώτα απ΄ όλα αισθητικά. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει συνήθως στις σειρές εποχής το ενδιαφέρον κεντρίζει η ίδια η αποτύπωση των τότε στερεοτύπων, των προκαταλήψεων αλλά και της πλασματικής ευημερίας της περιόδου εκείνης. Στη σειρά βλέπουμε χαρακτηριστικά γεγονότα που στιγμάτισαν ιστορικά την εποχή εκείνη, από την χειραφέτηση των γυναικών και την προσπάθεια ένταξης τους στο εργασιακό περιβάλλον που τότε μόνο φιλικό δεν το λες, μέχρι τις δολοφονίες του Kennedy και του Martin Luther King και πως αυτές επηρέασαν τις ζωές των πρωταγωνιστών που βρίσκονται στο επίκεντρο του καπιταλισμού.

Γιατί να την δεις; Γιατί πραγματικά είναι από τις καλύτερες κοινωνικές σειρές, αν και θα επαναλάβω πως η πλοκή εξελίσσεται αργά.

5) Masters of Sex (2013- )

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι αυτό που φαίνεται από τον τίτλο. Όταν το ακούς περιμένεις μια χαζοκομεντί με πολύ σεξ. Κι όμως όχι! Η σειρά είναι σαν το Mad men αλλά αντί για διαφημιστές, έχει γυναικολόγους. Ανατρέχει συγκεκριμένα σε παλιότερες δεκαετίες, όταν οι γυναικολόγοι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έκαναν έρευνες για το τεστ Παπανικολάου ή για τα αντισυλληπτικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε, λοιπόν, τη ζωή του Bill Masters, διακεκριμένου γυναικολόγου στην Αμερική, ο οποίος αποφασίζει να διεξάγει μια έρευνα για την σεξουαλική ζωή και να μελετήσει θέματα όπως ο οργασμός, η αυτοϊκανοποίηση κλπ και για τα δύο φύλα, πράγματα που ήταν όχι μόνο άγνωστα αλλά και ταμπού για την τότε εποχή. Βασικό ρόλο, ωστόσο, στην έρευνά του θα διαδραματίσει μια νέα, εξαιρετικά έξυπνη, κοινωνικά οξυδερκής και φιλόδοξη γυναίκα, η Virginia Johnson, η οποία θα γίνει γραμματέας και βοηθός του σε όλη αυτή την προσπάθεια να πείσει τους ανωτέρους του για την σημασία της έρευνας και την διεξαγωγή της.

Γιατί να την δεις: Γιατί πραγματικά πρόκειται για μια δραματική-κοινωνική σειρά με πάρα πολύ καλοφτιαγμένους σεναριακά χαρακτήρες και με εξαιρετική επιλογή καστ που δεν αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές. Και η ιστορία άλλωστε από άποψη ενδιαφέροντος δεν πάει πίσω. Να επισημάνω, ωστόσο, ότι ο πρώτος κύκλος είναι ο καλύτερος. Κάθε φορά που μπαίνουμε σε καινούρια σεζόν αλλάζει κατά έναν περίεργο τρόπο και όλο το ύφος της σειράς, πιθανότατα γιατί αλλάζουν οι σεναριογράφοι και ο σκηνοθέτης. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Και τώρα οι κωμωδίες…

6) 2 Broke Girls(2011-)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

What about this sitcom? Λοιπόν, οι γνώμες είναι διχασμένες και σίγουρα δεν θα γίνει η αγαπημένη σου σειρά. Είναι, όμως, αρκετά αστεία, σε βαθμό που αναρωτιέσαι πώς βρίσκουν τόσες πολλές κωμικές ατάκες για καθετί που θα πει η μια εκ των δύο πρωταγωνιστριών. Συγκεκριμένα, βλέπουμε την ζωή της Max και της Caroline, οι οποίες όντας εντελώς άφραγκες δουλεύουν το βράδυ σε ένα παρακμιακό εστιατόριο με απώτερο στόχο από την στιγμή που γνωρίζονται να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση με cupcakes. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, καθώς η Max προέρχεται από μία αφενός φτωχή και αφετέρου κατεστραμμένη οικογένεια, ενώ η Caroline από τη μια στιγμή στην άλλη μετά την φυλάκιση του εκατομμυριούχου πατέρα της βρέθηκε από την έπαυλη, εντελώς απένταρη και άστεγη. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τις δύο πρωταγωνίστριες μοιάζουν με κωμικές καρικατούρες και συμβάλλουν κι αυτοί σημαντικά στην επιτυχία της σειράς.

Γιατί να την δεις; Γιατί εν τέλει βλέπεται ευχάριστα και σίγουρα θα γελάσεις.

