Η ώρα του Wimbledon Championships έφτασε!
Το The All England Lawn Tennis and Croquet Club ανοίγει τις πύλες του σήμερα για να υποδεχθεί το Wimbledon Championships!
Το αρχαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο ετοιμάζεται να προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στου απανταχού φίλους του τένις για μια ακόμη χρονιά στα γήπεδα του ιστορικού All England Club.
Το Wimbledon είναι ένα τουρνουά με μεγάλη παράδοση και πλούσια ιστορία. Μάλιστα, μερικά χαρακτηριστικά του το έχουν καταστήσει στις συνειδήσεις του τενιστικού κοινού ως το πιο χλιδάτο τουρνουά τένις, με πολύ αυστηρούς κανόνες, ενώ όλοι οι τενίστες ονειρεύονται κάποια στιγμή στη ζωή τους να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.
Πάμε, λοιπόν, να το γνωρίσουμε καλύτερα…
Το Wimbledon είναι το τρίτο κατά σειρά (από τα 4) Grand Slam και διεξάγεται στο Λονδίνο. Είναι το μοναδικό που διεξάγεται σε χορτάρινα γήπεδα και αποτελεί την κορύφωση της αγωνιστικής δραστηριότητας στο χόρτο στο αγωνιστικό καλεντάρι.
Παραδοσιακά, το Wimbledon ξεκινά κάθε πρώτη Δευτέρα του Ιουλίου και οι αγώνες του διαρκούν 2 εβδομάδες. Φέτος διεξάγεται από τις 3 Ιουλίου έως τις 16 του μηνός.
Η πρώτη Κυριακή των αγώνων είναι η περίφημη «Middle Sunday», μια -παραδοσικά- μέρα ξεκούρασης για τους τενίστες. Ωστόσο, 4 φορές (1991, 1997, 2004 και 2016) υπήρξε αγωνιστική δραστηριότητα την Κυριακή αυτή, μιας και οι έντονες και συχνές βροχοπτώσεις χάλασαν τα σχέδια των διοργανωτών.
Έτσι, η μέρα αυτή ονομάστηκε «People’s Sunday», όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες στα κεντρικά γήπεδα με πολύ φθηνά εισιτήρια και άλλα προνόμια.
Παίκτες και κατατάξεις
Το Wimbledon είναι το μοναδικό τουρνουά τένις που έχει τα δικά του κριτήρια για την κατάταξη των seeded παικτών του ταμπλό. Σε όλα τα υπόλοιπα τουρνουά η κατάταξη στο ταμπλό γίνεται με κριτήριο τις διεθνείς κατατάξεις των παικτών στις λίστες της ATP(Association of Tennis Professionals) και της WTA (Women’s Tennis Association).
Στο Wimbledon η κατάταξη των 32 πρώτων παικτών του ταμπλό προκύπτει συνυπολογίζοντας τα εξής: Βαθμοί από την κατάταξη στην ΑΤΡ + 100% των πόντων που κερδήθηκαν στο γρασίδι τους τελευταίους 12 μήνες + 75% των πόντων από το καλύτερο τουρνουά στο γρασίδι 12 μήνες πριν από αυτό.
Ball boys and girls
Τα περίφημα BBG’s παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά. Όπως είναι το μότο τους: «Τα BBG’s δεν φαίνονται. Αναμειγνύονται με το κοινό και κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους».
Η επιλογή τους πραγματοποιείται από τοπικά σχολεία του Λονδίνου και αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για το βιογραφικό κάθε παιδιού που επιλέγεται. Συνηθίζεται να επιλέγονται περίπου 250 παιδιά ηλικίας περίπου 15 ετών και η εκπαίδευσή τους ξεκινά ήδη από το Φεβρουάριο.
Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια τις γνώσεις τους στους κανονισμούς του αθλήματος, τη φυσική τους κατάσταση καθώς και διάφορα άλλα τεστ ετοιμότητας και καταλληλότητας για τους αγώνες.
Dress Code
Όλοι οι παίκτες επιβάλλεται να φορούν ολόλευκες ενδυμασίες. Αυτό αφορά τα πάντα: από ρούχα και παπούτσια μέχρι κάλτσες, επιδέσμους, περικάρπια και κορδέλες κτλ. Τα μόνα χρώματα που επιτρέπονται είναι μια ρίγα πάχους 1 εκατοστού στο μπροστινό μέρος της εμφάνισης, καθώς και το σήμα των χορηγών των αθλητών.
Κατά καιρούς έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις για αυτή την ενδυματολογική επιλογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του Roger Federer το 2013, όταν του απαγορεύτηκε να φορέσει τα παπούτσια του με τις πορτοκαλί σόλες επειδή αντέβαιναν στον ενδυματολογικό κανόνα.
Η μοναδική φορά που το All England Club γέμισε με χρώματα ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 όταν το αγώνισμα του τένις διεξαγόταν στα ιστορικά αυτά γήπεδα.
Το Royal Box
Το τουρνουά παρακολουθούν πλήθος από βασιλικές οικογένειες, αρχηγούς κρατών και VIPs, ύστερα από πρόσκληση του All England Club. Μια μακραίωνη παράδοση όριζε πως όλοι οι παίκτες κατά την είσοδο και την έξοδό τους από το γήπεδο, όφειλαν να κάνουν υπόκλιση μπροστά στο Royal Box. Αυτή η παράδοση άλλαξε το 2003, όταν ο πρόεδρος του κλαμπ – ο Δούκας του Κεντ- αποφάσισε ότι υπόκλιση θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον παρακολουθεί τον αγώνα η βασίλισσα Ελισάβετ ή ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος.
