Σίγουρα έχεις ακούσει διάφορα αραβικά ονόματα και την περίεργη προφορά τους. Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνουν αυτά τα περίεργα και ενδιαφέροντα ονόματα, είσαι στο σωστό μέρος!

Τα αραβικά ονόματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά έχουν ευρεία χρήση σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δεν προέρχονται όλα από Αραβική καταγωγή, αλλά το νόημα τους έχει σχέση με την καθημερινότητα αλλά και τις σημαντικές αρχές που διακατέχουν τις αραβικές και μουσουλμανικές κοινωνίες.

 

Μάθε – Διασκέδασε – Μοιράσου

Κάνε LIKE στο Frapress.gr και στήριξε την προσπάθεια μας!

Τα περισσότερα αραβικά ονόματα προέρχονται από απλές λέξεις όπως “ειρήνη” και “όμορφος” στα ελληνικά. Μπορεί να είναι πολύ μεγάλα καθώς αποτελούνται από : το δοσμένο όνομα (ισμ), το υποκοριστικό (λάκαμπ), το πατρώνυμο (νάσαμπ) και ίσως το οικογενειακό όνομα (νίσμπα).

Τα αντρικά και τα γυναικεία ονόματα συνήθως δεν είναι τα ίδια, καθώς πιστεύεται ότι άλλα χαρίσματα πρέπει να έχει μια γυναίκα και άλλα ένας άντρας, και αυτά προφανώς δεν μπορούν να συμπίπτουν μεταξύ τους. Όμως, συνήθως υπάρχουν αντρικά ονόματα τα οποία έχουν και θηλυκές εκδοχές.

Αντρικά αραβικά ονόματα

Αμπντ – Αλλάχ
عبدالله

Ο υπηρέτης του Θεού. “Αμπντ” σημαίνει ο υπηρέτης και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά ονόματα, όπως υπηρέτης του βασιλιά, υπηρέτης των γενναιόδωρων (δηλαδή της γενναιοδωρίας) και πολλά άλλα.

Το συγκεκριμένο όνομα είναι δημοφιλέστατο ανάμεσα στους Μουσουλμάνους, καθώς θεωρείται τιμή για το πρόσωπο να φέρει το όνομα του Αλλάχ στη δική του προσφώνηση.

Άντελ
عادل

Δίκαιος, τίμιος, ειλικρινής. Κλασικό παράδειγμα ονόματος που ουσιαστικά χρησιμοποιείται και σαν επίθετο στην καθημερινή χρήση της αραβικής γλώσσας. Διαφαίνεται η μεγάλη σημασία που δίνουν οι αραβικές κοινωνίες στο να είναι κάποιος τίμιος και δίκαιος με τις καθημερινές του συναλλαγές και τον τρόπο συμπεριφοράς του.

Άσαντ
أسر
Λιοντάρι. Ίσως το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ο πλέον γνωστός ηγέτης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Μπάσαρ αλ-Άσαντ. Ναι, το όνομα του σημαίνει “λιοντάρι” και παραπέμπει, όλως παραδόξως, σε κάποιον γενναίο, δυνατό και δίκαιο…

Μπαράκ
باراك
Ευλογία. Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ κατάγεται απο τον Καύκασο απο τη μεριά της μητέρας του και παρόλο που ο πατέρας του ζούσε στην Κένυα, η οικογένεια του είναι κυρίως αραβικής καταγωγής. Και αυτό φαίνεται και από τα δύο ονόματα του πρώην Πρόεδρου.

Χάσαν
حسن
Ο όμορφος. Επίσης πολύ συνηθισμένο όνομα, ειδικά στα βιβλία εκμάθησης αραβικών. Χρησιμοποιείται στα Τουρκικά, Περσικά, Ούρντου και Μπενγκάλι.

Χουσέιν
حسين
Υποκοριστικό του Χάσαν. Ήταν γιος του Άλι και εγγονός του Μωάμεθ (το ξέρω, ήταν μπερδεμένη οικογένεια). Η σφαγή της οικογένειας του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σηιτών.

Τζάφαρ
خفر
Ρέμα, ρεύμα. Μια λέξη θα πω: Ο κακός στην ιστορία του Αλαντίν.

Μουχάμαντ
محمّد
Αξιέπαινος. Το όνομα του Προφήτη Μωάμεθ στα αραβικά, ο οποίος δημιούργησε την ισλαμική θρησκεία στον 7ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται ότι σε ηλικία 40 ετών, τον επισκέφτηκε ο Άγγελος Γαβριήλ και του είπε τους πρώτους στίχους του Κορανίου.

DIY: Αραβικα

 

Γυναικεία αραβικά ονόματα

Αίσα
عائشة
Ζωντανή. Αυτό ήταν το όνομα της τρίτης γυναίκας του Προφήτη Μωάμεθ. Μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, κήρυξε πόλεμο ενάντια στον Άλι, τον τέταρτο χαλίφη και έχασε. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πολύ στην Αμερική στη δεκαετία του 1970, από την πριγκίπισσα Αίσα της Ιορδανίας αλλά κυρίως μετά που ο Stevie Wonder ονόμασε την πρώτη του κόρη με αυτόν τον τρόπο, το 1975.

Φάτιμα
فاطمة
Το να απέχεις. Η Φάτιμα ήταν η κόρη του Προφήτη Μωάμεθ και η γυναίκα του Άλι, του τέταρτου χαλίφη.

Χαμπίμπα
حبيبة
Αγαπητή. Θυμίζει το γνωστό σε όλους “γιαχαμπίμπι” που είναι μια πολύ ελεύθερη αναπαράσταση του “σ’αγαπώ” στα αραβικά. Υπάρχει και σαν αντρικό όνομα “Χαμπίμπ”.

Χαναάν
حنان
Έλεος, αλληλεγγύη. Οποίοι μένουν στον Πειραιά, ίσως τους θυμίσει το αρκετά ανατολίτικο ναργιλεδάδικο (ή ναργιλάδικο;) στο Μικρολίμανο.

Επίσης, η γη της Χαναάν στην Παλαιά Διαθήκη, βγαίνει από αυτήν την λέξη καθώς σημαίνει αλληλεγγύη, σε αυτή την περίπτωση για τους Εβραίους.

Λάιλα
ليلة
Νύχτα. Το ρομαντικό ενδιαφέρον του Άραβα ποιητή Κάις στον 7ο αιώνα μ.Χ. Η ιστορία αγάπης του έγινε πολύ γνωστή και στη Δύση, εμπνέοντας τραγούδια όπως το “Layla” των Derek and the Dominos, το οποίο στη συνέχεια τραγούδησε και ο Eric Clapton.

Σακίρα
شاكرة
Ευγνώμων. Θηλυκή εκδοχή του “Σάκιρ”. Η γνωστή Κολομβιανή τραγουδίστρια έχει καταγωγή από τον Λίβανο, μια αραβική χώρα.

 

Αυτά ήταν κάποια από τα αραβικά ονόματα που πιστεύω ότι όλο και κάπως θα είναι ακουστά. Η σημασία των ονομάτων αυτών είναι σημαντική, καθώς δείχνει την αραβική κουλτούρα και την τεράστια ιστορία πίσω από κάποια τόσο συνηθισμένα ονόματα.

 

Σχόλια