7) The IT Crowd(2006-2013)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Μια σειρά ωμής σάτιρας της εργασιακής πραγματικότητας. Ένα sitcom με πραγματικά καμένους πρωταγωνιστές, με ορισμένα επεισόδια να είναι τόσο «κουλά» που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί βλέπεις ακόμα αυτή την σειρά. Ωστόσο, μάλλον την βλέπεις γιατί οι πρωταγωνιστές είναι απλά αξιολάτρευτοι. Συγκεκριμένα, ο Roy και ο Moss είναι οι υπάλληλοι του τμήματος υπολογιστών της Reyhnolm industries, μιας εταιρίας που το αντικείμενο της δεν γίνεται ποτέ γνωστό, σκόπιμα, κατά τη διάρκεια της σειράς, και χωμένοι μέσα στο υπόγειο της εταιρίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλο το προσωπικό, όντας όμως εντελώς κοινωνικά ανίκανοι. Μέχρι που έρχεται στο τμήμα η νέα  διευθύντριά τους Jane, που μπορεί να μην έχει καθόλου γνώσεις υπολογιστών, έχει όμως ότι ακριβώς λείπει από τους δύο κεντρικούς ήρωες.

Γιατί να την δεις; Για τις ξεκαρδιστικές ατάκες και τις σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις. Η σειρά αποτελεί μια επιτομή στους geek χαρακτήρες.

8) Brooklyn Nine Nine(2013-)

Ξένες τηλεοπτικές σειρές

Ένα αστυνομικό τμήμα κυριολεκτικά και μεταφορικά για γέλια. Μια κωμωδία-σάτιρα για τους αστυνομικούς τόσο πετυχημένη και τόσο αστεία που θα σε κάνει σίγουρα να κολλήσεις. Τα πολλά λόγια είναι περιττά για την συγκεκριμένη σειρά. Ένας αυστηρός γκέι αρχηγός θα έρθει να βάλει σε τάξη τα ασυμμάζευτα, τον κλασσικό έξυπνο αλλά εντελώς ανοργάνωτο υπάλληλο και εργένη Jake Peralta, που την πέφτει συνεχώς στην ακριβώς αντίθετη από αυτόν, επιμελή και οργανωτική συνάδελφό του Amy, μία πραγματικά ότι να ναι γραμματέα που βάφει τα νύχια της και δεν έχει ιδέα για τίποτα και μερικούς ακόμη εκκεντρικούς χαρακτήρες που μόνο τυπικοί υπάλληλοι της αστυνομίας δεν είναι.

Γιατί να την δεις; Για το πολυδιάστατο περιεχόμενο της, από κάφρικο χιούμορ και σάτιρα μέχρι ρομάντζο, και για τους πραγματικά μοναδικούς χαρακτήρες και τις τραγελαφικές καταστάσεις που εντελώς τυχαία «σκάνε» στο αστυνομικό τμήμα.

9) Silicon Valley(2014-)

maxresdefault

Ένα πραγματικά εξαιρετικό sitcom που ξεκίνησε να προβάλλεται πέρσι τον Απρίλιο και μας βάζει για τα καλά μέσα στον σύγχρονο κόσμο των start-up και της τεχνολογίας. Το story; Ένας νέος και άπειρος προγραμματιστής βρίσκει έναν κώδικα συμπίεσης αρχείων που όλοι θέλουν να αποκτήσουν. Και αντί να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, να πάρει δηλαδή τα λεφτά και να την κάνει, αποφασίζει να μπει στον χαοτικό κόσμο των σκληροπυρηνικών επιχειρηματιών και του κέρδους. Το αποτέλεσμα είναι κωμικοτραγικό, αφού με τους άλλους 4 «υπαλλήλους» του θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις πραγματικά συνεχείς τρικλοποδιές και να επιβιώσουν.

Γιατί να την δεις; Γιατί πρόκειται για μια καλογυρισμένη, αστεία και με εξαιρετικούς nerd πρωταγωνιστές κωμωδία.

10) You’re the worst (2014-)

YoureTheWorst1

Ένα κάπως σουρεάλ ζευγάρι με ξεκάθαρα προβλήματα δέσμευσης και η καθημερινότητα τους από την στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν αποκλειστική σχέση. Τα πρώτα επεισόδια σε αφήνουν λίγο αδιάφορο, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες τα ζουν όλα στην υπερβολή τους πράγμα που ανά σημεία ξενίζει. Ωστόσο, έρχεται με το πέρας των επεισοδίων να αναδείξει με τον καλύτερό τρόπο πως είναι μια ειλικρινά ουσιαστική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων.

Γιατί να την δεις; Για τους αξιολάτρευτους πρωταγωνιστές και γιατί στο τέλος των μέχρι τώρα επεισοδίων δεν πρόκειται να σε αφήσει ασυγκίνητο!

Εννοείται πως αν δεν έχεις δει ακόμα Dexter, Mr Robot και House of Cards πρέπει να το κάνεις, απλά δεν συμπεριλήφθηκαν στην παραπάνω λίστα καθώς έχουν γίνει λίγο πολύ αρκετά γνωστές.

Καλά λόγια έχουμε ακούσει και για τις: Orange is the new black (που από τα δύο πρώτα επεισόδια φαίνεται πολλά υποσχόμενη), Daredevil, How to get away with murder, Rick and Morty, Flesh and Bones, In treatment, The Newsroom, Wayward Pines, Misfits, Stranger Things και Humans που απλώς δεν έχουμε προλάβει ακόμα να δούμε.

Σχόλια