Τα αραβικά είναι μια πολύ ιδιαίτερη και γοητευτική γλώσσα. Δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει κάθε ώρα που θα επιλεξετε να της αφιερώσετε…

Τα αραβικά είναι σίγουρα μια γλώσσα που δεν επιλέγεις εύκολα να μάθεις. Εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Ή στην έχουν διαφημίσει ταινίες τύπου Sex & the city.

αραβικά

Δε μετάνιωσα ποτέ που ξεκίνησα να μαθαίνω αραβικά, γιατί μία δεύτερη ξένη γλώσσα σου δίνει δεύτερη ψυχή, όπως είπε ο Καρλομάγνος, πόσω μάλλον αν γνωρίζεις τρεις και τέσσερις.
Εντάξει.

  • Τα αραβικά γράφονται από τα δεξιά προς τ’ αριστερά.
  • Παρόλο που υπάρχουν φωνήεντα, σε μορφή τόνων, δε γράφονται.
  • Το άκουσμά τους δεν έχει καμία σχέση με τις λατινικές γλώσσες.
  • Πολλά σύμφωνα μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά είναι τόσο διαφορετικά στην πραγματικότητα.
  • Όπως λέει και ο καθηγητής: «Όταν γράφουμε, δε ζωγραφίζουμε. Γράφουμε αραβικά γράμματα!»

Δε θέλω να πτοήσω τους φιλόδοξους μαθητές. Η αραβική είναι μια πανέξυπνη γλώσσα και αυτό το καταλαβαίνεις μόνο αν ασχοληθείς μαζί της μ’ επιμέλεια.

Ξεκινώντας…

…χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η αραβική γλώσσα ομιλείται από όλο τον αραβικό κόσμο , με αρκετές διαφοροποιήσεις και διαλέκτους σε κάθε χώρα, γεγονός που τη δυσκολεύει.

αραβικά

Η αλήθεια είναι ότι η αραβική γλώσσα δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα και σίγουρα είναι ασυνήθιστη. Γι’ αυτό το λόγο σπανίζουν και οι καθηγητές που τη διδάσκουν. Γι’ αυτό το λόγο θα κοστίζει και ακριβά.

Η πρώτη σας λύση, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα, αν θέλετε να έχετε γερές βάσεις στη γνώση της αραβικής γλώσσας, είναι να γραφτείτε στα μαθήματα που παρέχει η Πρεσβεία της Αιγύπτου.

Διαφορετικά, υπάρχουν πολλά δωρεάν (ως επί το πλείστον) online courses που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία σας:

http://www.madinaharabic.com/

http://www.arabiconline.eu/

http://www.arabic-keyboard.org/arabic/

http://www.learnarabiconline.com/

http://livemocha.com/pages/languages/learn-arabic/

http://www.salaamarabic.com/

http://www.myeasyarabic.com/

http://www.arabacademy.com/

https://busuu.com/enc/

http://oli.cmu.edu/courses/free-open/arabic-for-global-exchange/

http://www.peacecorps.gov/wws/lesson-plans/arabic-jordan/ (Αραβικά όπως ομιλούνται στην Ιορδανία)

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4786999F0E9E9017

http://fsi-languages.yojik.eu/languages/written-arabic.html

http://fsi-languages.yojik.eu/languages/levantine-arabic.html (Ακουστικό)

http://fsi-languages.yojik.eu/languages/saudi-arabic.html (Αραβικά της Σαουδικής Αραβίας)

http://fsi-languages.yojik.eu/languages/comparative-arabic.html (ποικίλες διάλεκτοι)

Και για κατόχους iTunes:

Φράσεις στα αραβικά

Μάθετε αραβικά

Επιπλέον, θα βρείτε ενδιαφέρουσες και τις παρακάτω ιστοσελίδες που σας προσφέρουν πακέτα, πληροφορίες και πολλά βιβλία για τα αραβικά:

http://www.rosettastone.co.uk/learn-arabic

Βιβλία στο bookdepository (χωρίς έξοδα αποστολής)

Βιβλία στο amazon

Βιβλία στο ebay

Προτεινόμενα βιβλία

Al Kitab al Asasi

al Mawrid Dictionary

Arabic Verbs and Essentials of Grammar

Easy Arabic Grammar

Arabic – English Dictionary

Προς το πτυχίο

Για να δώσετε για το δίπλωμα, μετά από κατάλληλη και αποτελεσματική προετοιμασία, θα γραφτείτε στο Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας για τις εξετάσεις. Θα περάσετε από γραπτή και προφορική δοκιμασία. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα διπλώματος.

