Το βιβλίο της Εμμανουέλας Δούση για ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, την κλιματική αλλαγή, παρουσιάζεται την Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ανεβαίνει –και πόσο– η θερµοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου; Υπάρχει –και πόσο αποτελεσµατική είναι τελικά– η διεθνής συνεργασία; Τι άλλαξε από το Κιότο µέχρι το Παρίσι; Η κλιµατική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και τα πιο σύνθετα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι µια εντελώς πραγµατική, µια πλανητική απειλή. Συνδέεται µε κρίσιµους τοµείς της οικονοµίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών µας, του ίδιου του τρόπου ζωής µας. Ενέργεια, τρόφιµα, νοµοθεσία, επιχειρηµατικές αποφάσεις, τεχνολογία, µεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίµων και πολλά άλλα ακόµη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξαρχής.

Μπορεί η νέα διεθνής συµφωνία να γίνει το όχηµα για τη µετάβαση σε µια οικονοµία χαµηλού άνθρακα; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι στόχοι; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαθέσιµες επιλογές και ποιο το κόστος της αδράνειας στην αντιµετώπιση του προβλήµατος; Τέλος, ποιες είναι οι προκλήσεις του συστήµατος διακυβέρνησης της κλιµατικής αλλαγής από τη διεθνή κοινότητα;

Λίγα για τη συγγραφέα του βιβλίου:

Η Εμμανουέλα Δούση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris I, Panthéon-Sorbonne. Έλαβε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στο δημόσιο διεθνές δίκαιο/διεθνείς οργανισμούς (1990) και στο δίκαιο περιβάλλοντος (1992). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με διδακτορικό, το οποίο έλαβε με άριστα.

Από το 1992 έως το 1994 εργάστηκε στη Γαλλία, αρχικά ως ασκούμενη στην UNESCO και, στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στη ΜΚΟ INSULA-International Scientific Council for Island Development. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1994) και στο Υπουργείο Αιγαίου (1994-1996). Από το 1997 έως το 1999 διετέλεσε εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα Ecos-Ouverture (Βρυξέλλες, Παρίσι και Βουδαπέστη).

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου “Κλιματική Αλλαγή” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις 18:00, στο Ianos Cafe (Σταδίου 24,  210 3217810).

Θα μιλήσουν οι:

Σταύρος Δήμας , πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος Ε.Ε.
Σπύρος Κουβέλης, πρώην Υφ.Υπ. Εξωτερικών, Περιβαλλοντολόγος
Εμμανουέλλα Δούση, συγγραφέας του βιβλίου, Αν. Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών ΕΚΠΑ.

Την συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος, περιβαλλοντική συντάκτρια ΣΚΑΪ.

Facebook Eventhttps://www.facebook.com/events/1102537189874534/

Κοντά σας από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σχόλια