Όσο κι αν στην αρχή σου φαίνονται τελείως αταίριαστα, τα μαθηματικά και η λογοτεχνία μπορούν να συνδυαστούν.

Τα μαθηματικά μυθιστορήματα αποτελούν τάση της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ακούγεται περίεργο…

Αν δεν ήσουν καλός στα μαθηματικά, ακούγεται και λίγο τρομακτικό… Λες αυτό να εννοούσαν οι καθηγητές ότι τα μαθηματικά χρησιμεύουν παντού;

Η αλήθεια είναι πως το μαθηματικό μυθιστόρημα δεν είναι εύκολο είδος. Πρέπει να εισάγει τα μαθηματικά στην πλοκή χωρίς να γίνεται κουραστικό και χωρίς να απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από το ευρύ κοινό.

Αυτό δεν σημαίνει πως τα μαθηματικά στοιχεία του βιβλίου πρέπει να «κρατηθούν» σε απλοϊκό επίπεδο. Όμως χρειάζεται οι  μαθηματικές έννοιες να εξηγούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο συγγραφέας δεν πρέπει να επιμένει σε καθαρά τεχνικές λεπτομέρειες που θυμίζουν μαθηματική απόδειξη.

Πρέπει να δίνει στον αναγνώστη την ουσία της κάθε έννοιας, τη φυσική της εφαρμογή, τη σημασία της για τον κόσμο γύρω μας ή τη σημασία της για τη μαθηματική κοινότητα.

 

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να καταφέρει κάποιος να προκαλέσει τη σκέψη του αναγνώστη, να τον βάλει σε μια διαδικασία παιχνιδιού- με άλλα λόγια να του κινήσει την περιέργεια για… τα μαθηματικά!

Αυτό απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο και υπάρχουν συγγραφείς που μας προσκαλούν σε έναν ολοκαίνουριο κόσμο, χαρίζοντάς μας μικρά αριστουργήματα!

Γεωμετρια στον κινηματογραφο: Τα σχηματα επηρεαζουν τα συναισθηματα των θεατων!

Τι λες, λοιπόν, θα δώσεις μια ευκαιρία στη «μαθηματική λογοτεχνία»;

Μερικές προτάσεις για να κάνεις την αρχή:

1. Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή, Yoko Ogawa

Ένας εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών, έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με μια βραχεία μνήμη ογδόντα λεπτών. Η οικονόμος του και ο δεκάχρονος γιος της αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, καθώς του κρατάνε συντροφιά κι εκείνος τους μυεί στα μαθηματικά και τους γοητεύει με μαθηματικούς γρίφους.

Τα  μαθηματικά του είναι σχετικά απλά, αλλά αυτό το βιβλίο καταφέρνει να προσεγγίσει την ουσία της μαθηματικής σκέψης με τρόπο σχεδόν ποιητικό.

Ο ήρωας, ένας άνθρωπος που αδυνατεί να θυμηθεί την προηγούμενη μέρα, έχει χαραγμένες στο μυαλό του μαθηματικές έννοιες και βρίσκει καταφύγιο στην επιστήμη του.

 2. Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλνταμπαχ, Απόστολος Δοξιάδης

Ο θείος Πέτρος αποτελεί αίνιγμα για τον νεαρό ανιψιό του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, όμως ο ανιψιός ανακαλύπτει πως ο θείος του ήταν κάποτε ιδιοφυής μαθηματικός και πως είχε, μάλιστα, αφιερώσει τη ζωή του στην «Εικασία του Γκόλντμπαχ».

Το μυθιστόρημα θεωρείται πλέον κλασικό και ο Απόστολος Δοξιάδης ένας από τους κορυφαίους του είδους. 

Οι μαθηματικές έννοιες που χρησιμοποιεί είναι λίγο πιο σύνθετες, καθώς παρουσιάζει στον αναγνώστη ένα από τα διασημότερα προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως ο συγγραφέας σκιαγραφεί εξαιρετικά την ψυχοσύνθεση του μαθηματικού. Μυστηριώδες, παθιασμένο και συγκινητικό, αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σε γοητεύσει.

3. Logicomix

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα… μαθηματικά και κόμικς! Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα graphic novel που αφηγείται την περιπέτεια της Λογικής στις αρχές του 20ου αιώνα, τα παράδοξα και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη θεμελίωση της Συνολοθεωρίας.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα… αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα!

 

 

 

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές, αλλά είπα να κάνουμε μια αρχή με τις δικές μου αγαπημένες….! Ακούω και τις δικές σας…

Σχόλια