Ο ”Άμλετ”, ένα από τα πιο κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Ο “Άμλετ κλείνει  αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα αποτέλεσε μια σύγχρονη αποτύπωση του κλασσικού θεατρικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, καθώς τόσο τα κοστούμια όσο και τα σκηνικά, αλλά κυρίως οι ηθοποιοί σε υποβάλλουν σε ένα διαχρονικό κλίμα, με ζητήματα που θίγουν κάθε γενιά.

Ο Άμλετ –το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας– είναι ένα κείμενο που καταγράφει όλη την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου λαμπερής ευφυΐας και αστραφτερής ευφράδειας, ενός ανθρώπου που έχει το εύρος να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και στον Σαίξπηρ τα δύσκολα ερωτήματα υπονομεύουν ή ακυρώνουν παντελώς τις εύκολες απαντήσεις.

Καταφέρνουν όμως να διεισδύσουν βαθύτερα στο νόημα μιας θεμελιώδους απορίας και να κάνουν τον κόσμο των ηθικών επιλογών μας πιο αινιγματικό , πιο επικίνδυνο και οριακά πιο θαυμαστό. Αυτή η ικανότητα και η τόλμη να θέτει θεμελιακά ερωτήματα κάνει τον Σαίξπηρ τον «φιλόσοφο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων».

Ο Άμλετ είναι ένα έργο που καταφέρνει να διεισδύσει στην καρδιά του «μελαγχολικού πρίγκιπα» , να καταγράψει το φάσμα των συναισθημάτων του, να κερδίσει τη δύσκολη μάχη της έκφρασης και να πεθάνει τον δυσκολότερο θάνατο. «Τα άλλα είναι σιωπή». Και το δικαίωμά μας σε αυτή τη σιωπή, τη σιωπή μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού μας
και του άλλου, την κατέκτησε για λογαριασμό μας ο Άμλετ.

Ο Άμλετ αποτελεί ξανά την σκοτεινή και θλιβερή φιγούρα, πληγωμένη από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, προδομένη από τον ξαφνικό γάμο της μητέρας του, νιώθοντας οργή για την κατάκτηση του θρόνου από τον άπληστο θείο του, θυμό και πόνο  για τους πάντες και τα πάντα.

Τίθεται για μία ακόμα φορά το ερώτημα Να ζει κανείς ή να μην ζει;” , κάνοντας τον θεατή να νιώσει το προσωπικό δράμα που βιώνει ο πρωταγωνιστής , αλλά και  την άρνηση σε κάθε χαρά της ζωής, όπως ο έρωτας του για την αγαπημένη του.Η εκδίκηση είναι πλέον το μόνο του μέλημα, όρκος στον πατέρα που χάθηκε δόλια  και υπόσχεση στον εαυτό του για εξαγνισμό.

Θα λέγαμε πως ο “Άμλετ” αποτέλεσε μια χορταστική παράσταση για τους θεατές που την παρακαλούθησαν, δημιουργώντας αμφίθυμα συναισθήματα βαθιάς θλίψης και μαγείας μπροστά στο θεατρικού αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Στέργιος Κοντακιώτης Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τζεφ Μαράουι

Στο ρόλο του Άμλετ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Σχόλια