Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για 5 από τους πιο παράξενους πλανήτες του διαστήματος!
Το ταξίδι μας στο απέραντο του διαστήματος συνεχίζεται αγαπητέ αναγνώστη/τρια και αυτή την φορά ο Πολέμαρχος, έφτασε μέχρι και 12.400 έτη φωτός μακριά για πάρτι σου, προκειμένου να διερευνήσει και να συλλέξει πληροφορίες για μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς και παράξενους πλανήτες του Σύμπαντος.
Σας παραθέτουμε 5 από αυτούς:
Gliese 436b
Aνακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2004 με την μέθοδο της ακτινικής (προσποιήσου και εσύ μαζί μου ότι κατάλαβες τι σημαίνει ακτινική) ταχύτητας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πλανήτη από πάγο που περιβάλλεται από φωτιά (πράγματι, σαν γκόμενα ακούγεται)… Η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει μέχρι τους 436 βαθμούς Κελσίου, όμως η υδάτινη επιφάνεια του δεν εξατμίζεται και αυτό λόγω της βαρύτητας του πλανήτη, η οποία ασκεί τέτοια έλξη στα μόρια του νερού, αναγκάζοντας τα να σχηματίσουν ένα μοναδικό φαινόμενο γνωστό ως ”Καυτός Πάγος”…
ΗD 189733b
Bρίσκεται 63 έτη φωτός μακριά από την Γη. Πρόκειται για έναν μεγάλο πλανήτη που παρά το μπλε του χρώμα, η θερμοκρασία του αγγίζει τους 1000 βαθμούς Κελσίου. Στην ατμόσφαιρα του υπάρχουν σωματίδια πυριτίου, τα οποία κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τις τεράστιες θερμοκρασίες του πλανήτη μετατρέπονται σε γυαλί. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι όταν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στον HD 189733b δημιουργούν μια καταρρακτώδη βροχή από γυαλιά σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 6500km/h. Ναι-ναι θα προτιμούσες να σου γκρινιάζει 3 χρόνια συνεχόμενα η γυναίκα σου, παρά να σε πιάσει μπόρα στον εν λόγω πλανήτη 😛
PSR B1620-26b
Είναι ο αρχαιότερος πλανήτης που ανακαλύφθηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται πως η ηλικία του φτάνει τα 12,7 δισεκατομμύρια έτη για αυτό άλλωστε και του έχουνε δοθεί παρατσούκλια όπως ”Μαθουσάλας” και ”ο πλανήτης της Γένεσης” (εγώ τον αποκαλώ απλά Μητσοτάκη). Οι ερευνητές της ΝASA πιστεύουν πως ανήκει σε έναν αρχαίο κόσμο πλανητών και πως η θέση που κατέχει αυτή την στιγμή στο διάστημα (12.400 έτη φωτός μακριά από την Γη) δεν είναι η αρχική του (ταξιδιάρα ψυχή).
Gliese 581c
O συγκεκριμένος πλανήτης έχει δικό του πλανητικό σύστημα και είναι διπολικός. Έχει υπολογιστεί πως το ημισφαίριο που βλέπει στο κοντινό αστέρι και φωτίζεται από αυτό, έχει μόνο μέρα και απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το αντίστοιχο ημισφαίριο που δεν βλέπει στο κοντινό αστέρι έχει μόνο νύχτα και απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες. Το ιδιαίτερο του Gliese 581c είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες το σημείο που ενώνονται τα 2 ημισφαίρια θεωρείται κατοικήσιμο, καθώς οι τοπικές θερμοκρασίες του επιτρέπουν την παρουσία νερού.
Έχουμε να κάνουμε με έναν πλανήτη λοιπόν, με τις ιδιότητες του Γιν και του Γιανγκ.
J1407-b
Οι ερευνητές της ΝASA ανακάλυψαν τον J1407-b το 2012 και το ιδιαίτερο που έχει δεν έχει να κάνει με τον πλανήτη, αλλά με το σύστημα δακτυλίων που είναι γύρω από αυτόν, το οποίο έχει μια εξωτερική ακτίνα 90.000.000 km (πόσες ζωές να θέλει άραγε η Λάουρα για να τα διανύσει), περίπου 640 φορές μεγαλύτερη από τα δαχτυλίδια του Κρόνου.
Να περνάτε καλά και να προσέχετε. Keep Good!