Οι πιο συγκλονιστικές αεροπορικές τραγωδίες προκλήθηκαν από ανθρώπινο λάθος.

Είναι γνωστό πως το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο για να ταξιδέψει κάποιος. Μόλις 7 πολύνεκρα ατυχήματα συμβαίνουν σε 1.000.000 πτήσεις, στατιστικά. Αυτά τα λίγα δυστυχήματα οφείλονται συνήθως σε ανθρώπινο λάθος. Η πιθανότητα για τους 3.000.000.000 επιβάτες ετησίως, να τους συμβεί ένα ατύχημα είναι μία στο εκατομμύριο.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε φορά που συμβαίνει ένα αεροπορικό δυστύχημα, ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίζεται και δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες τραγωδίες άφησαν εποχή. Για να μη σε τρομάξει αυτό το άρθρο θα πρέπει να αναφέρουμε πως, σήμερα οι πτήσεις είναι 25 φορές πιο ασφαλείς από τη δεκαετία του ’60-’70.

Ας δούμε, λοιπόν κάποιες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες του τελευταίου αιώνα.

1. 27 Μαρτιου 1977: Τενεριφη-Συγκρουση δυο Boeing 747

Στην Τενερίφη του 1977, κανένας δεν είχε φανταστεί πως θα συνέβαινε η πιο πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στα χρονικά. Κατά τη διάρκεια της ταχυδρόμησης στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Los Rodeos, δύο γιγαντιαία Boeing 747 συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Μία σειρά από ατυχή γεγονότα και η ασυνεννοησία των δύο Boeing οδήγησαν σ’ αυτό το ουσιαστικά τροχαίο δυστύχημα και στο θάνατο 583 ανθρώπων.

2. 12 Αυγουστου 1985: Ιαπωνια-Πτηση 123 Japan Airlines

Λίγο μετά την απογείωση του Boeing 747 της πτήσης 123 με προορισμό την Οσάκα, μία έκρηξη κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της ουράς του αεροπλάνου με αποτέλεσμα το Boeing να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς. Αυτή η παράλογη πορεία συνεχίστηκε μέχρις ότου τα καύσιμα να τελειώσουν και εν τέλη να συγκρουστεί σε μια δύσβατη πλαγιά στου όρους Takamagahara, 100 χιλιόμετρα από το Τόκιο. 520 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, οι οποίοι είχαν καταλάβει πως είχε έρθει το τέλος τους μέχρι τη συντριβή και πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους.

3. 1996: Ινδια-Συγκρουση αεροσκαφων εν πτησει

Ένα ανθρώπινο λάθος οφείλεται και για αυτή την τραγωδία. Η επιμονή του Καζάκου χειριστή της πτήσης 1907 της Air Kazachstan να πετά το αεροσκάφος του χαμηλότερα από την υπόδειξη του πύργου ελέγχου, είχε σαν αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του με αεροσκάφος της πτήσης 763 των Σαουδικών Αερογραμμών, επάνω από τη Haryana, στην Ινδία. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να χάσουν 349 άτομα τη ζωή τους, επιβάτες και πλήρωμα.

4. 3 Μαρτιου 1974: Παρισι-Συντριβη McDonnell Douglas DC-10 Turkish Airlines

Κατά τη διάρκεια την απογείωσης του το McDonnel Douglas DC-10, για ανεξήγητο λόγο, έχασε την πόρτα αποσκευών. Αυτό το γεγονός δημιούργησε πολλά προβλήματα στο αεροσκάφος και στην πτήση, με αποτέλεσμα τη συντριβή του στο δάσος Ερμενοβίλ, βορειοανατολικά του Παρισιού. Και τα 346 άτομα, που ήταν στο αεροσκάφος βρήκαν τραγικό και απρόσμενο θάνατο.

5. 17 Ιουλιου 2014: Πτηση ΜΗ17 Malaysia Airlines

To Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ, όταν χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους. Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ούτε το πόρισμα για το ποια ήταν η αιτία της συντριβής είναι ξεκάθαρο. Το γεγονός είναι ότι 298 άτομα, από τα οποία τα 80 ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη μοιραία αεροπορική τραγωδία.

6. 25 Μαϊου 1979: Ιλινοις-Πτηση 191

Η συντριβή της Πτήσης 191 των American Airlines πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην Αμερική, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η κακή συντήρηση και η απώλεια ενός κινητήρα συνέβαλαν στον θάνατο 271 επιβατών, καθώς και 2 ατόμων στο έδαφος. Το αεροσκάφος έχασε τον έλεγχο και έπεσε κοντά στο O’Hare International Airport στο Des Plaines του Ιλινόις.

7. 17 Ιουλιου 1996: Συντριβη της Πτησης TWA 800

Η πτήση της Trans World Airlines εξερράγη και έπεσε, το 1996, στον Ατλαντικό ωκεανό 12 λεπτά μετά την απογείωση της. Προορισμός του αεροσκάφους ήταν το Παρίσι ενώ πιθανή αιτία ήταν ένα βραχυκύκλωμα. Το αποτέλεσμα ήταν 230 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σ’ αυτό το μοιραίο δυστύχημα.

8. Οκτωβριος 1999: Πτηση 990 Egypt Air

Το Boeing 767 με δρομολόγιο Λος Άντζελες-Κάιρο συνετρίβη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συντριβή απέκλεισαν μηχανικές βλάβες ενώ κατηγορήθηκε ένας από τους πιλότους, ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί την αμερικανική υπηρεσία αερογραμμών που του είχε απαγορεύσει να πιλοτάρει εντός της χώρας. Αυτή η… εκδίκηση στοίχισε τη ζωή σε 217 ανθρώπους.

9. 1 Ιουνιου 2009: Πτηση Air France 447

Η διεθνής πτήση 447 απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Γκαλέο στο Ριο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, με προορισμό το Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και μαζί εξαφανίστηκαν και οι 228 επιβάτες του. Πιθανό αίτιο του ατυχήματος ήταν το πάγωμα των αισθητήρων ταχύτητας, καθώς το αεροσκάφος διερχόταν μέσα από καταιγίδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδήγησε τους πιλότους να αυξήσουν την ταχύτητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Οι περισσότεροι επιβάτες αγνοούνται μέχρι σήμερα ενώ εκτιμήθηκε πως δεν επέζησε κανείς.

10. 14 Αυγουστου 2005: Πτηση 522 Helios

Το 2005 ένα Boeing των Κυπριακών αερογραμμών Helios συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής. Τα αίτια φαίνεται να κατηγορούν του πιλότους αλλά και στελέχη της εταιρίας.  Το αεροσκάφος είχε ιστορικό προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού. Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πτώση από αυτήν μόνο την βλάβη και για ποιον λόγο δεν μπόρεσε ο κυβερνήτης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατεβαίνοντας σε χαμηλό ύψος, όπως και γιατί δεν βρισκόταν στην θέση του. 115 άτομα και 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις πιο πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες.

Σχόλια