Τα επίπεδα διπλώματος:

Επίπεδο Α1
Μία σωστή και μεθοδική εισαγωγή στην αραβική γλώσσα είναι απαραίτητη. Τα Αραβικά είναι μία γλώσσα απαιτητική, ιδιαίτερα στο κομμάτι της γραφής και της φωνητικής-φωνολογίας. Τον πρώτο χρόνο οι μαθητές εξοικειώνονται με το αραβικό αλφάβητο, με τους βασικούς κανόνες σύνταξης και γραφής των Αραβικών αλλά και με την προφορά ώστε να αναπτύσσεται παράλληλα η προφορική επικοινωνία.

Σε αυτό το επίπεδο, ο μαθητής εξετάζεται στην ικανότητά του να συστηθεί, να μιλήσει για τον εαυτό του, να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις που αφορούν θέματα της καθημερινότητάς του.

Επίπεδο Α2
Ο μαθητής σε αυτό το επίπεδο πρέπει να μπορεί να συμμετέχει σε απλές καθημερινές συνομιλίες χωρίς δυσκολία και να γνωρίζει τρείς βασικούς χρόνους, τον ενεστώτα, τον αόριστο και τον μέλλοντα. Επίσης, να μπορεί να χρησιμοποιεί σύνθετες δομές, να κάνει ερωτήσεις με αυτές και να απαντά σε ερωτήσεις.

Επίπεδο Β1
Με την ολοκλήρωση του αρχικού επιπέδου Α1 και Α2, ο μαθητής είναι πλέον εξοικειωμένος με τις βασικές συντακτικές και γραμματικές δομές στα Αραβικά, έχει αναπτύξει το λεξιλόγιό του σε βασικό επίπεδο και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες και πολύπλοκες δομές. Σε αυτό το επίπεδο ο μαθητής πρέπει να είναι ικανός να γράφει μικρές εκθέσεις και να εκφράζεται με σχετική ευκολία στην επικοινωνία που αφορά σε καθημερινές καταστάσεις αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα.

Επίπεδο Β2
Οι υποψήφιοι για το επίπεδο Β2 πρέπει να χειρίζονται με εξαιρετική ευκολία τις καθημερινές συνομιλίες. Επίσης, να μπορούν να μιλήσουν και να γράψουν για πιο δύσκολα και σύνθετα θέματα και να μπορούν να διαβάσουν εφημερίδες, έστω και με τη βοήθεια του λεξικού. Καλούνται επίσης να χρησιμοποιήσουν πιο σύνθετες δομές της αραβικής γλώσσας σε γραπτό και προφορικό επίπεδο.

Πολύ καλά βιβλία για τις εξετάσεις έχει εκδώσει το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι η αραβική γλώσσα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα στην Ελλάδα, γι’ αυτό, για να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό που θα έχετε αποκτήσει, θα πρέπει να δώσετε εξετάσεις και στο Υπουργείο, αλλά μην πτοείστε!

Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να διεκδικήσετε το δίπλωμα, ανέξοδος και λιγότερο κουραστικός, είναι να δώσετε το δίπλωμα αραβικών του Cambridge απευθείας.

Τέλος

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σας πω γιατί μου αρέσει η αραβική γλώσσα.

Την ξεκίνησα πριν 3 χρόνια για να αποκτήσω κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν οι συνομήλικοί μου : μια απλή γνώση γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, προερχόμενη από το σχολείο. Αυτό, συνήθως, τονώνει και αρκετά την αυτοπεποίθηση. Οκ, όταν δεν το κάνεις για να εντυπωσιάσεις τους άλλους, φυσικά. Τα αραβικά είναι η γλώσσα που μιλούν όλες οι πλούσιες χώρες που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς, όπως το Dubai.

abu-d1

Και οι άνθρωποι της Ανατολής και του Νότου που δεν έχουν όμοιο lifestyle με το δικό μας. Επίσης, τα αραβικά βελτιώνουν έντονα την εικόνα του βιογραφικού, δείχνουν διαφορετικότητα στις εμπειρίες και στις γνώσεις και, ίσως, στην κουλτούρα που έχεις ως άνθρωπος.

e137f7af9e25a870ddb4058a5d242002

Σχόλια