Η εννοιολογική φωτογραφία (Conceptual Photography) είναι ένας τύπος φωτογραφίας που απεικονίζει μια ιδέα και στοχεύει σε ένα νόημα.

Ανάμεσα, λοιπόν, στο φωτογράφο και στη συσκευή, έχει εισέλθει ένας νέος παράγοντας, το Νόημα.
Φωτογραφίες, όχι ρεαλιστικές, συνήθως με την χρήση λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών αποδίδουν μια σκέψη, ένα μήνυμα, μια αλήθεια- την αλήθεια του εκάστοτε καλλιτέχνη.

“Ερμηνεύοντας και παρερμηνεύοντας, ερμηνείες και παρερμηνείες”

Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες;Οι ανακαλύψεις, κυρίως του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, η επανάσταση των επιστημών, η κυριαρχία του Ορθολογισμού και της καρτεσιανής σκέψης, και εν συνεχεία ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση, οδήγησαν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού στον βίαιο διαχωρισμό του παραδοσιακού από τον μοντέρνο κόσμο, με τις μηχανές να θέτουν μια νέα διάσταση, νέους κανόνες για το πώς παίζεται το παιχνίδι της έκφρασης.

Ένα κίνημα που ξεκίνησε δυναμικά, είχε ραγδαία ανάπτυξη και υιοθετήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι αυτό της Εννοιολογικής Τέχνης.

O όρος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1960, τότε που γίνονται οι πρώτες απόπειρες του βίντεο τέχνης και της εννοιολογικής τέχνης.

Conceptual art became the liberating idea

that gave the art of the next 40 years its real impetus.

-Sol LeWitt

Την αρχή έκαναν ο Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες;Richard Long και ο Dennis Oppenheim, οι οποίοι ξεκίνησαν να καταγράφουν τις παραστάσεις τους και τα προσωρινά έργα τέχνης με στόχο να δημιουργήσουν απλές, ρεαλιστικές εικόνες που ελλοχεύουν μηνύματα προς επεξεργασία και σκέψη.

Αρκετοί διερεύνησαν την εννοιολογική φωτογραφία ως μέσο για να οργανώσουν μια ιδέα. Αυτό παρατηρείται συχνά στη διαφήμιση, όπου οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν μια σαφή ιδέα, χρησιμοποιώντας συχνά ηθοποιούς ή σκηνικά.

Η εννοιολογική φωτογραφία έχει επεκταθεί από τότε σε καλλιτέχνες όπως οι Cindy Sherman, Broomberg και Chanarin. Για αυτούς το μέσο είναι πολύ πιο πειραματικό, παίρνοντας στοιχεία τεκμηρίωσης ή αναπαράστασης, αλλά τα ερμηνεύουν με νέους τρόπους.

Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες;Το εύρος της φωτογραφίας που περιλαμβάνεται σε αυτόν τον τίτλο έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά πλέον με την διαθεσιμότητα λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως το Adobe Photoshop, το Instagram και το Flickr, αφού επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη υπολογιστή ή smartphone να δημιουργήσει και να μοιραστεί  μια εικόνα που είναι διαφορετική από την άμεση αναπαράσταση του τι ήταν μπροστά από το φακό.

The other great development has been in photography,

but that too was influenced by Conceptual art.

 -Sol LeWitt

Ας γνωρίσουμε ένα σύγχρονο καλλιτέχνη, τον OLEG OPRISCO, έναν φωτογράφο που με το στιλ του, το οποίο αποπνέει ζωντάνια και φαντασία, έχει καταφέρει να βρίσκεται  στην επιτομή του κινήματος.

Τα μοντέλα του βρίσκονται συνήθως στη μέση ενός σουρεαλιστικού τοπίου.

Η σύνθεση, που μόνο πρόχειρη δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις, φαντάζει εξωπραγματική αλλά και γνώριμη για όσους ”έχουν άλλα μάτια και βλέπουν”.

 Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες; Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες; Εννοιολογική Φωτογραφία: Eσύ τι είδες;

Για περισσότερες φωτογραφίες, μπορείς να ανατρέξεις στο πορτφόλιο του.

All of the significant art of today stems from Conceptual art. This includes the art of installation, political, feminist and socially directed art.
– Sol LeWitt

Σχόλια