Μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία του hip-hop σκίζεται βίαια από το βιβλίο. Ο Prodigy των Mobb Deep άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 42 ετών.

Το να αποκτήσεις την ιδιότητα του θρύλου σε οποιοδήποτε είδος μουσικής, δεν είναι ούτε εύκολη υπόθεση, ούτε κάτι που διεκδικείς. Μερικοί άνθρωποι απλά γεννιούνται κάτω από ένα αστέρι, κλέβουν τη λάμψη του και τη κρατάνε για τον εαυτό τους μια ζωή, μέχρι να την επιστρέψουν όταν έρθει η ώρα του θανάτου τους. Δυστυχώς, η 20η Ιούνη του 2017, ήταν ημέρα του Prodigy των Mobb Deep να εκπληρώσει το χρέος του προς το άστρο του.

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που το δίδυμο των Mobb Deep έγραψε ιστορία με το The Infamous. Το rap στερέωμα, ήταν αναγκασμένο να υποκλιθεί στις παραγωγικές ικανότητες του Havoc, και στα κοφτά αλλά γλαφυρά verse του Prodigy.

Οι μουσικές δημιουργούσαν μία σκοτεινή ατμόσφαιρα, που ήταν το ιδανικό background για την αφήγηση της ζωής στο Queens των 90s. Συμμορίες, όπλα, ναρκωτικά και όλο το πακέτο που μπορεί εν έτη 2017 να ακούγεται κλισέ, το 1995 όμως ήτανε η ωμή πραγματικότητα.

Αυτό έκανε και τον Prodigy να ξεχωρίζει βέβαια: το πόσο ωμό ήτανε κάθε του κουπλέ, γεμίζοντας τον ακροατή με ανατριχίλα κλιμακωτά στίχο με στίχο. Μόλις 19 χρονών τότε κι όμως η αμεσότητα του λόγου του σε κόλλαγε στο τοίχο. Οι αναφορές στη βία πραγματοποιούνταν με τόση απάθεια που πραγματικά φοβίζανε. Η ανθρώπινη ζωή είναι εύθραυστη και ο Prodigy έχει το τρόπο του να στο υπενθυμίζει σε κάθε κομμάτι

Your crew is featherweight; my gunshots’ll make you levitate
I’m only 19, but my mind is older
When the things get for real, my warm heart turns cold
Another nigga deceased, another story gets told”

Shook Ones pt. II

If I’m out of town one of my crew’ll take care of ya
The world is ours and your team’s inferior
You wanna bust caps I get all up in your area
Kidnap your children make the situation scarier”

Eye for an eye

I’m fallin’ and I can’t turn back
Or maybe it’s the words from my man Killa Black
That I can’t say so it’s left a untold fact
Until my death, my goal’s to stay alive
Survival of the fit, only the strong survive”

Survival of the Fittest

Το The Infamous έγινε το ιερό δισκοπότηρο της gangsta rap σκηνής, της Νέας Υόρκης. Ήταν ένας από τους δίσκους που θέσανε τα θεμέλια για το σκληρό hip-hop της ανατολικής ακτής, και επηρεάζει νεαρούς rapper μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έκανε το όνομα των Mobb Deep να γραφτεί με χρυσά γράμματα, στο Hall of Fame της μουσικής αυτής. Τα επακόλουθα Hell on Earth και Murda Muzik, ήρθαν για να εδραιώσουν τη θέση τους στο χώρο και να αποδείξουν πως το συγκρότημα δεν ήταν φούσκα.

Η πορεία του Prodigy εκτός Mobb Deep, περιλαμβάνει solo δίσκους, κόντρες με διάφορους Mcs, και μία 3ετή φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή. Από τις προσωπικές του κυκλοφορίες, ξεχωρίζει το H.N.I.C. καθώς και το sequel του H.N.I.C. 2, αλλά και το μετα-φυλακόβιο Albert Einstein.

Δυστυχώς ο Prodigy αντιμετώπιζε εκ γενετής ιατρικό πρόβλημα, καθώς έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τη συναυλία των Mobb Deep στα πλαίσια του Art of rap tour, εισήχθη στο νοσοκομείο του Las Vegas όπου και απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών.

Τεράστιε P, θα σε θυμόμαστε για πάντα. Καλό ταξίδι.

I ain’t your average cat/Fuck rap, I’m tryna make cream, and that’s that”

Σχόλια