Το Φαρμακείον Εκστρατείας του Μάνου Ελευθερίου είναι ένα μυθιστόρημα, που δεν ακολουθεί τη δομή, τους «κανόνες» και τις τεχνικές των συνηθισμένων μυθιστορημάτων.

Ένας ηλικιωμένος συγγραφέας, που διαισθάνεται το τέλος του, ξαναγυρίζει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Με πολλά τραύματα και με μια τρύπα στη καρδιά, παρασέρνεται από τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις σχέσεις και τις φιγούρες της παιδικής του ηλικίας. Αναπολεί μια Ελλάδα που χάνεται, αν δεν έχει ήδη χαθεί. Καταγράφει παραστατικά την εφιαλτική επαρχία με τ’ ακονισμένα δόντια της.

Ο 77χρονος συγγραφέας Ηλ είναι ένας ακόμα από αυτούς, που πάσχουν από αναμνήσεις και μοναξιά. Αλλά σε αυτή την ηλικία, οι ασθένειες αυτές είναι σε προχωρημένο στάδιο. Μπορούν να είναι βασανίστηκες και επώδυνες και χρειάζεται να βρεις ένα φάρμακο για αυτές. Η περιπλάνηση στη γενέτειρα του αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. Στο να βρει ένα φάρμακο για τη μοναξιά και τις αναμνήσεις.

Το Φαρμακείον Εκστρατείας είναι ένα μυθιστόρημα ελαφρώς σουρεαλιστικό. Μια χειμαρρώδης αφήγηση. Ποιητική και άχρονη, που σε μερικά σημεία φλερτάρει με το παραλήρημα.

Και πώς να μην φλερτάρει με το παραλήρημα; Οι αναμνήσεις δεν έχουν τάξη. Δεν έχουν λογική σειρά. Έτσι, και αυτό το μυθιστόρημα έχει χαλαρή δομή και αποτελείται από κουβέντες, μονολόγους και αφηγήσεις ανθρώπων, που ίσως πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες.

Ένας κηπουρός και φύλακας του νεκροταφείου μιας απροσδιόριστης πόλης, όπου θάβονται οι έρωτες σε άδεια φέρετρα. Τα κατεβάζουν στους τάφους με όσα θυμίζουν το ανεκπλήρωτο και το μάταιο του έρωτα. Μαζί και μια μοναχική ηλικιωμένη ζωγράφος, η Μαρουσώ μονολογούν και γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου φωνές, αλήθειες, φαντασίες, παραστατικές εικόνες και καθημερινές φιγούρες.

 

Λιγα λογια για τον Μανο Ελευθεριου

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε  12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη. Είναι ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία «Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία». Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του «O καιρός των χρυσανθέμων».

Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Το 2013 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου του.

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό του Frapress.gr και κερδίστε το βιβλίο “Το Φαρμακείον Εκστρατείας

Οι διαδικασίες είναι συνολικά 3.

1.Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.

2.Κάντε σχόλιο κάτω από το άρθρο.

3.Κάντε tag κάτω από την δημοσίευση του άρθρου στο Facebook τουλάχιστον ένα άτομο.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 07/05/2017

Οι νικητές θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής στο official facebook fanpage του Frapress.gr.

Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Σχόλια