Πώς εφαρμόζεται η γεωμετρία στον κινηματογράφο και ποια η σημασία των σχημάτων ως σκηνοθετικών επιλογών!

Πολλοί είναι αυτοί που δεν αγαπούν τα μαθηματικά. Ωστόσο, τα μαθηματικά είναι ο λόγος που αγαπάμε συγκεκριμένους χαρακτήρες στις ταινίες.

Και ναι, το κρυφό όπλο σκηνοθετών, σχεδιαστών animation είναι η γεωμετρία. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι φιλικοί χαρακτήρες και οι καλοί ήρωες έχουν στρογγυλά και μαλακά χαρακτηριστικά χωρίς γωνίες, ενώ οι κακοί αποτελούνται από μυτερά και αυστηρά σχήματα, με κοφτές γραμμές και γωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Mickey και ο Darth Vader… Ιδού:

e8aea130-63a3-4e0f-d72ddddc-4e0ed3e70659

Η γεωμετρία στον κινηματογράφο, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά την διαμόρφωση του χαρακτήρα των ηρώων και την συναισθηματική προδιάθεση των θεατών ως προς αυτούς, αλλά και την εικόνα και τα πλάνα στα οποία τοποθετούνται οι ηθοποιοί σε μια ταινία.

Παραδείγματος χάρη, όταν ο ηθοποιός τοποθετείται σε ένα τετράγωνο πλαίσιο, είτε αυτό είναι παράθυρο, είτε οτιδήποτε άλλο, στόχος είναι να φανεί ότι ο χαρακτήρας είναι εγκλωβισμένος στην συγκεκριμένη κατάσταση.

Αντίστοιχα, όταν χρησιμοποιούνται στρογγυλές κορνίζες γύρω από τον άνθρωπο, δίνεται η αίσθηση της κλειδαρότρυπας και της κατασκοπίας.

Τα σχήματα γενικότερα μέσα στο κάδρο της εικόνας έμμεσα προδιαθέτουν τον θεατή σχετικά με το τι συμβαίνει, πως θα πρέπει να νιώσει για αυτό και πως θα μπορούσε να ερμηνεύσει τα γεγονότα.

Ώρα να μπεις, λοιπόν, στην διαδικασία να προσέχεις τέτοια πράγματα στις επόμενες ταινίες που θα δεις!

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και με απτά παραδείγματα δες το παρακάτω βίντεο!

Πηγή: Curiosity.com

Σχόλια