Ένα από τα μεγαλύτερα δίδυμα της ηλεκτρονικής σκηνής, οι Νορβηγοί Röyksopp, έρχονται στη χώρα μας τη Παρασκευή, 2 Ιουνίου στη Πλατεία Νερού στο Release Athens 2017! 

Κάθε πόλη της Νορβηγίας που σέβεται τον εαυτό της, αποτελεί τόπο καταγωγής για τουλάχιστον έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Από την διαχρονική ποπ των A-ha, τους πολυαγαπημένους στα ελληνικά εδάφη Madrugada και Turbonegro, μέχρι τους Burzum και τους Kvelertak, γίνεται αντιληπτό πως η  μουσική της Νορβηγίας δεν αστειεύεται.

Έτσι, το 1998 στο παγωμένο και πολυπληθέστατο  Tromsø των 70.000 κατοίκων, δημιουργήθηκαν οι Röyksopp από τον Svein Berge και τον Torbjørn Brundtland. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Οι Röyksopp λοιπόν, έχουν καταφέρει να παραμείνουν μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ηλεκτρονικής μουσικής βιομηχανίας. Ο πρώτος τους δίσκος “Melody A.M” το 2001 ήταν αυτός που τους έβαλε στον χάρτη, με techno επιτυχίες όπως το “Eple” και το “Poor Leno”. Την ίδια περίοδο μάλιστα, οι Röyksopp απέρριψαν πρόταση για τη σύνθεση του soundtrack του Matrix Reloaded

Αποτέλεσμα εικόνας για royksopp live

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2005, οι Röyksopp κυκλοφορούν τον δίσκο The Understanding ο οποίος είχε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη, με τραγούδια όπως το πασίγνωστο “What else us there?” σε συνεργασία με την Karin Dreijer Andersson, γνωστή και ως Fever Ray. 

Αργότερα κυκλοφόρησαν οι δίσκοι “Junior” το 2009, και “Senior” το 2010, στα οποία συνεργάστηκαν με τη Σουηδή τραγουδίστρια Robyn, η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη καριέρα των Röyksopp και προκαλεί απορίες για το αν το συγκρότημα αποτελείται τελικά από δύο ή τρία μέλη.

Φτάνουμε λοιπόν στο 2014, οπού οι Röyksopp κυκλοφορούν τον δίσκο “The Inevitable End”. Ο δίσκος, όπως λέει και ο τίτλος, είναι ο τελευταίος του συγκροτήματος, το οποίο καταβάλλεται από μια σκοτεινή ωστόσο ζεστή ενέργεια. Οι Royksopp παρότι ανακοίνωσαν πως αυτό είναι το τέλος τους από τη κυκλοφορία άλμπουμ, αλλά θα συνεχίσουν να παίζουν μουσική όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

Με τραγούδια όπως το  “Monument”, “Do it again” και το “Here She Comes Again” η αλήθεια είναι πως το “τέλος” των Royksopp φαντάζει πολύ δύσκολο, καθώς είναι δεδομένο πως οι ταλαντούχοι Νορβηγοί έχουν να μας δώσουν πολλά ακόμα.

Ως απόδειξη του τι μπορούμε να δούμε ακόμα από τους Royksopp, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 2016 το τραγούδι “Never Ever” με τη Susanne Sundfør. Το τραγούδι ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από τις techno ζεστές μελωδίες που είχαμε συνηθίσει, κατευθυνόμενο προς μια (απίστευτα) πιασάρικη pop με στοιχεία από την groove μουσική των 80’s.

Οι live εμφανίσεις τους είναι εντυπωσιακές, πολύ πιο έντονες και κινητικές απ’ ότι θα περίμενε κάποιος από ένα σχήμα της electronica. Συχνά χρησιμοποιούν εκκεντρικό ντύσιμο, διαφορετικούς guests στα φωνητικά και, κυρίως, ένα εκπληκτικό light show, με τη χρήση lasers, projections και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Αυτό που κάνει τους Röyksopp τόσο μοναδικούς, είναι η τάση τους να εξελίσσονται, να πειραματίζονται με τη μουσική τους, και να κάνουν απίστευτες live εμφανίσεις όπως αυτή που θα δούμε στην Πλατεία Νερού στο Release Athens. Θα είμαστε εκεί.

Σχόλια