Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας έκανε την Πέμπτη πρεμιέρα και εμείς ήμασταν εκεί!

Από τις 2-8 Φεβρουαρίου σε δυο εκ των ιστορικότερων κινηματογράφων της Αθήνας διεξάγεται το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου. Η Αλκυονίς στην Ιουλιανού και το Studio New Star ArtCinema στην Πλ.Αμερικής φιλοξενούν στις ιστορικές τους αίθουσες το εν λόγω φεστιβάλ και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να παρευρεθούμε εκεί.

Η Αλκυονίς και το Studio της Πλατείας Αμερικής έχουν μια ‘κοινή πορεία’ θα μπορούσε να πει κανείς. Τα δύο σινεμά άνοιξαν με διαφορά κάποιων μηνών, η Αλκυονίς άνοιξε το 1969 ενώ το Studio λίγο νωρίτερα το 1967 μόλις 6 μήνες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Κατά την περίοδο της Χούντας, όπως μας ενημέρωσε σε μια προσωπική συζήτηση ο ιδιοκτήτης, οι δύο αυτοί πολυχώροι τέχνης ήταν ένα “σχολείο” αν θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει έτσι.  Μια ολόκληρη γενιά αντιχουντικών και κατά βάση αριστερών νέων μορφώθηκε εκεί, σε αυτές τις αίθουσες μέσω συζητήσεων, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων και κάθε λογής άλλες εκδηλώσεις.

Οι αλλαγές με την πάροδο των ετών πολλές. Η τηλεόραση και οι βιντεοκασέτες κυριάρχησαν. Πλέον οι προτιμήσεις του κοινού είχαν αλλάξει, ιδιαίτερα την δεκαετία του ’80 τα ‘εύπεπτα’ θεάματα είχαν πάρει τα πρωτεία στον χώρο της διασκέδασης. Αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αλκυονίς παύει να λειτουργεί σαν σινεμά αλλά παραμένει μόνο σαν θέατρο ενώ το Studio κλείνει οριστικά το 2005.

Παρόλ’ αυτά, η αναβίωση των δυο αυτών πολυχώρων τέχνης δεν άργησε να γίνει στα τέλη του 2014 όπου ύστερα από μία ριζική ανακαίνιση, άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους στο φιλοθεάμον κοινό. Όπως θα παρατηρήσει κανείς ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων προβολών οι ταινίες που προβάλλονται δεν είναι μόνο οι χαρακτηριζόμενες ως εμπορικές αλλά και ταινίες ίσως άγνωστες στο ευρύ κοινό η ακόμα και δεκαετιών πίσω.

Adaptation Film Festival : Η Λογοτεχνια στον Κινηματογραφο

Με βάση όλα τα παραπάνω η επιλογή των δυο αυτών ιστορικών κινηματογράφων για την φιλοξενία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού ακόμα περισσότεροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και γιατί όχι να  επιλέξουν για ακόμα μια φορά την Αλκυονίς και το Studio σε μελλοντικές κινηματογραφικές εξορμήσεις.

Το Φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα στο Studio New Star Artcinema της Πλατείας Αμερικής με την εξαιρετική ταινία CAMhiLOS του Dairo Cervantes η οποία παρουσιάζει δια μέσου ‘μαρτυριών’ των δημιουργήματων ενός κατασκευαστή μαριονετών κάποιες στιγμές από την ζωή του αλλά και τα συναισθήματα που τρέφουν οι ίδιες οι μαριονέτες προς εκείνον.

Το δεύτερο κομμάτι ήταν αφιερωμένο στους διαγωνιζόμενους του Φεστιβάλ όπου και προβλήθηκαν οι πρώτες πέντε διαγωνιζόμενες ταινίες μικρού μήκους. Η θεματολογία ήταν ποικίλη κυρίως κοινωνικού περιεχομένου αν και δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια ταινία η οποία να μπορεί να σου προκαλέσει την πολυπόθητη ψυχική ανάταση που αναζητάμε οι περισσότεροι στις μέρες μας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι είναι πολύ ενδιαφέρων το γεγονός ότι το κοινό μπορεί να ψηφίσει για το Βραβείο Κοινού το οποίο θα δοθεί κατά την λήξη του Φεστιβάλ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο κομμάτι της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ εκτυλίχθηκε στο σινεμά Αλκυονίς όπου και προβλήθηκε ο Σιωπηλός Μάρτυρας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, ένα ντοκιμαντέρ για τις παλαιές φυλακές Τρικάλων άκρως ενδιαφέρον με μαρτυρίες όχι μόνο εργαζομένων στο τότε σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και κρατουμένων.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι η ταινία που ξεχώρισε (προσωπική άποψη) ήταν το Hotel Paraiso του Jon Lewis. Η ταινία πραγματευόταν το πρώτο ταξίδι ενός ζευγαριού και την διαμονή του στο Hotel Paraiso. Tι την έκανε ξεχωριστή; Το γλυκόπικρο χαμόγελο που σου έμενε στο τέλος!

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου με πλήθος προβολών και αφιερωμάτων. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι του Φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 και την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου από τις 12:00-14:00 με δωρεάν είσοδο.

Σίγουρα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας είναι μια εξαιρετική προσπάθεια από άποψη οργάνωσης αλλά και διαγωνιζομένων η οποία όμως χρειάζεται την στήριξη των συμμετεχόντων καθ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ και όχι μόνο στις προβολές των ελληνικών συμμετοχών, όπως για παράδειγμα στο αφιέρωμα σε νέους Ιρανούς σκηνοθέτες της δεύτερης μέρας ή στο αφιέρωμα στους νέους Ισπανούς καλλιτέχνες.

οι κινηματογραφοι

*Αλκυονίς New Star Art Cinema, Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια), Τηλ.: 2108220008, 2108220023

*Studio new star art cinema, Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, Τηλ.: 2108640054

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.aidff.com/

O Andy Warhol στη Στεγη για δυο μερες non stop!

Σχόλια