Οι καλύτερες ταινίες του Τζακ Νίκολσον!

5 αξέχαστες ερμηνείες του αγαπημένου ηθοποιού Τζακ Νίκολσον.

Το «άτακτο», ταλαντούχο αγόρι του Χόλιγουντ, που ξεκίνησε ως «Easy rider», και κόλλησε το μικρόβιο της «τρέλας» μέσω του σινεμά έχει διανύσει άπειρα κινηματογραφικά χιλιόμετρα στο δρόμο της δόξας. Ας θυμηθούμε πέντε ξεχωριστές ερμηνείες-σταθμούς στην καριέρα του αγαπημένου Τζακ Νίκολσον.

1“Στη  φωλιά του Κούκου”(1975)

Το πολυβραβευμένο  αριστούργημα του Μίλος Φόρμαν που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ δεν μπορεί να λείπει απ’ την λίστα. Ένας μικροαπατεώνας ο McMurphy μεταφέρεται από τις φυλακές σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα καθώς οι αρμόδιες αρχές πιστεύουν ότι είναι ψυχοπαθής.

Η συνύπαρξη του ανυπότακτου McMurphy με τους άλλους τροφίμους θα είναι απρόβλεπτη και σουρρεαλιστική. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στους κανόνες, τα “πρέπει” της υποταγής σε ένα αυστηρό σύστημα και της ελευθερίας  της προσωπικότητας και της ανθρώπινης θέλησης.

Ο «επαναστατικός» Τζακ Νίκολσον ερμήνευσε με πάθος και ρεαλισμό έναν δύσκολο ήρωα που πήγε κόντρα στο ρεύμα ενός αποτυχημένου σωφρονισμού. Για χάρη του ρόλου του ο Τζακ επισκέφτηκε αρκετές φορές ψυχιατρικό κατάστημα για να μπεί στο πετσί του ρόλου.

2“Chinatown” (1974)

Το φίλμ νουάρ του Ρομάν Πολάνσκι που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών καθιέρωσε τον ανερχόμενο τότε Τζακ Νίκολσον στο κινηματογραφικό κόσμο.

Μια απλή φαινομενικά  υπόθεση μοιχείας για τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκίτις θα πάρει απρόσμενη τροπή, όταν θα εμπλακεί σε έναν ιστό μυστηρίου και συνομωσίας. Για το ρόλο του Γκίτις, ο οποίος γράφτηκε πάνω στα μέτρα του, ο Νίκολσον κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α΄ανδρικού Ρόλου.

3 “Η Λάμψη” (1980)

Here’s Johnny! 

Η χαρακτηριστική κλασική σκηνή με τον Τζακ και το ματωμένο τσεκούρι του που στοίχειωσε τη μεγάλη οθόνη αποτελεί αναμφίβολα μια  εμβληματική στιγμή  της καριέρας του.

Βασισμένη στο best -seller του μετρ του τρόμου Stephen King η “Λάμψη” αφέθηκε στα χέρια του αριστοτεχνικού  Στάνλει Κιούμπρικ και το αποτέλεσμα ήταν “τρομακτικά άψογο”.

Ο Τζακ υποδύεται τον Τζακ Τόρανς ένα συγγραφέα, που επιλέγει να απομονωθεί σε ένα ξενοδοχείο μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του προκειμένου να ολοκληρώσει το βιβλίο του.

Ο Τζακ Νίκολσον στα καλύτερά του, έγραψε ιστορία ως παρανοϊκός συγγραφέας σε μια κορυφαία ταινία τρόμου.

“Με τα γυαλιά ηλίου είμαι ο Τζακ Νίκολσον. Χωρίς αυτά είμαι χοντρός και εξηντάρης.”

4“Μπάτμαν” (1989)

Το 1989 ο Τίμ Μπάρτον επιστρατεύει τον Μαίκλ Κίτον, τον Τζακ Νίκολσον και την Κίμ Μπάσιντζερ για μια ηρωική περιπέτεια.

Ο Μπρους Γουέιν, ο μασκοφορόρος εκδικητής καλείται να αντιμετωπίσει τον παρανοικό Τζόκερ σε μια ανελέητη μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα της Gotham CityΟ “Μπάτμαν” γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και ένας από τους λόγους ήταν η ανεπανάληπτη ερμηνεία του Νίκολσον ως Τζόκερ, που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήταν φαν των κόμικς του Μπάτμαν από παιδί και ότι είχε εμμονή με το χαμόγελο του Τζόκερ. 

5“Καλύτερα δεν γίνεται” (1997)

Ένας μισάνθρωπος, ρατσιστής συγγραφέας που παλεύει με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έρχεται αντιμέτωπος με την αγάπη. Την συναντά στο πρόσωπο μιας καλόψυχης σερβιτόρας και του ασθματικού γιού της.

Μια τρυφερή δραματική κομεντί, που σε ψυχραίνει αρχικά με τη σκληρότητα του δύστροπου Μέλβιν και στη συνέχεια σε ζεσταίνει με τη γλυκύτητα που κρύβεται πίσω από την πέτρινη καρδιά του. Οι Τζακ Νίκολσον και Έλεν Χάντ σε εξαιρετικές ερμηνείες κέρδισαν τα όσκαρ Α’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Η αγάπη μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά κάποιες φορές.

ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
  • “Ο Πληροφοριοδότης”(2006)
  • “Ζήτημα Τιμής”(1992)
  • “Σχέσεις Στοργής”(1983)
  • “Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές”(1982)
  • “Πέντε εύκολα Κομμάτια”(1970)

Ο Τζακ Νίκολσον είχε δηλώσει ότι είναι ωραίο να γνωρίζεις την επιτυχία αλλά όχι να την επαναλαμβάνεις.

“Την πρώτη φορά που σου συμβαίνει την απολαμβάνεις αλλά μετά νιώθεις παγιδευμένος.”

Μετά από  σαράντα χρόνια καριέρας και με περισσότερες από 30 ταινίες στο ενεργητικό του, ο αντισυμβατικός ηθοποιός έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται “παγιδευμένος”.

 

 

Σχόλια