Γιατί το σινεμά αγαπά το καλοκαίρι!

Ήλιος, θάλασσα, παραλία, κοκτέιλ, χορός και ρομαντζάδες στην αμμουδιά σε πρώτο πλάνο. Θες να ταξιδέψεις κάπου μαγευτικά για δύο ώρες χωρίς να κουνηθείς από το σπίτι σου; Άκρως καλοκαιρινές ταινίες σε περιμένουν για να νιώσεις το κύμα να σκάει δίπλα σου.

1Summer with Monica (1953)

Ο Χάρι και η Μόνικα ερωτεύονται  και αποφασίζουν να ζήσουν το απόλυτο “summer dream” σε μια ερημική ακρογιαλιά έξω από τη Στοκχόλμη. Μόνο που ο αυθορμητισμός τους θα προσγειωθεί απότομα όταν θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους. Λυρικός αισθησιασμός, αθώος ρομαντισμός και ένας Ίγκμαρ Μπέργκμαν πιο τολμηρός από ποτέ, που δίχασε αλλά καταξιώθηκε διεθνώς με το προχωρημένο για τα κινηματογραφικά  δεδομένα εγχείρημα του.

καλοκαρινές ταινίες

2Jaws (1975)

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά. Ένας καρχαρίας αναστατώνει τους λουόμενους σε ένα θέρετρο της Νέας Υόρκης. Η τεράστια εμπορική επιτυχία του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ, που αρχικά πίστευε ότι τα “Σαγόνια του Καρχαρία” θα ήταν το τέλος της καριέρας του μας έκανε να δούμε τη θάλασσα με άλλα μάτια. Η θρυλική ταινία των τριών όσκαρ που στοίχειωσε τα καλοκαίρια μας.

καλοκαρινές ταινίες

3The Endless summer ( 1966)

Ο Μπρούς Μπράουν ταξιδεύει μαζί με  άλλους δύο  διάσημους σέρφερ της δεκαετίας του ’60 προκειμένου να βρεί το κύμα που ονειρεύεται, “ένα μικρό κύμα με τέλειο σχήμα”. Παράλληλα πάει κόντρα στα σοβαροφανή ντοκιμαντέρ της εποχής και στήνει μια ευχάριστη, δροσερή, ταξιδιάρικη ταινία που άφησε εποχή με τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό της. Μια καλοκαιρινή αναζήτηση για το τέλειο κύμα.

καλοκαρινές ταινίες

4Stand by me (1986)

Τέσσερις φίλοι θα ζήσουν μια περιπέτεια στην προσπάθεια τους να βρούν ένα χαμένο συνομήλικο τους σε ένα δάσος του Όρεγκον. Βασισμένη στο βιβλίο του Stephen King «The body» το Stand by me είναι μια ιστορία που  εξυμνεί εκείνες τις καλοκαιρινές φιλίες που άντεξαν τους χειμώνες με τρυφερότητα και ειλικρίνεια. Στο τέλος, οι φίλοι θα βρούν το χαμένο παιδί αλλά θα χάσουν την παιδική τους αθωότητα.

καλοκαρινές ταινίες

5The Beach (2000)

Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία. Αυτό σκέφτηκε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και οι φίλοι του που βρέθηκαν από το πουθενά σε εκείνη τη μαγευτική παραλία στην εξωτική ΤαϋλάνδηΈνας επίγειος παράδεισος με κρυστάλλινα νερά, μακριά από τα εγκόσμια γεμάτος μυστήρια αλλά και κινδύνους.

Μπορεί η απόπειρα του Ντάνι Μπόιλ να ξεχωρίσει με αυτή την νεανική ταινία να απέτυχε ωστόσο οι παραδεισένιες εικόνες που μας προσέφερε δύσκολα ξεχνιούνται χάρη στην εξαιρετική φωτογραφία της ταινίας. Στα συν και το ονειρικό  soundtrack από το Moby.

6Moonrise Kingdom (2012)

Καλοκαίρι χωρίς Γουές Άντερσον δεν γίνεται. Το καλοκαίρι του 1965 δύο δωδεκάχρονα το σκάνε από το σπίτι τους αναστατώνοντας τα νερά της παραθαλάσσιας πόλης τους. Πολύχρωμη εφηβική αθωότητα, βίντατζ πινελιές και σατιρικό χιούμορ συνθέτουν μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες  του αντερσενικού σύμπαντος.

καλοκαρινές ταινίες

7Y tu mama tambien (2001)

Ο Ντιέγκο και ο Χούλιο προσπαθούν να παρασύρουν μια Ισπανίδα στο «Στόμα του Ουρανού», μια παραλία που δεν υπάρχει. Νέοι, παρορμητικοί,και σεξουαλικά ακόρεστοι θα οδηγηθούν σε ένα καλοκαιρινό road movie για την αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας δια χειρός Αλφόνσο Κουαρόν.

καλοκαρινές ταινίες

8Before Midnight (2013)

Ο Τζέσι και η Σελίν συναντιούνται για τρίτη και τελευταία (;) φορά ως παντρεμένο ζευγάρι στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Πύλο. Περπατούν ανάμεσα στα ερειπωμένα κάστρα, απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα και μιλούν για τι άλλο; Για αγάπη. Η πιο όμορφη και ρεαλιστική ιστορία αγάπης κλείνει τον κύκλο της με άρωμα Ελλάδας.

9Mamma Mia! (2008)

Μένουμε Ελλάδα και ταξιδεύουμε στο «Καλοκαίρι», ένα φανταστικό ελληνικό νησί. Το φαντασμαγορικό μιούζικαλ που γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο έγινε ταινία και μάλιστα με φόντο τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Η Μέριλ Στρίπ χόρεψε και τραγούδησε αξέχαστες επιτυχίες των ABBA  σαν να μην υπάρχει αύριο σε δρόμους, παραλίες και γραφικά μπαλκόνια, αποθεώνοντας την νησιώτικη ομορφιά. Μια ευχάριστη, καρτποσταλική καλοκαιρινή απόδραση που  σίγουρα θες να δείς.

10Suntan (2016)

Διακοπές στην Αντίπαρο. Με φόντο τις ήσυχες  παραλίες γυμνιστών  και τη περιβόητη ντισκοτέκ “La luna”, ο Κωστής ένας σαραντάχρονος γιατρός βρίσκει μια διέξοδο από την ανιαρή ζωή του στο πρόσωπο της νεαρής τουρίστριας ΆνναςΈνα ιδιότυπο ρομάντζο που ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και το θρίλερ, με τον εξαιρετικό Μάκη Παπαδημητρίου, που μας θυμίζει ότι όταν αγαπάς όλα μοιάζουν με καλοκαίρι.

καλοκαρινές ταινίες

 Υ.Γ από το Grease και τον Τζόν Τραβόλτα 

Σχόλια