5 άκρως ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές επιλογές για να σας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές του Πάσχα.

Οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν. Οι σχολές σιγά-σιγά θα κλείσουν ή έχουν ήδη κλείσει κι οι περισσότεροι από εμάς τους φοιτητές θα επιστρέψουμε για κάποιες μέρες στο πατρικό μας σπίτι. Κάποιοι από εμάς ίσως ξεκινήσουν διάβασμα (υπάρχουν και τέτοιοι) για την εξεταστική -που αν και ακόμη φαντάζει κάπως μακρινή- κάποια στιγμή θα έρθει, μα οι περισσότεροι νομίζω θα αφιερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της μέρας μας σε βόλτες, καφέδες και ποτά, με πρώην συμμαθητές και φίλους κολλητούς.

Σίγουρα όμως, μέσα στις τόσες ημέρες των διακοπών θα υπάρξουν κι αρκετές αδέσμευτες ώρες. Ώρες πραγματικά ελεύθερες, που θα περιδιαβαίνουμε απλά σε ανούσιους διαδικτυακούς χώρους και θα ξαπλώνουμε κοιτώντας με βλέμμα κενό το ταβάνι του δωματίου μας…

Ώρες που θα μπορούσαν κάλλιστα να καταναλωθούν με τρόπο εποικοδομητικό, τρόπο άκρως ψυχαγωγικό και διδακτικό συνάμα!

Κι ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος φυσικά από την ανάγνωση λογοτεχνίας!
Το άρθρο αυτό λοιπόν, γράφτηκε με στόχο να προτείνει σε όσους το διαβάσουν φοιτητές και μη -μιας και λίγες μέρες διακοπών θα τις απολαύσουν σίγουρα κι αρκετοί εργαζόμενοι- κάποια δικά μου αγαπημένα λογοτεχνικά αναγνώσματα-μυθιστορήματα που νομίζω ότι διαθέτουν όλα τα «φόντα» για να σας παρασύρουν και εσάς μέσα απ’ τις λέξεις τους σε ένα συναρπαστικό, αλησμόνητο αναγνωστικό ταξίδι.

Ας αρχίσει λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση:

5. Τρεις μέρες, μια ζωή – Πιέρ Λεμέτρ

Ο Γάλλος συγγραφέας Πιερ Λεμέτρ είναι κυρίως γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, για τα οποία έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ωστόσο, σε αυτό του το λογοτεχνικό πόνημα, ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα αλλιώτικο ζήτημα, το οποίο αποτελεί και τον κεντρικό άξονα του βιβλίου του. Συγκεκριμένα, ο Λεμέτρ  επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα:

«Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να ξεφύγει απ’ το παρελθόν του;
Να ξεφύγει από τις Ερινύες, τις ενοχές και την αφυπνισμένη του συνείδηση για πράξεις παρελθοντικές που τον στοίχειωσαν;»
Ο αναγνώστης στις πρώτες σελίδες του έργου γίνεται κοινωνός μιας φρικαλέας στιγμής, ένος φόνου, που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή του μικρού πρωταγωνιστή, του Αντουάν, ο οποίος θα κληθεί να περάσει το υπόλοιπο αυτής, ζώντας με την αγωνία και τον φόβο πως κάποια μέρα η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα θα αναδυθεί στο φως.

Ο συγγραφέας μέσα από ένα σύνολο συμπτώσεων και αναπάντεχων γεγονότων περιπαίζει πρωταγωνιστή και  αναγνώστη, οι οποίοι λυγίζουν απ’ αυτό το βαρύ κι ανομολόγητο φορτίο και αποζητούν τη λύτρωση με κάθε τρόπο…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.


4. Υγρή Πόλη – Φωτεινή Ναούμ

Με σκηνικό την βροχερή πόλη της Κομοτηνής του παρελθόντος, μία πόλη πολυπρόσωπη, όπου ο αναγνώστης θα συναντήσει τη Δύση και την Ανατολή, τους Έλληνες και τους Τούρκους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να συνυπάρχουν αρμονικά κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό, η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ πλάθει μία εξαιρετικά αληθοφανή κοινωνική ιστορία με ήρωες απόλυτα σάρκινους!

