Η Φωκίωνος Νέγρη αναβιώνει με την συμβολή όλων.

Η Φωκίωνος Νέγρη, ονομασμένη έτσι προς τιμήν του Φ. Νέγρη, Αθηναίου πολιτικού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, ήταν για δεκαετίες το Νο1 στέκι της αφρόκρεμας όλης της Αττικής.

Ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άνθρωποι των γραμμάτων, όλοι πήγαιναν εκεί. Η περιοχή έζησε μαγικά 50’s, 60’s, 70’s, όντας το επίκεντρο της διασκέδασης και τα ιστορικά μαγαζιά της τα επισκέπτονταν διασημότητες όπως: η Σοφία Βέμπο, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού. Oι θρύλοι του ποδοσφαίρου Αντωνιάδης και Δομάζος και χίλιοι δύο ακόμα σταρ των εποχών αυτών.

Στην πλατεία αυτή βρισκόταν η Quinta, ένα από τα πρώτα νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας. Tο Top Hat, ένα από τα πρώτα Rock club, και η περίφημη “Θράκα” το πιο hot, για πολλά συναπτά έτη, εστιατόριο της Αθήνας!

Στην περιοχή παραμένει εν ενεργεία το “Select” με το διαβόητο παγωτό του “Σικάγο”.

Η αίγλη της Φωκίωνος κράτησε μέχρι και τα 80’s, έπειτα ξέπεσε. Η μόδα άλλαξε. Η περιοχή έπεσε κάπως απότομα. Η ευκατάστατη κοινωνία της περιοχής αναζήτησε νέα στέκια και κάπως, έτσι η άλλοτε υπερglam γωνία, ερήμωσε. Τα 90’s και 00’s η πλατεία και τα πτέριξ έμοιαζαν με σκιά του παλαιού καλού εαυτού τους.

Τώρα, όμως ένας νέος αέρας ξαναπνέει προς τα εκεί. Ο Δήμος και οι μαγαζάτορες κινούνται αναλόγως και όλοι μοιάζουν αποφασισμένοι να φέρουν πίσω την μαγεία της περιοχής.

Ένας από τους μαγαζάτορες που πιστεύει και επιμένει στην περιοχή αυτή είναι ο Χαράλαμπος Σιώκος.

Ο Χαράλαμπος, γεννηθείς το ’93, “έτρεχε”- μαζί με τον επί χρόνια στον χώρο των μαγαζιών πατέρα του- το Ύρια στο Θησείο. Μόλις όμως τους δόθηκε η ευκαιρία για να μεταπηδήσουν στην Κυψέλη και την Φωκίωνος δεν χάσανε λεπτό.

Ο πατέρας μου είναι ουσιαστικά Κυψελιώτης. Έχει προλάβει την περιοχή όταν ακόμα ήταν στις δόξες της. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση μας εδώ. Βέβαια και σαν επιχειρηματίες είδαμε πράγματα, που μας έκαναν να πιστέψουμε πως η περιοχή αυτή θα επανακάμψει. Για να φτάσει βέβαια τα περασμένα μεγαλεία της, θα περάσει αρκετός καιρός. Τα σημάδια, όμως είναι θετικά και εμείς ήρθαμε εδώ για να μείνουμε και να επιμείνουμε.”

– Πότε φέρατε το μαγαζί εδώ;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω, ότι μπορεί να κρατήσαμε το όνομα, γιατί το αγαπάμε πολύ (Ύρια ήταν και ένα μαγαζί, που άνθιζε την εποχή που έβγαινε ο Σιώκος Snr στην περιοχή), αλλά το μαγαζί αυτό δεν έχει σχέση με το προηγούμενο. Πριν ήμασταν κυρίως ουζερί, τώρα είμαστε καφέ-ποτό.

Το Ύρια ήρθε εδώ πέρυσι τον Απρίλη και ειδικά τον πρώτο καιρό μας έδωσε ενδείξεις ότι η περιοχή και ο κόσμος θέλει ποιοτική διασκέδαση. Τους πρώτους μήνες πηγαίναμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο.

Όταν ανοίγει ο καιρός, αλλάζει εντελώς το σκηνικό. Όλοι παίρνουν τα σκυλάκια τους και βγαίνουν βόλτα στην πλατεία. Ο Δήμος κάνει όμορφες κινησούλες: συναυλίες, Bazaar, σινεμά για παιδιά, και άλλα πολλά ωραία δρώμενα και το βράδυ όλοι θέλουν να απολαύσουν το ποτάκι τους με καλή μουσική.”

“Ο Χειμώνας, δυστυχώς ήταν κάπως πιο δύσκολος, τα νέα μέτρα δεν διευκόλυναν κανέναν, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα νέο παιδί το cocktail bar του. Εμείς όμως ήρθαμε για να μείνουμε και τώρα είναι η εποχή, που το απολαμβάνουμε, το ίδιο και ο κόσμος.”

“Ο κόσμος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ενός μαγαζιού.”

 

“Όσο και να προσπαθεί ένας μαγαζάτορας, αν ο κόσμος της περιοχής δεν μπορεί να βγει και να διασκεδάσει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Βέβαια, τελευταία και επειδή συνομιλώ με τους πελάτες μας  αλλά και με τους γύρω επιχειρηματίες, παρατηρείται μια αλλαγή θετική.”

“Πουλήθηκαν σπίτια στις γύρω περιοχές, που ήταν για χρόνια με πωλητήριο. Άρχισαν να ξαναβγαίνουν στην περιοχή ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι. Η γειτονιά πάει να επανέλθει και εμείς το χαιρόμαστε αφάνταστα γι’ αυτό, γιατί πέραν της επιχειρηματικές πλευράς, αγαπάμε όντως την Κυψέλη και θέλουμε να την δούμε στο επίκεντρο.”

Το μαγαζί του Χαράλαμπου, κινείται σε Vintage στυλ. Προσφέρει ποιότητα σε καφέ και ποτό και έχει πάντα καλές μουσικές. Στα συν του έχει το αξιαγάπητο advantage ότι είναι Pet Friendly.

“Γενικά η περιοχή είναι ό,τι πρέπει για βόλτα με τον σκύλο σου. Aρκεί φυσικά να είσαι και εσύ προσεκτικός, να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του, κτλ.  Δεν είναι όλα τα μαγαζιά ανεκτικά στο θέμα ζώου. Εμείς, όμως επειδή τα αγαπάμε εννοείται πως τα επιτρέπουμε.”

-Ποιά είναι τα αγαπημένα event, που κάνει το Ύρια;

 Μας αρέσει πολύ και παίζει συχνά ο Σίμος Κοκαβέσης και λατρεύουμε τις funky-swing “3 Χάριτες”. Μέσα στον Μάιο θα φέρουμε αρκετά live, από τα οποία, για την ώρα ξεχωρίζουν: η Ζανέτ Καπούγια, οι Laou Laou και oι Loners.

Επισκεφθείτε την Φωκίωνος για ηλιόλουστη βόλτα, ή smooth ποτάκι μετά όμορφης παρέας και κάντε like στην σελίδα: YRIA για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα events του Ύρια.

~Ευχαριστούμε τον Βασίλη Ζάκκα για τις πάντα υπέροχες φωτογραφίες του.~

Σχόλια