Η Ανταριασμένη είναι μια μικρή ηρωίδα για μεγάλους.

 

Συνήθως δεν προτείνω βιβλία μέσω άρθρων του εκδοτικού οίκου που με φιλοξενεί και συνεργάζομαι, για ευνόητους λόγους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται να αφήσω την Ανταριασμένη έτσι.  Θα ήταν άδικο, και για την Ανταριασμένη, με τις πλεξούδες και το πολύχρωμο κασκόλ, και για εμένα, και για εσάς.

Δεν είναι ένα απλό παραμύθι

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς αυτό το βιβλίο. Δεν το γράφω με την αρνητική έννοια, δεν θα έγραφα για αυτό εάν ήταν έτσι, αλλά χαρακτηρίζεται από μια ευγενική πολυπλοκότητα που οδηγεί σε αλληγορικά συμπεράσματα και εγώ τρελαίνομαι για κάτι τέτοια. Όπως καταλαβαίνετε, η Ανταριασμένη δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες, ως πολυεπίπεδο που είναι,  αλλά σε όλους όσοι λάτρεψαν τον Μικρό Πρίγκιπα, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή την ιστορία δίχως τέλος.

 

ανταριασμένη

Το βιβλίο κοσμείται από τον ζωγράφο Αλέξανδρο Κοράκη

Η Ανταριασμένη είναι η σχεδόν έφηβη ηρωίδα μας, λοιπόν, που δεν αντέχει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος στο πλαίσιο του βιβλίου περικλείεται από μαγικό ρεαλισμό σε έναν κόσμο όπου τα κτήρια τρέφονται με τα συναισθήματα των ανθρώπων. Αυτοί με τη σειρά τους δεν χάνουν ευκαιρία να τα προσφέρουν εν αγνοία τους, νιώθοντας μια ακατανίκητη έλξη να τα κατακτήσουν, να μπουν μέσα τους.

Τα κτήρια, φυσικά, δεν στέκονται αμέτοχα σε αυτό. Αρέσκονται να ποζάρουν ως τρόπαια, αλλά, ως ζωντανά κατασκευάσματα, απομακρύνουν τους επίδοξους θηρευτές με επιδέξιους ελιγμούς και τεχνάσματα.

ανταριασμένη

Το βιβλίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές και στην Αγγλική του έκδοση

Στην Ανταριασμένη, που διακρίνεται από μια πιο σπιρτόζα ματιά στο πώς λειτουργούν τα πράγματα στον κόσμο της, δεν αρέσει όλο αυτό και μυρίζεται πως κάτι ύποπτο κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Έχοντας στο πλευρό της τους φίλους της αλλά και τα συναισθήματά της, που μέσα στο ονειρικό αυτό πεδίο αποκτούν μορφή και γίνονται χαρακτήρες του βιβλίου, βάζει στόχο να ανακαλύψει τα μυστικά των κτηρίων και να αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο της.

Η περιπέτεια λοιπόν ξεκινά και η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Κοράκη χειρίζεται τον λόγο με τρόπο που θα μείνει και σε ένα μικρό παιδί 10 ετών αλλά και σε έναν ενήλικα. Ώριμος αλλά, παράλληλα, και αστείος σε αρκετά σημεία για ένα παιδί, ενδιαφέρων για όλους και ανεξαρτήτως είδους αναγνώστη, ακόμη και ποιήματα θα συναντήσετε να κοσμούν σημαντικές στην εξέλιξη στιγμές.

Σε κερδίζει με τον τρόπο του, αρκεί να είστε σε θέση να εκτιμήσετε τα ευγενικά, γλυκά κι ευαίσθητα βιβλία.

ανταριασμένη

Μερικοί χαρακτήρες σε εικονογράφηση του Αλέξανδρου Κοράκη

Η Κωνσταντίνα Κοράκη έχει στήσει έναν κόσμο γεμάτο συμβολισμούς, άρτια δεμένους και ολοκληρωμένους. Μόνο και μόνο ότι η κεντρική χαρακτήρας διασπάται σε υπό-χαρακτήρες που αρπάζουν τη πλοκή είναι αρκετό να μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς θα δρούσαν οι δικές μας προσωπικότητες σε αντίστοιχες καταστάσεις. Και για εμένα τουλάχιστον, από αυτό το χαρακτηριστικό και μόνο, το βιβλίο πετυχαίνει τον σκοπό του. Είναι ικανό να χτίσει και να καλλιεργήσει και έναν μικρό μαθητή, και έναν ενήλικα που δεν έχει σκληρύνει μέσω της εγωιστικής έπαρσης.

Ως εκπαιδευτικός, βέβαια, δεν ξεχνά να μπολιάσει το κείμενο με την άποψή της για το στείρο εκπαιδευτικό σύστημα – εάν δεν συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό “στείρο” ως προς την εκπαίδευση, μη με διαβάσετε ξανά. Με την Ανταριασμένη αναλύει την έννοια της γνώσης, πώς αυτή πρέπει να προσλαμβάνεται από ένα νεαρό μυαλό, πώς πρέπει να εμφυτεύεται ο σπόρος της περιέργειας από τον δάσκαλο και ποιου είδους γνώση είναι χρήσιμη τελικά.

Περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα λειτουργήσουν ως καθρέπτης

Το τέλος, κάθε άλλο παρά προβλέψιμο είναι, αλλά περνά ένα πολύ όμορφο μήνυμα και αφήνει ανοιχτό το πεδίο και για ένα δεύτερο βιβλίο ίσως. Προσωπικά, το εύχομαι.

 

Το βιβλίο “Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια” προτείνεται για όλους από 10 ετών και πάνω

Το βιβλίο “Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια” της Κωνσταντίνας Κοράκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Σχόλια