Στο παρόν άρθρο θα διαπραγματευτούμε 5 ταινίες που το κεντρικό τους θέμα είναι ένας φωτογράφος και αποπνέουν κάποιες ιδιαιτερότητες…
H ζωή ενός φωτογράφου, εκείνου του ανθρώπου που τα καρέ διαδέχονται το ένα το άλλο με πεισματικό ρυθμό, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που όταν τις εντοπίζει κανείς καταλαβαίνει πως τα πράγματα για τον ίδιο έχουν πάρει μια ιδιαίτερη ροπή σε σχέση με την πραγματικότητα. Προς τα που; Ο προ(σδι)ορισμός διαφέρει και κρίνεται πάντα από τα μάτια που τον κοιτούν…
Ας ξεκινήσουμε...
1) Rear Window (1954), Alfred Hitchcock
Υπόθεση: Ένας φωτογράφος, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητική δυσκολία, έχει επικεντρωθεί στο να παρακολουθεί τους γείτονές του. Αυτή η παρακολούθηση, φυσικά, βγάζει στη φόρα κάποια ένοχα μυστικά.
Αυτή η επιμονή, αν όχι εμμονή, της παρατήρησης, είναι ένα από τα στοιχεία που σε κάνουν να μαθαίνεις πράγματα για τις ζωές των άλλων χωρίς να είσαι απαραίτητα μέρος αυτών. Ένα “μικρόβιο” που αυτή η ταινία ερευνά πετυχημένα…
Άλφρεντ Χίτσκοκ: Οι καλύτερες ταινίες του Άρχοντα του Σασπένς
2) Pecker (1998), Τζον Γουότερς
Υπόθεση: Ένας νεαρός υπάλληλος ενός μαγαζιού με σάντουιτς γίνεται διάσημος με τις φωτογραφίες των φίλων και της οικογένειάς του, οι οποίες θεωρούνται έργα τέχνης.
Ο περίγυρος του φωτογράφου, συνήθως, μετατρέπεται σε casting ανερχόμενων μοντέλων υψηλών προδιαγραφών. Η έμπνευση και το μάτι του ίδιου, ξεδιπλώνουν δυνατότητες που αναδεικνύουν πηγαία δημιουργία, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και τον χειρισμό της μηχανής.
3) Proof (1991), Hugo Weaving, Geneviève Picot, Russell Crowe
Υπόθεση: Η ζωή ενός τυφλού φωτογράφου και η σχέση του με έναν υπάλληλο εστιατορίου ο οποίος του περιγράφει τι έχει φωτογραφίσει.
Πολλές φορές, αυτό που θα δούμε, το έχουμε δει πολύ πριν…ακόμα και όταν δεν το κοιτάμε. Με λίγα λόγια, μιλάει το ένστικτο… Στην παρούσα ταινία, προβάλλεται μια άλλου είδους αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Αυτή της εμπιστοσύνης στο δίαυλο επικοινωνίας και το ένστικτο του καλλιτέχνη να συνδέεται άρρηκτα με αυτή.
4) Everlasting Moments (2008), Γιαν Τροέλ
Υπόθεση: Σουηδία στις αρχές του 19ου αιώνα, μια χώρα αλλαγών, πολέμου και φτώχειας. Μια νέα εργαζόμενη γυναίκα, η Μαρία, αποκτά ως δώρο μια φωτογραφική μηχανή. Η μηχανή θα της δώσει τη δυνατότητα να δει τον κόσμο διαφορετικά, τα ταΐσει τα έξι παιδιά της και όλα αυτά θα της δώσουν το κουράγιο να αντέξει το βίαιο, μέθυσο αλλά και αγαπημένο της σύζυγο.
Το να είσαι φωτογράφος μπορεί να είναι είτε η σανίδα για να μπορέσεις να κρατηθείς σε τρικυμίες -να μπορείς να κερδίζεις τα προς το ζην-, είτε να είναι το πανί που θα σε πάει μακριά, αν βέβαια η φαντασία γίνει ο προσωπικός σου άνεμος. Μια ιστορία που επικεντρώνεται και στις δύο αυτές πραγματικότητες. Μια ιστορία που έχει πραγματωθεί δύο αιώνες πριν και αναβλύζει σωτηρία στην πορεία της ζωής μιας οικογένειας…
5) The bang bang club (2010), Steven Silver
Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία των φωτογράφων Kevin Carter, Greg Marinovich Ken Oasterbroek και João Silva οι οποίοι εργάζονται για καταξιωμένες εφημερίδες εστιάζει στις περιπέτειες που πέρασαν καταγράφοντας τα γεγονότα την περίοδο του Απαρτχάιντ, τα συναισθήματά τους εν ώρα εργασίας, τις φιλοδοξίες και κυρίως τα ηθικά διλήμματα που τους προβλημάτιζαν.
Μια ταινία που προσδίδει στους φωτογράφους γενναιότητα και θάρρος σε καταστάσεις και συνθήκες δύσκολες. Καταστάσεις που απαιτούν ήθος και χαρακτήρα.
Διαβάστε σχετικό άρθρο για τέτοιες περιπτώσεις φωτογράφων.
Τώρα, αν είσαι λάτρης και της φωτογραφίας αλλά και των ταινιών, τότε ίσως να σε ενδιέφερε να δεις την εξής προτεινόμενη λίστα:
- Blow-Up (1966)/ The Public Eye (1992)/ High Art (1998)/
- War Photographer (2001)/ One Hour Photo (2002)/
- Closer (2004)/ Shooting Robert King (2008)/
- Triage (2009)/ War Story (2014)/