Το τρόπαιο
Το αυθεντικό τρόπαιο του τουρνουά σηκώνεται στον ουρανό του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της απονομής από τους νικητές, αλλά τελικά παίρνουν μαζί τους μια ρέπλικα, με μέγεθος τα 3 τέταρτα του αρχικού, όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα των προηγούμενων νικητών.
To αντίστοιχο τρόπαιο των γυναικών είναι ένας ασημένιος δίσκος, διακοσμημένος με μυθολογικά θέματα. Στο χείλος απεικονίζονται η θεά Μινέρβα και οι επτά τέχνες (γεωμετρία, αριθμητική, μουσική, ρητοτική, διαλεκτική, γραμματική, αστρονομία) και στη μέση η Σωφροσύνη.
Prize Money
Τα πρώτα χρηματικά έπαθλα απονεμήθηκαν το 1968, όταν το τουρνουά μετατράπηκε σε επαγγελματικό με συνολικά έπαθλα 26,150 λίρες. Τα έπαθλα των νικητών ανέρχονταν μόλις στις 2,000 λίρες για τους άνδρες και στις 750 λίρες για τις γυναίκες.
Με το πέρασμα των χρόνων και μετά από έντονες διαμαρτυρίες των ομοσπονδιών, τα χρηματικά έπαθλα αυξήθηκαν και από το 2007 και έπειτα, οι γυναίκες λαμβάνουν τα ίδια χρηματικά έπαθλα με τους άνδρες. Για τη φετινή διοργάνωση, τα συνολικά έπαθλα ανέρχονται σε 31,6 εκατομμύρια λίρες ενώ για τους νικητές των τουρνουά το αντίστοιχο ποσό ισούται με 2,2 εκατομμύρια λίρες (μια αύξηση 10% σε σχέση με το 2016).
Το διάσημο γεράκι
Ο Rufus είναι το περίφημο γεράκι που αναλαμβάνει τη φύλαξη των γηπέδων απομακρύνοντας τα περιστέρια από τον ευρύτερο χώρο. Διαθέτει λογαριασμούς στο Twitter και στο Facebook ενώ το 2012 μάλιστα, έπεσε και θύμα απαγωγής!
Τα γήπεδα
40 γήπεδα με γρασίδι εξυπηρετούν τις ανάγκες του τουρνουά, εκ των οποίων τα 18 προορίζονται για αγώνες και τα υπόλοιπα για προπονήσεις με συνολική χωρητικότητα 38,500 θεατών. Το κεντρικό court διαθέτει κλειστή οροφή για την περίπτωση βροχής ή περιορισμένης ορατότητας και απαιτούνται 10 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί το κλείσιμό της.
Το γρασίδι είναι πάντοτε φρεσκοκουρεμένο και ύψους μόλις 8mm.
Strawberries & Cream
Wimbledon και φράουλες πάνε πακέτο κάθε χρόνο! Το κλασικό σνακ του τουρνουά είναι οι φράουλες με κρέμα που συνοδεύονται συνήθως από σαμπάνια. Έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνονται περισσότεροι από 28 τόνοι φράουλες και 10.000 λίτρα κρέμας κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε 140.000 μερίδες, ενώ τα μπουκάλια σαμπάνιας ξεπερνούν τα 29.000!
Εισιτήρια
Μπορεί όλα σχεδόν να εξαντλούνται από την έναρξη της κυκλοφορίας τους στις αρχές του έτους, ωστόσο, το Wimbledon είναι το μοναδικό slam που σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις εισιτήριο ακόμη και την τελευταία στιγμή, αρκεί να περιμένεις στην ουρά όλη νύχτα!
Ρεκόρ και στατιστικά στοιχεία
Οι περισσότεροι τίτλοι στους άνδρες: 7
William Renshaw (πριν την Open Era – την εποχή δηλαδή που το τένις μετατράπηκε σε επαγγελματικό), Pete Sampras, Roger Federer
Οι περισσότεροι τίτλοι στις γυναίκες:
Helen Wills (πριν την Open Era): 8, Martina Navratilova: 9
Νικητής με τη χαμηλότερη κατάταξη: Goran Ivanisevic (125ος) – 2001
Νικήτρια με τη χαμηλότερη κατάταξη: Venus Williams (31η) – 2007
Νεότερος νικητής: Boris Becker – 17 ετών και 227 ημερών – 1985
Νεότερη νικήτρια: Martina Hingis το 1996 ήταν μόλις 15 ετών
Μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός ανδρών: Roger Federer vs Rafael Nadal – 4 ώρες και 48 λεπτά – 2008 (νικητής ο Ναδάλ σε ένα επικό ματς, χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών)
Μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι: John Isner vs Nicolas Mahut – 2010
Πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου 2010 για τον πρώτο γύρο του τουρνουά με τελικό νικητή τον Ίσνερ. Ένα παιχνίδι που διήρκησε συνολικά 3 μέρες, 11 ώρες και 5 λεπτά και 183 games, ενώ το τελευταίο σετ έληξε με επιμέρους σκορ 70-68 υπέρ του Ίσνερ!