Για όλους εσάς που σας ιντριγκάρει η αμφισβήτηση των κατεστημένων, πόσο μάλλον της γενικότερης πίστης σε ένα Θεό, τα βιβλία αυτά θα σας συναρπάσουν…
Είναι και κάτι βιβλία που σε κάνουν να ξανασκεφτείς τα πάντα, να αμφισβητήσεις γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα στον κόσμο.
Έτσι φαίνεται αν είναι καλό το βιβλίο. Αν σε έβαλε στην διαδικασία να αμφισβητήσεις πράγματα για τα οποία ήσουν σίγουρος/η, προσφέροντας σου ταυτόχρονα εναλλακτικές θεωρίες για την προσέγγιση της καθημερινότητας, τότε έχει σίγουρα πετύχει τον σκοπό του!
Μια κατηγορία τέτοιων βιβλίων είναι και αυτά που αμφισβητούν την θρησκεία. Προβάλλουν μια διαφορετική, ίσως και κρυφή όψη της ή μας ταΐζουν με τις άκρως διασκεδαστικές έως σοκαριστικές θεωρίες συνομωσίας.
1. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι – Dan Brown
Όποιος έχει δει την ταινία θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια περίπλοκη ιστορία γεμάτη ενδιαφέρουσες θεωρίες συνομωσίες που κρατάνε τον θεατή σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.
Όποιος, όμως, ξέρει ότι τα βιβλία σε κρατάνε ακόμα περισσότερο σε εγρήγορση, θα σκεφτεί και περισσότερο το πόρισμα και το νόημα της ιστορίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εξιχνιάζει την υπόθεση του φόνου του εφόρου του μουσείου του Λούβρου. Με την ανακάλυψη ότι στον φόνο εμπλέκονται μυστικές θρησκευτικές οργανώσεις, καθ’όλη τη διάρκεια εξέλιξης της πλοκής θέτονται ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Ιησού.
Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύονται κάποιες αλήθειες οι οποίες έχουν ως στόχο των προβληματισμό των αναγνωστών. Με την αναφορά στα απόκρυφα Ευαγγέλια, ο συγγραφέας προσπαθεί να καταδείξει την αυθεντικότητα ή μη των όσων πιστεύουμε αλλά και τα πραγματικά κίνητρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι η ταινία, αλλά όχι το βιβλίο, απαγορεύτηκε στην Ιταλία, τη Σερβία, την Αρμενία και τη Ρωσία, μετά από διαμαρτυρίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κατηγορίες ότι προσβάλλεται η χριστιανική πίστη.
2. Οι Στηλοβάτες της Γης – Ken Follett
Ο Ken Follett έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει στον Θεό. Παρόλα αυτά, δεν είναι περίεργο που αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την κατασκευή μιας εκκλησίας;
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό χωριό, στο οποίο ένας μοναχός έχει ένα όραμα για την κατασκευή μιας μεγάλης καθεδρικής εκκλησίας. Η κατασκευή της αποδείκνυεται ότι είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και εξελίξεις οι οποίες δυσκολεύουν απίστευτα την προσπάθεια των πρωταγωνιστών να πετύχουν τον στόχο τους.
Ο συγγραφέας επιλέγει να σταθεί περισσότερο στις δυσκολίες κατασκευής τέτοιων εγχειρημάτων εκείνης της εποχής αλλά και στις δυσκολίες που έθετε η ίδια η εκκλησία και η στενή ιδεολογία που προάσπιζαν. Η ίδια η θρησκεία δεν κριτικάρεται τόσο πολύ, παρά τις απόψεις του συγγραφέα, όσο κριτικάρεται ο θεσμός της εκκλησίας και η μη συμβάδιση ιδεολογίας και πράξεων στη μεσαιωνική εποχή.
3. Το Όνομα του Ρόδου – Umberto Eco
Το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, μας μεταφέρει σε ένα μοναστήρι των Βενεδικτίνων, στο οποίο, με λίγα λόγια, γίνεται…χαμός. Από φόνους και παράνομες σχέσεις μεταξύ μοναχών, μέχρι την Ιερά Εξέταση και το κυνήγι των αιρετικών του 14ου αιώνα.
Ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο και σίγουρα δεν προετοιμάζει τον αναγνώστη για την περιγραφή κάποιων «περίεργων» γεγονότων. Το συμπέρασμα είναι ότι με το πέρας της ανάγνωσης του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ξανασκεφτεί την νομιμοποίηση της εκκλησίας εκείνη την εποχή αλλά και θα τον οδηγήσει να γίνει συνένοχος στην ιστορία, κάνοντας τον να του «φανεί ευχάριστη η συμφωνία με τον διάβολο», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Έκο.
«Γεγονός είναι ότι καθένας έχει τη δική του, συνήθως φθαρμένη, εντύπωση για το Μεσαίωνα. Μόνον εμείς, οι καλόγεροι της εποχής εκείνης, ξέρουμε την αλήθεια, αν όμως την πούμε, μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει στην πυρά» (Επιμύθιο, σελ.72-73).
4. The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ – Philip Pullman
Στο πίσως μέρος του βιβλίου αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η φράση: “This is a story”. Και αυτό μάλλον γιατί ο συγγραφέας εξιστορεί μια τελείως διαφορετική εκδοχή για την ταυτότητα του Ιησού και το πώς εξελίχθηκε η ιστορία.
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι η Μαρία γέννησε στην πραγματικότητα δίδυμα: τον Ιησού, ένα γενναιόδωρο παιδί με χαρίσματα τα οποία κατάφεραν να αλλάξουν τις απόψεις για τη συμβατική τότε θρησκεία, και τον «Χριστό», τον αδύναμο και εγωιστή αδερφό. Λέγεται ότι ουσιαστικά το πρόσωπο του «Χριστού» υποκρύπτει τον Ιούδα. Αυτή η κρυφή μορφή «κλέβει» την ταυτότητα του Ιησού και σκηνοθετεί τον θάνατο του αδερφού του για να μπορέσει να «ξαναγυρίσει» στη ζωή ως ο «Ιησούς».
Με αυτό του το βιβλίο, ο Philip Pullman, καταδεικνύει την παθιασμένη κριτική του για το διεφθαρμένο σύστημα της εκκλησίας και σίγουρα κάνει τον αναγνώστη να επεξεργαστεί παραπάνω τις διάφορες αλληγορίες που εμπεριέχονται στο μυθιστόρημα.
5. Η Χρονιά της Πλημμύρας – Margaret Atwood
Ένα διαφορετικό δυστοπικό μυθιστόρημα το οποίο αφηγείται την ιστορία των δύο πρωταγωνιστών οι οποίοι ενώνονται μέσα από ένα θρησκευτικό δόγμα επονομαζόμενο «Οι Κηπουροί του Θεού». Η θρησκευτική αυτή ομάδα αναμένει τον ερχομό μιας πλημμύρας χωρίς νερό, η οποία θα αφανίσει το ανθρώπινo είδος. Η Γη, με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρει να θεραπεύσει τον εαυτό της από την ανισορροπία και την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι στο περιβάλλον.
Σας θυμίζει κάτι;
Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να κάνουν τη Γη και πάλι αντάξια του οράματος του Θεού, σε μια εποχή που οι «διαβολικές», για αυτούς, εταιρείες ελέγχουν και καταστρέφουν τα πάντα.
Προφανώς, το γεγονός ότι η συγγραφέας παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που προασπίζει η Εκκλησία, είναι από μόνο του σημείο αντιπαράθεσης. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κάνει τον αναγνώστη να αναθεωρήσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και ως προς τη θρησκεία και τις ρίζες της αλλά και ως προς το περιβάλλον και τα προβλήματα του.
Άσχετα με την πίστη ή μη του καθενός σε οποιαδήποτε θρησκεία και Θεό, τα βιβλία αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να δούμε διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο της πίστης.
Καλή ανάγνωση!