Μετά από δέκα χρόνια σε μια εξεγερμένη Αμερική η μουσουλμάνα Munira Ahmed με την αμερικανική σημαία στο χιτζάμπ της γίνεται το σύμβολο της Αμερικής.

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Δέκα χρόνια πριν, λίγα μέτρα από το Σημείο Μηδέν (Ground Zero), μια μουσουλμάνα ποζάρει με ένα χιτζάμπ στα μαλλιά που απεικόνιζε την αμερικανική σημαία, σε μια φωτογραφία που τράβηξε ο Ridwan Adhami.

Αμερική 2017, χιλιάδες διαδηλώσεις εναντίον της εκλογής του Τραμπ αλλά και εναντίον του ίδιου του Τραμπ. Η μουσουλμάνα Munira Ahmed βλέπει έπειτα από χρόνια το πρόσωπό της να απεικονίζεται παντού, να κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο. Χιλιάδες πανό απεικονίζουν το πρόσωπο της Munira φορώντας εκείνο το χιτζάπ που έφερε επάνω του την αμερικανική σημαία.

Γίνεται η μεγάλη διαδήλωση των γυναικών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και η φιγούρα της βρίσκεται σε όλους τους δρόμους της Ουάσιγκτον. Μια μουσουλμάνα έγινε το σύμβολο της Αμερικής και της εξέγερσης εναντίον του Αμερικανού προέδρου, πηγαίνοντας κόντρα σε όσους ήθελαν και θέλουν τους μουσουλμάνους έξω από την Αμερική.

Ποια είναι όμως η Munira Ahmed;

Η Munira είναι μια μουσουλμάνα 32 ετών που κατοικεί στο Κουήνς. Το 2006 δέχθηκε να φωτογραφηθεί εις ανάμνησιν της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους (Επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001). Η Munira είναι μια όμορφη κοπέλα που φόρεσε στα μαλλιά της το χιτζάμπ το οποίο έφερε επάνω του την αμερικανική σημαία για τις απαιτήσεις της φωτογράφισης που έμελλε να δημιουργήσει όλη αυτή την κατάσταση.

Ο καλλιτέχνης Shepard Fairey πήρε το πορτραίτο της Murina που είχει βγάλει ο Ridwan Adhami, το έκανε ποστ και μετέπειτα σύμβολο με τον τίτλο “We The People”. Ο Shepard Fairey ήταν εκείνος που δημιούργησε και το ποστ του Μπαράκ Ομπάμα με τον τίτλο “Hope”.

μουσουλμάνα

Η Murina δήλωσε στον Guardian πως αυτή η φωτογραφία πάει κόντρα σε όλα, αυτή η φωτογραφία φωνάζει και λέει πως είναι το ίδια Αμερικανίδα με όλους τους Αμερικάνους, πως είναι Αμερικανίδα και μουσουλμάνα και είναι περήφανη και για τα δύο.

Αυτή η φωτογραφία έρχεται για να ταράξει τα νερά της Αμερικής και να θέσει το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι μουσουλμάνος και Αμερικανός όταν οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πολλές διενέξεις στις μουσουλμανικές χώρες. Αυτή η φωτογραφία θέλει να δείξει πως δεν έχει σχέση η θρησκεία, πως όσοι είναι μουσουλμάνοι δεν είναι λιγότερο Αμερικανοί, δεν αγαπούν λιγότερο την Αμερική. Θέλουν να μείνουν στη  χώρα τους, γιατί είναι χώρα τους.

Ο καλλιτέχνης Shepard Fairey επεξηγεί πως το χιτζάμπ στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας θέλει να τονίσει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας που υπήρξε ιδρυτική αρχή των ΗΠΑ και θέλει να υπενθυμίσει πως η Αμερική πάντα φιλοξενούσε όσους είχαν πέσει θύματα θρησκευτικού φανατισμού στις χώρες καταγωγής τους.

Η Munira Ahmed έγινε σύμβολο της Αμερικής, μιας Αμερικής που βιώνει μια από τις μεγάλες της κρίσεις σήμερα, το 2017, μιας Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, μιας διχασμένης Αμερικής.

Η φωτογραφία της φωνάζει την ελευθερία επιλογής θρησκεύματος, φωνάζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, τη θέληση τους να παραμείνουν στη χώρα τους.

Οι τελευταιοι βομβαρδισμοι του Barack Obama και ο Donald Trump

Σχόλια