Ο αναγνώστης θα συναντήσει μέσα στις σελίδες του έργου μία πόλη που λιμνάζει εγκλωβισμένη στο «φαίνεσθαι», με τους ανθρώπους της να «ζουν» αιχμάλωτοι των κοινωνικών και θρησκευτικών «πρέπει»…
Τι γίνεται όμως, όταν μέσα τους αρχίζει να ανθίζει το παρορμητικό συναίσθημα του έρωτα;
Θα καταφέρει άραγε το ανεπιτήδευτο κι αυθόρμητο αυτό συναίσθημα να σπάσει τα δεσμά του καθωσπρεπισμού και να απελευθερώσει τους μυθιστορηματικούς ήρωες από μια ζωή μονότονη, ζωή άγευστη, δίχως ουσία;


Ένα μυθιστόρημα που γοητεύει για την αισθησιακή του ατμόσφαιρα, εξαιρετικά δοσμένο απ’ τη μελαγχολική πένα της συγγραφέως, η οποία έρχεται μέσα απ’ τις σελίδες του νέου της βιβλίου να ταξιδέψει πρωτίστως, μα και να προβληματίσει το αναγνωστικό κοινό!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.


3. Το Σχέδιο – Κατερίνα Μαλακατέ

Το Σχέδιο της συγγραφέως Κατερίνας Μαλακατέ αποτελεί ένα σύγχρονο δυστοπικό μυθιστόρημα, η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται ταυτόχρονα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Ο αναγνώστης συναντά μία εφιαλτική ελληνική κοινωνία, όπου αγαθά όπως το πόσιμο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένα. Τα τρόφιμα ελάχιστα και φυσικά τα χρήματα ανύπαρκτα.

Μία κοινωνία όπου η εξουσία βρίσκεται συγκεντρωμένη στα χέρια ενός άγνωστου Κυβερνήτη που επιβάλλει αυθαίρετα τις απόψεις του κι οι πολίτες τις δέχονται ολοκληρωτικά και υποτάσσονται στο πολιτικό αυτό μοντέλο διακυβέρνησης που ασκείται, ώστε να καταφέρουν να αποκομίσουν τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, μέσα απ’ τις σελίδες του οποίου, η συγγραφέας του προσπαθεί και πετυχαίνει να αποδομίσει σε απόλυτο βαθμό την άνετη καθημερινότητα μας, εκείνη του βολέματος και παράλληλα να τροφοδοτήσει τον αναγνώστη με μια πλειάδα σκέψεων και προβληματισμών σχετικά με τις ευθύνες της ιδιότητας του ως πολίτη αυτής της χώρας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μελάνι.


2. Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν – Φλάννερυ Ο’ Κόννορ

Το «Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» αποτελεί το 2ο και τελευταίο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Φλάννερυ Ο’Κόννορ. Πρόκειται για ένα έντονα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ. Η συγγραφέας μέσα απ’ τις σελίδες του μας αφηγείται την ιστορία του νεαρού Φράνσις Μάριον Ταργουότερ, ο οποίος μεγαλώνει με τον προφήτη θείο του, Μέισον Ταργούοτερ, σε ένα ερημικό δάσος του Τενεσί.

Ωστόσο, κάποια στιγμή ο Μέισον πεθαίνει και ο νεαρός Ταργούοτερ θα αναζητήσει την βοήθεια του ορθολογιστή θείου του, του Ρέιμπερ, που ζει στην πόλη με τον άρρωστο γιο του και εργάζεται ως δάσκαλος.

Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι ο αναγνώστης θα προβληματιστεί σφόδρα μιας κι η συγγραφέας δημιουργεί ένα εκρηκτικό δίπολο ανάμεσα στη θρησκεία και τον ορθολογισμό.
Ένα δίπολο που λαμβάνει σάρκα και οστά μέσω των σκέψεων του πρωταγωνιστή, που αφορούν την ανάγκη του για την αναζήτηση και εύρεση της αλήθειας σχετικά με τη λογική και πραγματολογική σκέψη που δίνει μία διαφορετική εξήγηση σε πράγματα της καθημερινότητας και γενικότερα της ζωής, η οποία  έρχεται σε αντίθεση με τις χριστιανικές αξίες, τα ιδεώδη και τη θρησκευτική αγωγή, βάσει των οποίων γαλουχήθηκε ο Φράνσις, με σκοπό να γίνει μελλοντικά κι αυτός ένας προφήτης και να εκπληρώσει κάποιες απ’ τις τελευταίες επιθυμίες του προφήτη θείου του…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντίποδες.


1. Έθιμα Ταφής – Hannah Kent

Τα «Έθιμα Ταφής» αποτελούν το 1ο μυθιστόρημα της Αυστραλιανής συγγραφέως Hannah Kent, που στην χώρα μας κυκλοφορεί σε μετάφραση της κα Μαρίας Αγγελίδου.
Πρόκειται για ένα μυθιστορημα με το τέλος του να δηλώνεται ευθαρσώς από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ωστόσο, η συγγραφέας του πλέκει μία τόσο ενδιαφέρουσα πλοκή που η ανάγκη για να φτάσει κάνεις σε αυτό γίνεται επιτακτική! Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης ανοίγοντας αυτό το βιβλίο μεταφέρεται στην άγνωστη για πολλούς Ισλανδία του 19ου αιώνα, όπου παρακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα των φτωχών οικογενειών της περιοχής.

Έθιμα Ταφής: ένα βιβλίο που αξίζει να “πέσει” στα χέρια σας

Μέσα από την άκρως εικονοπλαστική και λυρική γραφή της η συγγραφέας καθιστά κάθε αναγνώστη κοινωνό της νοοτροπίας, του τρόπου ζωής και σκέψης αυτών των ανθρώπων, ενώ παράλληλα τον φέρνει σε επαφή με τα ήθη της εποχής, τα στερεότυπα και κάποιες προκαταλήψεις, όπως η άποψη για τους πρακτικούς θεραπευτές/γιατρούς, στο πρόσωπο των οποίων πολλοί συναντούσαν άλλοτε μάγους, κι άλλοτε τον ίδιο τον Σατανά.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου αποτελεί η Άγκνες  Μάγκνουσντότιρ, η οποία κατηγορείται για τους φόνους των Νάταν Κέτιλσον και Πέτουρ Γιόνσον, που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 13ης προς το ξημέρωμα της 14ης ημέρας του Μαρτίου, το 1828, και καταδικάζεται σε θάνατο…

Έτσι, ο αναγνώστης παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες ζωής της Άγκνες, που φιλοξενείται στο αγρόκτημα της οικογένειας του Γιον και της Μαργκρέτ  Γιόνσον, που ζουν με τις δυο τους κόρες στο Κορνσάου. Η μεταφορά λοιπόν, της Άγκνες εκεί, ύστερα από απόφαση του Νομαρχιακού Επιτρόπου Μπγιορν Μπλόνταλ θα τσαλακώσει την γαλήνια, ρουτινιασμένη και δύσκολη ταυτόχρονα καθημερινότητα της οικογένειας Γιόνσον, η οποία θα υποδεχτεί την κατηγορούμενη με μεγάλη καχυποψία…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.


Αυτές ήταν οι λογοτεχνικές μου επιλογές βάσει των δικών μου τουλάχιστον «αναγνωστικών γούστων». Αν λοιπόν, επιλέξετε να ταξίδεψετε με κάποιο από τα παραπάνω βιβλία ευελπιστώ να σας ικανοποιήσει απόλυτα, να σας συναρπάσει, να σας ταξιδέψει και φυσικά να σας προβληματίσει!

Καλό Πάσχα!

Σχόλια